Alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc pe 3 noiembrie 2020, când lupta se va da între republicanul Donald Trump şi democratul Joe Biden.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru americani, aceasta va fi a 59-a oară când preşedintele va fi ales în urma unor alegeri. La câteva săptămâni de la alegeri, electorii se vor reuni pe 14 decembrie 2020 pentru a depune votul partidului propriu pentru alegerea noului preşedinte, dar şi a vicepreşedintelui SUA.

Joe Biden, favorit să câştige alegerile SUA

Democratul Joe Biden porneşte cu prima şansă la alegerile prezidenţiale din SUA, potrivit cotelor publicate de agenţia Unibet. El are cota 1.52 şi îl devansează astfel pe actualul preşedinte, Donald Trump, a cărui cotă este 2.60.

Trump mizează pe voturile venite din state tradiţional republicane precum Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Indiana, Nebraska şi Texas. De partea cealaltă, California, Connecticut, Delawere, Hawaii, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York şi Oregon sunt statele pe care mizează in mod deosebit Joe Biden.

Democrata Kamala Harris are cota 201.0, la fel ca şi actualul vicepreşedinte Mike Pence, partenerul lui Trump la alegerile din 2020. Candidatul susţinut de Partidul Verde, Howie Hawkins, are cota 1001, iar Jo Jorgensen, susţinută de Partidul Libertarian, are aceeaşi cotă.

În oferta Unibet îl regăsim şi pe rapperul Kanye West, a cărui cota este tot 1001.

În total sunt peste 1.200 de candidaţi care au depus la Comisia Electorală Federală (FEC) actele pentru a candida la funcţia de preşedinte. Totuşi, doar patru dintre aceştia s-au calificat pentru a apărea pe suficiente buletine de vot în aşa fel încât să câştige o majoritate (cel puţin 270 de voturi electorale) în Colegiul Electoral. Ei sunt Joe Biden, Donald Trump, Howkie Hawkins şi Jo Jorgensen. Pe de altă parte, chiar şi ceilalţi candidaţi au potenţialul să influenţeze învingătorul de la alegerile SUA 2020.

Cine e Joe Biden, favoritul la câştigarea alegerilor SUA 2020

Democratul Joe Biden are o experienţă de aproape 50 de ani în politica americană. În 1973, el a devenit cel mai tânăr senator din istoria SUA, la doar 30 de ani. El a fost senator al SUA de şase ori. A mai candidat de două ori la alegerile prezidenţiale din SUA, în 1998 şi 2008. În 1998 s-a retras însă după o serie de acuzaţii de plagiat, iar în 2008 a reuşit să devină vicepreşedintele lui Barack Obama. Acest rol i-a adus multă simpatie în rândul cetăţenilor americani. 

Planul său se numeşte "Reclădim mai bine" şi prevede investiţii în îngrijirea copiilor, sănătate şi educaţie. El a mai promis, totodată, că va crea 3 milioane de locuri de muncă. În infrastructură şi energii regenerabile a promis că va investi 2.000 de miliarde de dolari. Cât priveşte afacerile externe, el a declarat că "vrea să pună SUA în capul mesei". În ce priveşte relaţia cu Rusia, el a avut tot timpul luări de poziţie dure la adresa lui Vladimir Putin şi a politicilor sale. La 77 de ani, Biden va deveni cel mai vârstnic preşedinte al SUA dacă va câştiga alegerile. Iar partenera sa, Kamala Harris, este prima femeie afro-africană candidată pentru postul de vicepreşedinte.

Donald Trump, dornic să obţină al doilea mandat

Donald Trump a preluat oficial mandatul de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie 2017, deşi nu avea activitate politică foarte solidă până în acel moment, şi încă de atunci şi-a exprimat intenţia de a candida din nou. În vârstă de 74 de ani, Trump este recunoscut pentru afacerile sale imobiliare şi din industria hotelieră, dar şi pentru faptul că este un show-man.

Printre promisiunile sale din momentul câştigării primului mandat au fost lupta cu infracţiunile, că va schimba acordurile comerciale şi va combate imigraţia ilegală. El spune că va continua să facă aceste lucruri dacă va mai câştiga un mandat. Sub comanda lui Trump, America s-a retras din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, dar şi din Acordul cu Iran. În schimb, Trump şi-a manifestat intenţia de a îmbunătăţi relaţia cu Rusia. Pe de altă parte, actualul preşedinte a avut numeroase clinciuri cu autorităţile din China. Un alt lucru cu care Trump se mândreşte datează din 2019, când el a anunţat înfrângerea Statului Islamic din Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.