Daca citesti acest articol cel mai probabil deja te gandesti sa aduci in casa ta un nou caine, pui sau adult. Indiferent daca noua achizitie va fi primul tau caine sau altul dintr-un lung sir de animale de companie sau daca cauti un nou catel de rasa pura sau un caine mai in varsta de la adapost, suntem aici pentru a te ghida in procesul de alegere a celui mai bun caine pentru tine. Sa vedem asadar ce rasa de caini este potrivita pentru tine si cum o alegi?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegerea unui catelus de rasa pura

Esti in cautarea unui catel de rasa pura, crescut cu dragoste si expertiza inca din prima zi? Atunci probabil ca ai deja in minte o rasa. Insa exista sute de rase de caini - poti descoperi informatii detaliate pe e-vet.ro - asa ca este posibil sa doresti sa iti extinzi cautarea. Totusi, fiecare caine este diferit, asa ca este necesar sa faci cercetari si sa-ti identifici propriile asteptari  astfel incat tu si catelul tau sa fiti pregatiti pentru o viata minunata impreuna.

Ia in considerare stilul tau de viata

Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui atunci cand determini ce rasa de caini este potrivita pentru tine (si cum o alegi). Aceste intrebari ti le poate pune un potential crescator atunci cand decizi daca casa ta este potrivita pentru unul dintre catelusii sai, asa ca poate fi util sa iti notezi raspunsurile.

·     Esti o persoana activa sau mai relaxata?

·     Ai copii sau planuiesti sa ai in viitorul apropiat?

·     Dispui de fonduri suficiente pentru vizitele la veterinar (si alte cheltuieli neasteptate, pe langa examinarile si vaccinurile regulate), hrana pentru caini, consumabile si multe altele?

·     Cat timp ai pentru a socializa si dresa un nou catel?

·     Cat timp esti departe de casa in fiecare zi?

·     Cat de des faci calatorii de afaceri si pleci in vacante? Si ce vei face cu cainele tau in aceasta perioada?

Ia in calcul asteptarile tale

Acum, gandeste-te la ceea ce cauti la un caine.

·     Preferi cainii mari sau cainii mici? Contrar credintei populare, locuinta ta nu trebuie neaparat sa dicteze acest raspuns. Chiar si locuitorii apartamentelor mai mici isi pot imparti cu usurinta casa cu unele rase de caini mai mari. Atata timp cat nevoile de exercitii ale cainelui sunt indeplinite (prin plimbari lungi, excursii si sesiuni de joaca), zona de locuit a cainelui nu trebuie neaparat sa aiba o anumita dimensiune.

·     Cat timp iti poti dedica pentru ingrijirea unui caine (si cat de ingrijorat esti in privinta naparlirii)? De asemenea, ai alergii?

·     Cauti un caine pentru o anumita activitate (cum ar fi drumetii, agilitate sau alergare)?

Odata ce ai raspuns la aceste intrebari si la cele de mai sus, ar trebui sa poti restrange optiunile in mod semnificativ.

De exemplu, daca esti in cautarea unui caine care se potriveste stilului tau de viata foarte activ si esti interesat sa incerci agilitatea, opteaza pentru un Border Collie. Daca preferi o rasa mai mica, dar ai aceleasi interese, poti alege un caine din rasa Papillon. Si daca iti doresti un caine de familie, care are nevoie de exercitii fizice moderate si putina ingrijire (dar nu te deranjeaza ca naparleste), este posibil sa doresti un Labrador Retriever.

Informeaza-te cu privire la rasa de caini pe care o doresti

Dupa ce ti-ai facut o idee despre rasa de caine pe care o doresti, informeaza-te cu privire la acea rasa. Achizitionand un catel de la un crescator responsabil  vei avea un pic de predictibilitate in ceea ce priveste temperamentul, dimensiunea si nevoile de ingrijire. Desi fiecare caine este diferit, aceste informatii pot fi valoroase pentru a determina cea mai buna rasa daca o rasa este potrivita pentru stilul de viata si nevoile tale.

De unde poti afla mai multe informatii despre rasele de caini?

·     De pe website-urile asociatiilor chinologice internationale, precum AKC - American Kennel Club sau FCI - Federation Cynologique Internationale, poti afla mai multe despre istoria unei rase, personalitatea, nevoile de ingrijire si multe altele.

·     Prin cluburile de rasa. Fiecare rasa are un club afiliat, format din crescatori cu ani de experienta intr-o anumita rasa de caini. Acestea ofera informatii despre rasa, iar membrii sunt intotdeauna dispusi sa raspunda la intrebari.

·     De la expozitii canine, din emisiuni TV despre caini, din carti si reviste dedicate raselor de caini.

·     De pe website-uri despre animale de companie, cum este si E-vet.ro, de pe care poti citi numeroase informatii cu privire la rasele de caini, oricand si de oriunde te afli.

Gaseste crescatorul potrivit

Daca esti increzator ca esti pregatit pentru un nou catel, ca ai ales rasa potrivita si ai facut toate cercetarile, urmatorul pas este sa gasesti un crescator responsabil de la care sa iei catelul. Poti incepe prin a vizita site-ul web al clubului de rasa, unde probabil vei gasi crescatori din apropiere. Un crescator responsabil iti va permite sa vezi catelusii inainte sa ii aducei acasa  si iti poate oferi informatii cu privire la parintii acestora (chiar si sa vezi cel putin unul dintre parinti) si in general orice fel de informatii  soliciti.

Pune intrebari

Daca ai gasit crescatorul, vorbeste deschis despre asteptarile tale de la un caine. Crescatorul are experienta in a prezice temperamentul unui caine. Mai mult, te poate ajuta sa alegi cel mai potrivit catelus din cuib, conform asteptarilor tale.

De asemenea, crescatorul iti poate oferi sfaturi cu privire la socializarea si dresajul catelusului tau. Sau referitor la nevoile acestuia de exercitiu, pentru a se asigura ca cainele adult va fi exact cum ti-ai dorit.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale cainilor crescuti in mod responsabil este ca acestia sunt previzibili. In timp ce multe familii, in special cele cu copii, prefera sa cumpere un catel de rasa pura de la un crescator reputat care a testat animalele de reproductie pentru diverse boli, alti proprietari pot decide ca un caine senior este mai potrivit pentru ei.

Rase mixte si caini din adaposturi

Alegerea unui caine dintr-un adapost de salvare sau a unui caine mai in varsta presupune sa iei in calcul stilul tau de viata, asteptarile de la un animal de companie si conditiile dvs. de trai. Ce fel de caine cauti? Va fi acesta in preajma copiilor? Cati bani trebuie sa dedici pregatirii si cheltuielilor medicale?

Rasele mixte de caini pot fi mai putin previzibile in ceea ce priveste temperamentul insa petrecand timp cu cainele sau vorbind cu crescatorul, puteti obtine o idee destul de clara despre cat de bine se va potrivi cainele in casa dvs.

Speram ca toate aceste informatii sa va ajute sa alegeti rasa de caini perfecta pentru dvs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.