Incepe sezonul gripei ,care se suprapune cu infectiile cu SARS COV2 iar camerele de gardă, clinicile şi cabinetele medicale sunt din ce în ce mai pline cu copii cu febră, dureri de gât, dureri musculare şi tuse, cred că este cel mai bun moment să vorbim puţin despre ce este gripa şi cum putem să prevenim îmbolnăvirea, în special, în rândul copiilor, aceştia fiind cei mai expuşi din cauza riscului de răspândire ridicat în colectivitate , precizeaza Dr. Grigorescu Ana, medic specialist Pediatrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce este gripa si cum se manifestă?

Gripa este o infecţie respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Aceasta poate duce la forme moderate de boala sau severe conducând, în unele cazuri, la pacienţii imunocompromişi, chiar şi la deces.

Virusul gripal este întâlnit în trei tulpini  A, B şi C, din familia Orthomyxoviridae.

Clinic se caracterizează prin apariţia :

  • febrei înalte (peste 39 grade Celsius)
  • dureri în gât,
  • rinoree cu nas înfundat,
  • durere de cap,
  • senzaţie de oboseală 
  • dureri musculare
  • tuse.

Cum se transmite gripa?

Gripa se transmite pe cale aeriană, de la o persoană bolnavă, direct prin strănut sau tuse şi indirect prin contactul cu obiecte contaminate(batiste, prosop, veselă, pixuri/creioane, jucării, mobilier, etc)

Care sunt complicaţiile cele mai frecvente care pot apărea ?

  • Convulsii febrile sunt  cele mai frecvente complicatii intalnite la copiii sub 5 ani si bebeluşi.
  • Pneumonie acută
  • Accentuarea simptomelor bolilor cronice
  • Sinuzită
  • Otită medie acută
  • Meningită
  • Mielită
  • Miocardită

Perioada de incubaţie în cazul virusului gripal variază între 1 şi 4 zile. Acesta înseamnă că simptomele vor apărea la 1-4 zile de la momentul în care pacientul s-a infectat cu virusul gripal.

Cine are risc de infectare cu virusul gripal si cine poate declansa o forma severa?

Orice copil se poate infecta. Un risc mai ridicat există la copiii care frecventează colectivităţile, locurile de joacă, mall-urile, spatiile aglomerate.

În ceea ce priveşte riscul de a contracta o formă severă a bolii, cei mai vulnerabili pacienţi sunt cei aflaţi la vârste extreme, respectiv bebeluşii  sau persoanele vârstnice.

O altă categorie de persoane care prezintă un risc de declansare a unei forme severe a bolii, o reprezintă pacienţii cu afecţiuni cronice cum sunt astm bronsic,   fibroză chistică, diabetul zaharat, afecţiunile hepatice, cardiace sau renale,  afecţiuni neurologice, leucemii/limfoame. În aceste cazuri boala poate fi chiar fatală. 

Cum scădem riscul de infectare cu virusul gripal?

Riscul de infectare scade semnificativ prin vaccinarea antigripală, aceasta fiind singura modalitate eficientă de prevenire a îmbolnăvirii şi răspândirii virusului. Prin administrarea vaccinului antigripal, sistemul imunitar al organismului este stimulat să producă de anticorpii necesari protejării împotriva virusului gripal.

Când se poate vaccina?

Vaccinul antigripal se poate administra oricând, dar este indicat să fie făcut înainte cu două săptămâni de începerea sezonului gripal pentru a da posibilitatea corpului să producă anticorpi suficienţi. Sezonul de gripa începe în luna octombrie şi se termină în mai.

Ce tipuri de vaccin exista la copii si cum acţionează?

Vaccinul antigripal se găseşte sub două forme, injectabil (intramuscular) şi suspensie nazală (spray nazal).

Conform studiilor, ambele vaccinuri au eficienţă asemănătoare, diferenţa fiind dată de faptul că vaccinurile injectabile pot fi administrate şi sugarilor peste şase luni, spre deosebire de vaccinul de tip spray nazal care poate fi administrat începând cu vârsta de doi ani. Vaccinul de tip spray nazal prezintă avantajul evitării durerii inerente injectării intramusculare.

De la ce vârsta putem vaccina?

De la 24 luni la 18 ani, în cazul vaccinului de tip spray nazal şi începând cu vârsta de şase luni în cazul vaccinului de tip injectabil.

În cazul copiilor care nu au fost anterior vaccinaţi se vor utiliza două doze la interval de patru săptămâni, iar în cazul copiilor care au fost vaccinaţi antigripal în anii anteriori se va administra o singură doză.

Care sunt reacţiile adverse?

În primele trei zile de la vaccinare, pot apărea reacţii adverse de intensitate redusă, cu durata  maximă de trei zile.  Acestea pot fi locale: durere, tumefiere si eritem la locul de injectare sau sistemice:  iritabilitate, durere de cap, febră, dureri musculare, stare de rău (la copiii mari ori adolescenţi).

Care sunt costurile vaccinării?

Vaccinul antigripal este gratuit pentru personale care se încadrează in grupele de risc menţionate mai jos:

  • persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani, aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;
  • copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 35 de luni;
  • gravide;
  • medici, cadre sanitare medii şi personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;
  • persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;
  • toate persoanele cu vârsta ≥65 de ani

Pentru a beneficia de vaccinare gratuită, persoanele ce se încadrează în aceste categorii de risc trebuie să se adreseze medicului de familie.

Persoanele care nu se incadreaza in grupele de risc poate achizitiona vaccinul cu reducere de 50% prin medicul de familie sau direct din farmacie la pretul intreg sau in clinicii private. Costul vaccinului variind în general între 50 şi 150 lei, în funcţie de producător şi farmacie.

Dr. Grigorescu Ana, medic specialist Pediatrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.