Facturile la întreţinere sunt tot mai mari, iarnă de iarnă. Poate ţi s-a întâmplat ca inclusiv vara să ţi se pară prea “piperate”, în raport cu consumul pe care ţi l-ai estimat? Zeci de metri cubi de apă aşa-zis caldă se pierd lunar până când temperatura agentul termic creşte suficient de mult pentru a putea fi folosiţi menajer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dar dacă ai o sursă alternativă de încălzire (instant, centrală) poate că vrei să încerci să vezi care este diferenţa. Totuşi, o debranşare de la sistemul naţional nu pare o treabă uşoară. Din ce ai mai auzit, e nevoie de o grămadă de acte şi de semnături. Dacă eşti mulţumit cu noul sistem de încălzire, va trebuie să sistezi furnizarea energiei termice. 

Iată, în continuare, ce trebuie să faci pentru a te debranşa de la reţeaua de termoficare!

1. Cererea

Înainte de orice, trebuie să ştii că debranşarea nu se execută în timpul sezonului de încălzire, adică iarna. Astfel, documentaţiile de debranşare se înregistrează în intervalul de timp cuprins între 15 aprilie şi 31 august.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să completezi o cerere tip şi să o depui la Asociaţia de proprietari. Ai nevoie de Acordul Asociaţiei de Proprietari/Locatari emis în baza hotărârii adunării generale atât pentru debranşare, cât şi faţă de intenţia de realizare a unui sistem de căldură. Acest act va trebui să fie în original.

De asemenea, vecinii de pe orizontală şi de pe verticală vor trebui să semneze un Acord din care să rezulte că au luat la cunoştinţă de influenţele debranşării asupra condiţiilor de confort şi de mediu din spaţiile pe care le deţin în proprietate, individual.

Nu în ultimul rând, nu uita Acordul de acces la sistemul de distribuţie gaze naturale, iar în cazul surselor de încălzire electrice se va prezenta factura şi cartea tehnică a produsului (în copie).

2. Proiectul tehnic

Lucrurile nu se opresc aici. Va trebui să obţii aprobări şi pentru noua sursă de căldură.

Pentru a putea începe procedura de debranşare, îţi va trebui un proiect tehnic întocmit de către un proiectant specializat în proiectări instalaţii termice şi sanitare, verificat şi expertizat de către verificatori şi experţi atestaţi de Ministerul Lucrărilor publice, Transporturilor şi Locuinţei. Acesta va cuprinde raportul de expertiză tehnică.

De asemenea, va conţine şi referatul privind verificarea de calitate a proiectelor conf. Legii nr.10/1995, cu semnături şi ştampile, dar şi memoriu tehnic (situaţia actuală din care să rezulte că proiectantul a verificat instalaţia interioară existentă şi un breviar de calcul.

Veridicitatea datelor din Proiectul tehnic aparţine exclusiv proiectantului. Nu uita faptul că solicitantul va suporta integral cheltuielile de debranşare!

3. Bucură-te de independenţă

Acum, este timpul să te bucuri de independenţă energetică şi să pui în funcţiune instantul de la Caloreshop. Dacă alegi alimentarea pe gaz, facturile vor fi şi mai mici. Practic, plăteşti numai ce consumi! Scapi odată pentru totdeauna de facturile care ţi se păreau umflate şi economiseşti zeci de metri cubi de apă.  

În concluzie, debranşarea de la sistemul energetic nu este deloc uşoară. Din fericire, există firme specializate care se pot ocupa de toată hârţogăria!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.