Rolul unei baterii auto in functionarea masinii este esential din mai multe puncte de vedere. Tocmai de aceea, este important sa intelegi cu claritate atat cand trebuie sa o schimbi, cat si care sunt criteriile in functie de care sa achizitionezi una noua.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Functiile indeplinite de baterii auto

In primul rand, acumulatorii joaca un rol esential in pornirea motorului. Atunci cand cheia este intoarsa in contact sau butonul de pornire este apasat, bateria furnizeaza curentul electric necesar pentru manevra de pornire.

In al doilea rand, furnizeaza curentul electric pentru alimentarea diferitelor componente electrice, precum farurile, semnalele de directie, sistemul audio sau instalatia de climatizare. Functionarea lor corecta depinde in totalitate de acumulatori.

Bateria are si functia de stocare temporara a energiei electrice. Atunci cand motorul functioneaza, alternatorul incarca bateria, ceea ce permite stocarea energiei in vederea folosirii ei ulterioare, cand motorul este oprit sau daca cererea de consum depaseste, la un moment dat, capacitatea alternatorului.

O alta functie consta in furnizarea curentului necesar pentru sistemul de aprindere, care include bujiile. Este vorba despre energia necesara pentru a genera scanteia ce aprinde amestecul de aer si combustibil din cilindrii motorului.

Semne ca viata unei baterii auto se apropie de sfarsit

In mod normal, durata de functionare a unui acumulator este cuprinsa intre 3 si 5 ani. Perioada poate fi prelungita sau diminuata de mai multi factori, precum conditiile meteo sau stilul de condus. De aceea, e nevoie sa recunosti indiciile care iti arata ca este pe cale sa se epuizeze.

Semnul care apare cel mai frecvent este reprezentat de pornirea lenta si greoaie a motorului, insotita in cele mai multe cazuri si de zgomote neobisnuite. Un alt indiciu este reprezentat de intensitatea mai redusa decat de obicei a luminozitatii farurilor, care poate sa scada si mai mult cand este pornit un alt sistem ce utilizeaza curent electric.

Un miros pronuntat de sulf in masina, dar si suprafata umflata sau deteriorata a acumulatorului reprezinta un alt semn ca viata acestuia se apropie de sfarsit.

La masinile din generatiile mai noi, totul devine mult mai simplu, deoarece orice problema este semnalizata cu promptitudine prin aprinderea unui martor luminos de pe bord.

Cum alegi baterii auto potrivite si de calitate?

In special 3 parametri sunt esentiali. Cel dintai este dimensiunea. Acumulatorul trebuie sa se potriveasca exact in compartimentul special dedicat. In schimb, daca achizitionezi unul de marimi neconforme cu specificatiile producatorului auto, nu va putea fi montat si nici folosit.

Conteaza, apoi, tipul si dispunerea bornelor, deoarece trebuie stiut ca acestea pot fi plate, cilindrice, subtiri sau groase. In plus, trebuie tinut cont de faptul ca autoturismele asiatice au bornele montate invers decat cele europene.

Capacitatea este un alt criteriu important, deoarece sistemul de incarcare este reglat pentru o anumita capacitate. In cazul incarcarii prea mari sau insuficiente, acumulatorul va ceda prematur.

Tine cont, de asemenea, de firma producatoare, care este ideal sa fie una recunoscuta pentru calitate atat pe plan intern, cat si international!

Avand clar definite aceste criterii, vei alege cu siguranta baterii auto de buna calitate, ce vor aduce garantia bunei functionari a masinii tale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.