Inima este unul din cele mai importante organe – pompează sângele şi oxigenul prin corpul nostru. Uneori se întâmplă să apară unele anomalii încă din perioada în care bebeluşul se află în uterul mamei care pot cauza unele afecţiuni congenitale. Există cazuri în care copilul poate să experimenteze bătăi neregulate ale inimii sau afecţiuni ale inimii. Un cardiolog pediatru ne ajută copilul să fie sănătos şi puternic. Însă, unii părinţi, la auzul veştii că propriul copil ar trebui să consulte un medic cardiolog, se pot intimida.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ţara noastră, în fiecare an, se nasc peste 1.200 de copii cu probleme de malformaţii cardiace;

La nivel Global, în fiecare an mor aproximativ 54,5 milioane de persoane. Unul din cinci morţi sunt copii cu vârsta de sub cinci ani.

În cele ce urmează îţi vom spune tot ce trebuie să ştii despre cardiologie pediatrică Bucureşti.

Ce este cardiologia pediatrică?

Un pediatru cardiolog poate diagnostica şi trata o mulţime de afecţiuni ale inimii inclusiv aritmii şi afecţiuni congenitale ale inimii.

Cardiologia pediatrică este axată pe afecţiuni ale inimii: de la bebeluşii aflaţi în uterul mamei până la vârsta de 21 de ani. Chirurgia pediatrică este diferită faţă de chirurgia adultă. În timp ce majoritatea adulţilor au probleme cu arterele coronariene blocate, cardiologia pediatrică lucrează de obicei cu anomaliile congenitale ale inimii sau alte probleme ale inimii.

O serie de afecţiuni ale inimii ar putea afecta copiii încă de la o vrstă fragedă. Unele din aceste afecţiuni sunt diferenţele structurale cu care vin pe lume. Alte afecţiuni implică sistemul electric care controlează bătările inimii. Un cardiolog pediatru este special pregătit pentru a diagnostica şi pentru a gestiona aceste probleme.

De ce ar trebui să îţi duci copilul la medicul cardiolog?

În timp ce o mamă este însărcinată, în săptămâna 20 de sarcină un screening cardiac este efectuat pentru  ca medicul să se asigure că structurile inimii sunt formate în mod corect. Dacă se observă ceva neobişnuit pacientul este trimis la un pediatru cardiolog. Unii copii au defecte minore la inimă care se observă pe măsură ce cresc. Iată o listă cu afecţiunile comune care necesită o vizită în cabinetul medicului cardiolog:

Aritmia cardiacă reprezintă o bătaie neregulată a inimii. Inima bate mult prea tare sau mult prea încet şi palpitaţiile (bătăile inimii) suferă modificări.

Murmurul cardiac este observat de obicei de medicul pediatru al copilului atunci când copilul este examinat. Murmurul cardiac se produce atunci când inima scoate zgomote extra, un zgomot fiziologic. Murmurul cardiac reprezintă unul din cele mai frecevnte motive pentru care un copil ajunge în cabinetul pediatrului cardiolog.

Care sunt acele semne în urma cărora ar trebui să mergeţi cu copilul la un cardiolog pediatru:

- Murmur cardiac -  acesta poate indica o problem cardiacă, cum ar fi bolile congenitale de inimă;

- Durerea toracică pediatrică neexeractională;

- Ameţeala şi leşinul;

- Frecvenţa cardiacă anormală sau palpitaţiile.

Semne şi simptome

Inima este complexă. Simptomele pot varia în funcţie de afecţiune sau de anomalia care afectează inima însă există câteva semnale de alarmă la care părinţii trebuie să fie atenţi:

Sugari:

-        Iau foarte greu în greutate;

-        Transpiră foarte tare în timp ce mănâncă;

-        Nu termină niciodată sticla cu lapte sau durează mai mult timp decât este normal la alţi copii;

Copii/adolescenţi:

-        Dureri în piept în timpul exerciţiilor fizice;

-        Leşin în timp ce fac o activitate fizică;

Dacă ai observat unul din aceste semne la copilul tău ar trebui să îţi duci copilul la medicul acrdiolog de urgenţă.

La ce să te aştepţi în urma primului consult

Chiar dacă fiecare consultaţie este individualăpentru fiecare pacient în parte, există câteva lucruri la care te poţi aştepta la un prim consult. Atunci când mergi cu copilul la medicul cardiolog vei completa un istoric medical scurt. Apoi, copilului i se vor verifica semnele vitale de o asistentă. Apoi, pediatrul cardiolog intervine pentru a efectua un examen fizic după care va examina rezultatele testului.

În cazul femeilor însărcinate se va efectua o ecocardiogrfie pentru a verifica inima bebeluşului şi pentru a-i oferi cardiologului mai multe informaţi cu privire la modul în care inima bebeluşului s-a format şi cum va fi înainte şi după naştere. Informaţiile colectate în urma ecocardiografiei va ajuta medicul cardiolog să decidă dacă bebeluşul va avea nevoie de atenţie imediat după naştere sau atunci când va înainta în vârstă.

Unul din cele mai comune teste efectuate este EKG-ul care măsoară semnalele electrice ale inimii. Un EKG îi oferă cardiologului informaţii cu privire la bătăile inimii sau cu privire la posibile probleme structurale. Un alt test comun este ecocardiograma pentru a observa structura inimii şi funcţiile acesteia.

Vizita la medicul cardiolog cu bebeluşul tău poate fi stresantă. Misiunea pediatrului cardiolog este aceea de a lăsa fiecare copil în parte să se simtă cât mai în siguranţă cu putinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.