DN AGRAR Group (simbol BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producţia de lapte de vacă, a obţinut pe primele 6 luni din 2023 o cifră de afaceri netă de 80 de milioane de lei, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Profitul net a depăşit 15 milioane lei ca urmare a creşterii cantităţii de lapte în fermele zootehnice, un avans de peste 200% faţă de primul semestru din 2022. Veniturile din exploatare au fost de 124 milioane lei, cu 32% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţii de fluctuaţii ale preţurilor laptelui şi de consolidare a rezultatelor Grupului din diferite sisteme de raportare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jan Gijsbertus De Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie DN AGRAR GROUP:

„DN AGRAR a înregistrat un prim semestru de succes în 2023, marcat de investiţii strategice care se aliniază cu obiectivele organizaţiei. Acordăm prioritate tehnologiei moderne de conservare a solului şi am crescut sustenabil numărul de vaci şi tineret bovin la peste 12.000 de capete, în creştere cu 18% faţă de 2022, ceea ce a dus la o creştere a producţiei de lapte la 160 mii de litri pe zi în iunie 2023. De asemenea, intenţionăm să finalizăm implementarea SAP pentru toate companiile din Grup până la sfârşitul anului, simplificând operaţiunile şi îmbunătăţind capacitatea de raportare. Această integrare va permite DN AGRAR să răspundă eficient provocărilor cu ajutorul unor instrumente avansate de Business Intelligence, toate informaţiile grupului urmând a fi integrate într-un singur sistem comprehensiv şi scalabil.”

Pe termen mediu, DN AGRAR se angajează să crească durabil capacitatea fermelor, inclusiv prin proiectul Straja, cu 5.000 de bovine. Eficienţa, inovaţia, responsabilitatea socială şi calitatea laptelui rămân obiective cheie, susţinute de investiţii în tehnologie, optimizarea activităţii şi formarea forţei de muncă.

Principalele elemente ale contului de profit şi pierdere şi bilanţului în semestrul 1 din 2023:

  • Veniturile din exploatare au fost de 124 milioane lei, avans de 32% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut;
  • Veniturile din producţia vândută au depăşit 80 de milioane de lei, avans de 29% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Cea mai mare contribuţie au avut-o veniturile din subvenţii de exploatare care au crescut cu 113% şi au depăşit 12,3 milioane de lei. Referinţa pentru acordarea subvenţiilor pentru producţia de lapte şi animale deţinute a fost modificată de la anul 2013 la anul 2018 prin adoptarea noilor reglementări PNRR, cu impact pozitiv pentru DN AGRAR în contextul creşterii efectivului de animale;
  • Cheltuielile de exploatare au fost de 101 milioane de lei, avans de aproape 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, evoluţie influenţată de creşterea numărului de animale direct productive în fermă şi a suprafeţelor lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje. În totalul cheltuielilor de exploatare, cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumabile au crescut cu 34%, până la 62 milioane de lei;
  • Activele totale ale DN AGRAR au fost de 253 milioane de lei, avans de  aproape 8% faţă de 31 decembrie 2022;
  • Datoriile pe termen scurt  au  ajuns la 58 milioane de lei, o scădere de 2,4%, în urma plăţilor efectuate în primul semestru al anului 2023;
  • Datoriile pe termen lung au înregistrat o uşoară creştere de 5,2%, la aproape 98 milioane lei ca urmare a lucrărilor de investiţii de la ferma Apold pentru creşterea capacităţii de producţie cu 50%.

Grupul DN AGRAR include 15 societăţi, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold), precum şi producţia agricolă vegetală.

În domeniul cerealelor, firmele din grupul DN AGRAR deţin în acest moment peste 7000 de hectare de teren agricol, în proprietate şi în arendă, aflate pe teritoriile judeţelor Alba, Sibiu şi Hunedoara. Obiectivul este să ajungă la o suprafaţă lucrată de 10.000 de hectare prin achiziţia altor ferme cu producţie agricolă vegetală şi/sau zootehnică. Producţiile obţinute din culturile înfiinţate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.

Raportul detaliat al rezultatelor financiare aferente primului semestru din 2023 poate fi consultat aici.

Despre DN AGRAR Group

DN AGRAR Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara.

Compania a fost înfiinţată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO, din 2 februarie 2022. Începând cu data de 19 septembrie 2022, acţiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnie, producţie agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă pentru afaceri şi management.

Mai multe detalii pe https://dn-agrar.eu

Facebook: https://www.facebook.com/DNAGRAR

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=GxRW4II1F6c

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.