„Un balet cu inimile noastre”, „o revelaţie”, „splendid”, „uimitor”, „tulburător”, sunt cuvintele câtorva dintre sutele de spectatori prezenţi pe 16 şi 17 noiembrie în sala mare a Teatrului Naţional Bucureşti, la cea de-a XXIV-a ediţie a Întâlnirilor JTI, cu Ballets Jazz Montréal, care a prezentat Dance Me. Spectacolul a reuşit să aducă din profunzimi neştiute, în luminile scenei, trăirile poetului şi compozitorului Leonard Cohen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thierry Duclos, Director Delta Dance, organizatorul turneului Ballets Jazz Montréal, a fost uimit de primirea publicului: „Teatrul Naţional Bucureşti este magnific, iar primirea din partea publicului a fost extraordinară. Dansatorii sunt foarte fericiţi. Bucureştiul arată că este o capitală a culturii”.

Gigi Căciuleanu, coregraf, dansator şi profesor a spus, după încheierea spectacolului: „A fost izbitor. Dansatorii au o corporalitate extraordinară. Fizic înseamnă şi suflet, iar sufletul dansează. Au o tehnică frumoasă, o sensibilitate frumoasă. Întotdeauna am spus că vocile fac parte din corp şi iată că, în acest spectacol, chiar vocile dansează. Când se mişcă, parcă ar cânta. Au o uşurinţă în mişcare, sar ca nişte pisici! Îi crezi, intri în lumea lor. Când se opresc e foarte bine pentru că, dintr-o dată, respiri”.

Constantin Chiriac, Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a fost încântat că „ bucureştenii văd o asemenea minune, atât de mult rafinament, atât de multă bucurie”.

Liviu Jicman, Preşedintele ICR a remarcat „o extraordinară întâlnire a artelor, între arta vizuală, dans, muzică. Mi-a plăcut foarte mult totul. Mă bucur că publicul bucureştean a avut şansa să vadă acest spectacol”.

Massimo Baggi, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România a spus: „M-am bucurat de spectacol, de muzică, m-am bucurat cu adevărat de această implicare a voastră în dansul contemporan. Este uimitor şi, cu adevărat, îmi doresc să puteţi continua, pentru că este o plăcere pentru toţi. Avem o tradiţie în Elveţia cu Béjart Ballet Lausanne, şi, prin urmare, a fost o dublă plăcere să văd dans contemporan în România”.

Tatsuo Kitagawa, Deputy Head of Mission, Ambasada Japoniei, a văzut în Dance Me, un spectacol „fabulos, unic şi impresionant, cu muzică şi lumini uimitoare!”

Pentru Pia Busta, Ambasador al Chile în România, Dance Me a fost unul dintre cele mai bune spectacole văzute în ultimii 20 de ani: „muzica lui Leonard Cohen împreună cu aceşti dansatori formează un mix magic. Este pur şi simplu uimitor!”

Mihai Mălaimare, actor, s-a declarat „absolut tulburat”: „Aşa ceva am visat să existe. Nu am văzut două gesturi la fel, două posturi la fel. Am văzut un om care gândeşte prin trupa lui şi o trupă care izbuteşte să se ridice la nivelul gândurilor acestui creator. Pe de altă parte, întâlnirea cu muzica lui Cohen e tulburătoare în orice moment. Este un spectacol miraculos”.

Magda Catone, actriţă, a adăugat: „Suntem efervescenţi de câte ori vedem astfel de lucruri. E o expresie foarte frumoasă: „les grands esprits se rencontrent dans Les Champs d’ Elysées”. Aşa ne-am simţit în această seară!” 

Rodica Mandache, actriţă, a fost „profund impresionată, pentru că m-am simţit gingaşă, vulnerabilă, delicată, datorită a ceea ce venea de pe scenă. A fost aproape perfect”.

Şi Oana Berbec, soprană şi dansatoare în piese coregrafice de Gigi Căciuleanu, a fost unul dintre spectatorii bucuroşi că au putut vedea Dance Me: „Un spectacol extraordinar, care te lasă încărcat de emoţie, de frumos. Totul a fost impecabil, din toate punctele de vedere. (...) Mulţumim JTI că i-a adus aici. Este un spectacol care trebuie văzut pentru că te disturbă. Ceea ce este foarte important. Spunea un regizor mare că omul care intră în sala de spectacol nu trebuie să fie acelaşi cu omul care iese. Trebuie să existe acea transformare, iar în această seară, cu siguranţă, cu toţii ne-am transformat în bine”.

Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a spus la rândul său: „Mi-a plăcut în primul rând că acest spectacol există, că reuşeşte să facă sute de oameni să continue să spere, să fie optimişti. Aşa cum cineva spunea „frumuseţea va salva lumea". Chiar avem nevoie! Frumuseţea trebuie să salveze lumea. Această trupă şi ce ne-a adus astăzi în suflete e o mare speranţă. Ceea ce putem face este să le mulţumim”.

Varujan Vosganian, scriitor, a plecat din sală cu „o emoţie tulburătoare”: „mi-a plăcut foarte mult spectacolul şi pentru că Leonard  Cohen este unul din preferaţii mei, dar şi pentru calitatea extraordinară, scenografia, dansul, şi cântecele. Totul a fost splendid.”

Mihaela Vosganian, muzician, a apreciat profunzimea şi în acelaşi timp subtilitatea spectacolului: „absolut superb! Subtil, profund. Din punct de vedere tehnic, ca tip de show, a fost remarcabil.”

Mirel Taloş, politician şi scriitor, a remarcat, de asemenea, calitatea spectacolului: „ca amator de balet, am apreciat în mod deosebit.”

Şi pentru Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, spectacolul „a fost minunat”: „cei de pe scenă au reuşit să transforme, să transpună în gest, în mişcare ceea ce un mare poet, compozitor, Leonard Cohen a creat în întreaga carieră. Ne-aţi adus o bucăţică de suflet, de suflet canadian, dar până la urmă sufletul este universal, şi ne-am regăsit în acest spectacol.”

„Am reuşit să ating muzica lui Cohen, iar el să ne atingă sufletele”, a spus Andreea Paul, conferenţiar dr. ASE Bucureşti şi preşedintele Asociaţiei INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

Gabi Giurgiu, jurnalist, TVR a văzut o „coregrafie de o fluiditate incredibilă! Totul în mişcare, totul a curs timp de 80 de minute. Cred că a fost pe sufletul lui Cohen.”

Pentru Daniel Apostol, jurnalist şi consultant în comunicare, la unison cu sutele de spectatori care au aplaudat minute în şir în picioare, Dance Me a fost „o revelaţie, pentru că a fost un balet între oameni şi lumină, o lumină senzaţională, foarte densă, plină de viaţă, de emoţii. A fost un balet cu inimile noastre”.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala-Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy, în 2017 Noism, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans Martha Graham, iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. Întâlnirile JTI din 2020 şi 2021 au fost amânate din cauza pandemiei desfăşurându-se cu un decalaj de un an. Ediţia din 2020, care a avut loc în 2021 i-a avut ca invitaţi pe Wynton Marsalis, cel mai mare trompetist contemporan şi Jazz at Lincoln Center Orchestra. În 2022, compania de dans Jean-Claude Gallotta a prezentat My Ladies Rock la Bucureşti şi Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar Aterballetto, cea mai mare companie italiană de dans a prezentat Don Juan.

Întâlnirile JTI cu Ballets Jazz de Montréal au fost organizate ca de obicei de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

Producător general: Fundaţia Art Production.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.