O primă dezbatere pe tema soluţiilor legislative pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a avut loc sub coordonarea Dianei Morar, deputat PNL de Bistriţa-Năsăud. Întâlnirea a reunit reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, prin Sandra Pralong, consilier de stat pentru relaţia cu românii din afara graniţelor, Guvernul României, prin Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, deputat PNL şi Anca-Minodora Costin Hendea, secretar de stat Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, societatea civilă prin reprezentanţi ai celor mai relevante ONG-uri sau asociaţii, psihologi şi deputaţi în Parlamentul României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea a avut ca obiectiv principal setarea unui cadru de dialog necesar pentru redactarea corectă şi completă a iniţiativelor legislative aduse în discuţie de Diana Morar, Raluca Turcan şi Sebastian Burduja, deputaţi PNL preocupaţi de această temă.

„Am abordat această temă din 2020, judeţul Bistriţa Năsăud, unul dintre cele mai afectate din ţară. Am lucrat încă de la începutul mandatului cu Sebastian Burduja, care avea deja experienţa unor proiecte civice pe acest subiect - Supereroi. Este un proiect complex şi care are nevoie de implicarea tuturor actorilor relevanţi: societatea civilă, psihologi, guvern, parlamentari, administraţii locale. Foarte multe idei bune, foarte multe abordări şi o concluzie care cred că a rămas în mintea tuturor: doar cu un efort comun al tuturor actorilor implicaţi şi cu acţiuni concrete, la firul ierbii, putem diminua efectele pe care despărţirea de părinţi o are asupra unei generaţii întregi”, a declarat Diana Morar, coordonator al grupului de lucru şi organizator al dezbaterii.

În cadrul întâlnirii, Sandra Pralong a subliniat preocuparea preşedintelui României pentru subiectul copiilor care cresc singuri acasă, prezentând idei desprinse din grupul de lucru şi raportul coordonat de Administraţia Prezidenţială în anii anteriori. Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a punctat nevoia de a găsi soluţii pentru această generaţie de copii care cresc fără părinţi acasă, pe două direcţii majore: identificarea şi raportarea, pentru a avea dimensiunea globală a problemei, şi acţiuni concrete pentru sprijin emoţional şi mentorat. Ministrul a detaliat din experienţele proprii cu copii care cresc singuri acasă, avute într-o serie de iniţiative civice, şi a subliniat că va susţine iniţiativele legislative pe acest subiect.

De asemenea, Anca-Minodora Costin Hendea, secretar de stat în ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a atras atenţia asupra riscurilor crescute de abandon şcolar, performanţe şcolare reduse, violenţă sau sarcini la minore în cazul acestor copii, salutând iniţiativa absolut necesară pentru abordarea integrată a acestui subiect. Raluca Turcan, deputat PNL, a vorbit despre iniţiativa legislativă pentru susţinerea unui Program Naţional de Sprijinire a Copiilor cu Părinţi Plecaţi la Muncă în Străinătate, care dă dreptul instituţiilor publice, şcolilor, spitalelor, ONG-urilor sau cultelor să atragă finanţări europene şi să deruleze programe speciale pentru aceşti copii.

Reprezentanţii Salvaţi Copiii şi World Vision au prezentat concluziile desprinse din studiile şi acţiunile derulate în ţară, pentru aceşti copii, incluzând campanii de informare sau acţiuni de suport pentru copiii care cresc singuri acasă. De asemenea, Salvaţi Copiii a prezentat concluziile unui studiu recent, care arată că în jur de 14% dintre copiii din România au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Studiul este disponibil pe site-ul Salvaţi Copiii.

„Le mulţumesc tuturor celor prezenţi la această dezbatere şi, mai ales, pentru implicarea din perioada următoare. Vom continua cu întâlniri aplicate pe diferitele teme majore identificate: nevoia de raportare unitară, lipsa delegării autorităţii tutelare şi educarea părinţilor pentru a înţelege exact procedura, nevoia de politici publice asumate şi coerente, abordarea practică. În paralel, vom dezvolta şi primele proiecte pilot la nivel local, cu sprijinul autorităţilor şi comunităţilor”, a mai spus deputatul PNL Diana Morar.

Deputat

Diana Morar

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.