Într-un restaurant, curăţarea şi întreţinerea corectă a hotei, tubulaturii şi ventilatoarelor sunt cruciale pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur şi eficient. Acestea nu doar că contribuie la buna funcţionare a sistemului de ventilaţie, dar previn şi riscul dezvoltării bacteriilor şi izbucnirea incendiilor. În plus, o hotă necurăţată poate duce la colmatarea tubulaturii, reducând astfel eficienţa sistemului de evacuare a poluanţilor rezultaţi în urma procesului de preparare al alimentelor. Pentru a evita aceste probleme, curăţarea şi întreţinerea regulată a tuturor componentelor sunt obligatorii conform normelor legale în vigoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instalaţia minimă de ventilaţie a unei bucătării comerciale

Pentru a asigura o ventilaţie adecvată într-o bucătărie comercială, este necesară instalarea unei hote profesionale din inox, a unui ventilator aspirant şi a unei tubulaturi adecvate. Aceste echipamente sunt esenţiale pentru captarea şi evacuarea poluanţilor şi a grăsimilor rezultate în urma procesului de preparare al alimentelor.

Hota profesională din inox - Hota profesională trebuie să fie fabricată din inox şi să fie prevăzută cu filtre antigrăsime, preferabil de tip labirint pentru a fi uşor de curăţat. Există mai multe tipuri de hote profesionale, precum hote de perete, hote centrale, hote cubice, hote cu inducţie şi hote echipate cu sisteme de stingere a incendiilor. O hotă eficientă trebuie să aibă o lăţime mai mare sau cel puţin egală cu lăţimea echipamentelor pe care le deserveşte.

Ventilator aspirant - Ventilatorul aspirant are rolul de a extrage şi evacua poluanţii şi grăsimile rezultate în urma procesului de preparare al alimentelor. În cazul hotei profesionale destinate bucătăriilor comerciale, se recomandă utilizarea ventilatoarelor externe, montate în afara bucătăriei. Acestea trebuie să aibă palete rare orientate spre interior pentru a preveni depunerea grăsimilor şi pentru a uşura curăţarea. Atât ventilatoarele interne, cât şi cele externe sunt concepute pentru a funcţiona în condiţii de temperatură ridicată.

Tubulatura de evacuare - Tubulatura este responsabilă pentru evacuarea aerului viciat încărcat cu aerosoli şi particule de grăsime. Aceasta trebuie inspectată periodic şi curăţată cel puţin o dată la 2 ani, în funcţie de gradul de colmatare, arhitectura şi dimensiunile acesteia. Curăţarea se face folosind soluţii decolmatoare şi detergenţi speciali pentru îndepărtarea grăsimilor.

Riscurile nerespectării curăţeniei

Microbi şi bacterii - Curăţarea profesională a hotelor, dar şi a întregului sistem de ventilaţie, din restaurante este foarte importantă pentru a inhiba proliferarea bacteriilor şi microorganismelor. Trebuie să conştientizăm faptul că acumulările de grăsime constituie un mediu extrem de favorabil pentru creşterea acestor bacterii. În depozitele de grăsime, acestea găsesc nutrienţii organici şi temperatura adecvată pentru a se dezvolta şi a se înmulţi.

Incendii - Nerespectarea unui program constant de curăţare a sistemului de ventilaţie poate conduce la situaţii periculoase, inclusiv riscul major de incendiu. Acumulările de grăsime şi alte particule pot deveni foarte uşor materiale combustibile şi, în circumstanţe nefavorabile, pot genera incendii cu efecte devastatoare. În plus, pe lângă pericolele imediate la care te supui, un incendiu poate rezulta în sancţiuni sau chiar în suspendarea activităţii restaurantului tău.

Legislaţie – Evită amenzile! Conform ordinului Nr. 118/1709 din 20 mai 2010 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor la structuri de primire turistice, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de agrement ART. 64(1) Maşinile de gătit şi grătarele pentru fript se echipează cu hote şi tubulaturi de ventilaţie prevăzute cu site de protecţie sau clapete şi, după caz, cu instalaţii de stingere specifice.(2) Hotele şi tubulaturile de ventilaţie ce deservesc maşinile de gătit, grătarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curăţă şi se degresează săptămânal şi ori de câte ori este nevoie.(3) Se interzice curăţarea hotelor prin ardere.

De ce să apelăm la o firmă ce oferă servicii de curăţire hote şi ventilatoare pentru restaurante?

Experienţă şi specializare

Acesta este unul dintre cele mai evidente aspecte, unul important. O firmă cu experienţă în curăţare hote Constanţa oferă servicii de calitate. Personalul specializat ştie cum să abordeze diferite tipuri de hote şi ventilatoare, precum şi ce tehnică de curăţare este cea mai eficientă pentru fiecare caz.

Echipamentul şi substanţele folosite

Firmele profesionale dispun de echipamente şi substanţe de curăţare de ultimă generaţie, adaptate specific nevoilor restaurantelor. Asigură-te că firma aleasă utilizează produse care sunt atât eficiente, cât şi sigure pentru personalul tău şi clienţii restaurantului.

Certificări şi standarde de calitate

Înainte de a angaja o firmă ce oferă servicii de curăţare hote şi curăţare coşuri de fum Constanţa, informează-te despre certificările pe care le deţine şi asigură-te că respectă toate standardele şi regulamentele locale şi naţionale. Unele firme oferă chiar şi o garanţie a serviciilor prestate, ceea ce poate fi un mare avantaj.

Flexibilitate şi disponibilitate

În industria restaurantelor, orarul de funcţionare poate fi foarte variat, astfel că o firmă care oferă flexibilitate în programare va fi întotdeauna o opţiune mai bună. Verifică dacă firma poate veni să efectueze curăţarea în afara orelor tale de lucru, pentru a nu perturba funcţionarea normală a restaurantului.

Preţul serviciilor

Deşi este tentant să alegi opţiunea cea mai ieftină, raportul calitate-preţ este cel care ar trebui să primeze. Servicii de curăţare la preţuri foarte mici pot ascunde compromisuri în ceea ce priveşte calitatea, ceea ce nu este un lucru pe care ţi-l doreşti într-un restaurant.

Opinii şi referinţe

În era digitală, poţi accesa cu uşurinţă opinii şi recenzii despre serviciile unei firme. O reputaţie bună în mediul online, precum şi referinţe pozitive de la alţi proprietari de restaurante, pot servi drept un bun indicator al calităţii serviciilor prestate.

Alegerea unei firme specializate precum HORN INSPECT în curăţarea hotelor şi ventilatoarelor din restaurante este o decizie bună. Un serviciu profesionist nu doar că asigură o bună funcţionare a echipamentelor tale, dar şi contribuie la o imagine pozitivă a afacerii tale, fapt ce nu poate fi trecut cu vederea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.