Una dintre cele mai importante operaţiuni din domeniul confecţiilor mecanice o reprezintă ştanţarea. Cunoscută şi sub denumirea de „fasonare”, ştanţarea este o activitate prin care se execută un decupaj într-un profil de tablă, dar nu numai, respectiv o tăiere precisă cu ajutorul unor ştanţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trebuie înţeles faptul că ştanţarea nu e o simplă perforare, ci că prin intermediul acestei operaţiuni mecanice, ce poate fi efectuată la cald sau la rece, se realizează o gamă întreagă de procese: marcare, rulare, debitare, debavurare, sortare şi evacuare. Toate aceste procese fac ca operaţiunile de ştanţare să separe mult mai eficient materialul prelucrat, total sau parţial, de cealaltă parte, prin realizarea unor contururi deschise sau închise, după preferinţe.

În ziua de azi, ştanţarea la nivel industrial se realizează prin intermediul unor maşinării speciale de tăiat şi ştanţat. Cu acestea se pot fasona atât profile de tablă, cât şi bare de fier. O astfel de maşină de ştanţat, profesională şi cu o aplicabilitate ridicată, poate fi găsită în magazinul online al celor de la Vigra.ro. Acesta este lider în furnizarea de soluţii şi tehnologii de top pentru creşterea productivităţii în sectorul confecţiilor metalice.

Procesul de ştanţare se foloseşte într-o gamă variată de ramuri industriale, de la fabricarea de maşini şi utilaje, până în electrotehnică şi chiar construcţii. De altfel, este cunoscut faptul că debitarea şi ştanţarea sunt folosite inclusiv la fabricarea panourilor de gard sau la balustrade. Versatilitatea acestui proces mecanic rezidă şi în tipurile de materiale care pot fi folosite: tablă din oţel, dar şi alte aliaje neferoase, plastice, piele, textolit, etc.

Avantajele principale ale unei maşini de ştanţat

1. Forme precise, perfecte geometric

Cu ajutorul maşinilor de ştanţat se pot obţine forme geometrice foarte precise şi calitative, fără perforaţii sau zgârieturi. Precizia ridicată a ştanţelor, coroborată cu o calitate ridicată a suprafeţei prelucrate, permite realizarea unui produs finit de înaltă performanţă şi eliminarea unor prelucrări mecanice ulterioare.

2. Productivitate ridicată

Procesul de ştanţare este unul extrem de rapid. Astfel, la realizarea unei comenzi de serie, se pot realiza câteva zeci de piese pe oră, în funcţie şi de complexitatea formei. De asemenea şi consumul de materiale este unul destul de scăzut. În plus, faţă de celelalte metode de fasonare existente pe piaţă – laser sau plasmă, debitarea prin ştanţare este mult mai rapidă.

3. Activitate automatizată

În ultimii ani procesul de ştanţare a devenit tot mai mecanizat şi automatizat, astfel încât, prin intermediul unui CNC, dar nu numai, se pot realiza în acest moment piese finite identice, de înaltă calitate.

4. Costuri reduse cu resursa umană

Automatizarea şi interfaţa prietenoasă cu utilizatorul pe care o au aceste maşinării industriale fac ca numărul şi calificarea personalului-operator să fie pe locul doi. Practic, cu puţină instruire, orice persoană poate opera o astfel de maşină. În plus, un singur angajat poate deservi, concomitent, mai multe posturi de muncă datorită automatizării.

          Este evident faptul că o maşină de ştanţat are un cost-beneficiu ridicat, în comparaţie cu celelalte tehnologii, mai noi, existente pe piaţă. Dacă eşti un profesionist care doreşte să investească inteligent pentru creşterea productivităţii firmei sau poate ai un start-up care accesează fonduri pentru cumpărarea de echipamente, o maşină de ştanţat nu ar trebui să lipsească din portofoliul tău de achiziţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.