Alianţa pentru Drepturile de Proprietate (PRA) a trimis pe 22 iunie o scrisoare oficială Camerei Deputaţilor, referitoare la propunerea legislativă anti-tutun (PLx 587/2019).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform ultimului Index Internaţional al Drepturilor de Proprietate (IPRI), România se află într-un context deloc favorabil, situându-se pe locul 50 din 129 de ţări, cu un scor de 6.028 de puncte. Ceea ce înseamnă că România se plasează pe ultimele locuri în Europa cu privire la apărarea proprietăţii intelectuale, iar autorităţile ar trebui să se concentreze pe apărarea drepturilor de proprietate, prin încurajarea inovaţiei şi nu prin ascunderea mărcilor produselor de consum.

Propunerea legislativă este restrictivă, ineficientă şi încalcă libertatea de alegere a consumatorului. Interzicerea expunerii la punctul de vânzare, în condiţiile în care produsul este însoţit de avertismente de sănătate expropriază companiile producătoare de dreptul lor la marcă, fără a lua în calcul consecinţele grave ale unei astfel de măsuri. 

Interdicţia afişării la raft reduce cantitatea de informaţii furnizate consumatorilor şi permite astfel pieţei negre să câştige teren. Anual, bugetul României pierde jumătate de miliard de euro din cauza contrabandei cu ţigarete, cea mai răspândită formă de crimă organizată în ţară. De la începutul stării de urgenţă cauzată de pandemia COVID-19, autorităţile române au capturat peste 19 milioane de ţigarete introduse ilegal în ţară.

Sănătatea publică poate fi protejată prin campanii de comunicare, de educare şi de prevenire a fumatului în rândul minorilor. Nu există nicio dovadă concludentă că ascunderea mărcilor reduce rata fumatului. Potrivit profesorului Sinclair Davidson (RMIT University), nu există nicio dovadă că măsurile restrictive au avut impactul scontat în ceea ce priveşte prevalenţa fumatului. 

Protejarea drepturilor de proprietate, inclusiv cele de proprietate intelectuală, permite inovatorilor să răspundă cererilor consumatorilor privind produsele cu risc redus, precum şi investiţiile în mărci şi în reputaţia acestora pe piaţă. Ţigările electronice sunt un produs inovativ cu potenţial de risc redus, care reprezintă o alternativă la fumatul tradiţional. De asemenea, sunt cele mai eficiente în terapia de substituţie pentru cei care încearcă să renunţe la fumat. Produsele răspund nevoilor foştilor fumători prin substituirea adicţiei, la nivel fizic şi psihic. Aceste inovaţii salvează vieţi, creează locuri de muncă şi aduc progres ştiinţific. 

În mod clar, propunerea legislativă reprezintă o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală. Aceste drepturi sunt naturale şi ar trebui respectate la fel de mult ca dreptul la exprimare sau la identitate religioasă. Aceste drepturi nu ar trebui să fie niciodată supuse ajustărilor, pentru a atinge obiective politice. În acest caz sunt încălcate,  fără ca obiectivele declarate să fie atinse, iar  consecinţele pot fi nebănuite. 

Property Rights Alliance (PRA) este o organizaţie internaţională cu sediul în Washington D.C., dedicată protejării şi promovării inovaţiei, drepturilor de proprietate intelectuală şi privată. În 2019, mai mult de 100 de organizaţii din peste 72 de ţări sunt partenere ale PRA şi ale profesorului Sary Levy-Carciente (fellow Hernando de Soto), în demersul realizării celei de-a 12-a ediţie a Indexului Internaţional al Drepturilor de Proprietate (IPRI).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.