Pentru investitorii convenţionali, evaluarea aurului ridică o problemă deoarece metalul preţios nu generează un flux de venituri. Din cauză că cererea pentru aur tinde să fie speculativă, nu se pot aplica modelele de flux de numerar utilizate pentru a stabili dacă activele sunt ieftine sau scumpe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiecare mişcare importantă a preţului aurului, în special în perioada de după criza financiară globală, a fost invers corelată cu mişcările ratelor reale ale dobânzii. Există puţine relaţii financiare care au rezistat la fel de bine ca cea dintre preţul aurului şi randamentul titlurilor de stat protejate împotriva inflaţiei. Cu cât randamentele reale, sigure, sunt mai mici, cu atât mai mare este atracţia unui activ fără randament care poate creşte în valoare.

De asemenea, diverse reglementări au diminuat din interesul pentru metalul preţios. Noile reguli privind ratele de finanţare bancară, ca parte a acordului Basel III, au intrat în vigoare în UE în iunie şi în Marea Britanie la 1 ianuarie. Acestea consideră obligaţiunile de stat drept "active lichide de înaltă calitate". În schimb, deţinătorii de aur, la fel ca şi cei de acţiuni, trebuie să acopere 85% din deţinerile lor cu finanţare din surse stabile. Acest lucru face ca aurul să fie mai costisitor pentru bănci şi îl plasează într-un dezavantaj în comparaţie cu titlurile de stat. Fără un tratament de reglementare prietenos, probabil băncile se întreabă "de ce să ne mai deranjăm"?

 

Banii fiat şi obligaţiunile emise de stat sunt efemere, iar eşecurile catastrofale ale sistemelor financiare provin adesea din încrederea excesivă în siguranţa lor. Dar, potrivit argumentului, aurul a trecut testul timpului. Dolarul a devenit moneda naţională a Americii abia în 1863. Oamenii au preţuit metalele preţioase timp de milenii.

Cu toate acestea, statutul aurului ca ultimă linie de apărare împotriva gestionării greşite a monedei este, de asemenea, contestat. Criptomonedele, în special bitcoin, se regăsesc din ce în ce mai des în portofolii mai obişnuite. Clasa de active era cândva prea mică pentru a afecta apetitul pentru aur.

Dacă ne uităm pe site-ul curs-valutar-bnr.ro/curs-aur şi selectăm intervalul din 2005 până în prezent, cursul maxim al aurului a fost pe 7 august 2020 - 1 gram = 271,0003 lei, minimul în 14 Februarie 2005 - 1 gram = 37,1960 lei şi valoarea medie este de 140,6063 lei.

În prezent, bitcoin şi ether, cele mai mari două criptomonede, au o capitalizare de piaţă combinată de aproximativ 1,3 miliarde de dolari, de zece ori mai mare decât cea de acum doi ani. Aceasta reprezintă aproximativ o zecime din cele aproximativ 12 trilioane de dolari de deţineri de aur, pe baza estimărilor Consiliului Mondial al Aurului, care estimează că există puţin peste 200.000 de tone de metal galben la suprafaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.