Achiziţionarea şi instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice din fonduri nerambursabile, pentru producerea de energie regenerabilă, nepoluantă, de către consumatorii publici şi privaţi se poate realiza în România prin intermediul a 3 mari programe de finanţare guvernamentale, derulate prin intermediul Administraţiei Fondului de Mediu (AFM):

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

1.              Casa Verde Fotovoltaice

2.              Energie electrică în clădiri publice

3.              Garduri electrice

Bugetarea fondurilor acestor programe nerambursabile, multianuale, se realizează, în principal, din veniturile obţinute din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate de AFM, dar şi din alocări financiare suplimentare direct de la bugetul de stat. 

Ce presupune fiecare dintre aceste 3 programe ce permit amplasarea de panouri fotovoltaice din fonduri guvernamentale?

1.              Casa Verde Fotovoltaice

Este unul dintre cele mai apreciate programe de finanţare de către români şi prevede achiziţia şi instalarea unui sistemul de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kW, compus din: panouri fotovoltaice, invertor, dar şi acoperirea cheltuielilor cu montajul şi punerea în funcţiune. Deşi programul se adresează persoanelor fizice, instalarea sistemului fotovoltaic se realizează doar de către un instalator/firmă autorizată, astfel încât, orice demers trebuie realizat prin intermediul acestora. Lista instalatorilor autorizaţi se regăseşte pe site-ul AFM.

Conform datelor transmise de AFM, noua ediţie a programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 va debuta în scurt timp şi va finanţa cca. 150 mii de beneficiari. De asemenea, o noutate este reducerea numărului de documente solicitate la depunerea cererii de finanţare.

2.              Energie electrică în clădiri publice

Programul privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice vizează modernizarea clădirilor de interes public sau aflate pe domeniul public în România, prin instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice în vederea reducerii consumului anual de energie. În acest sens, un importator şi distribuitor de sisteme voltaice de încredere este SolarGroup.ro, care are o experienţă vastă în domeniu, dar şi o ofertă diversificată. Programul se adresează doar persoanelor juridice, respectiv instituţiilor publice din comune, oraşe, municipii şi consilii judeţene.

În acest moment, fondurile destinate accesării acestui program sunt epuizate, însă reprezentaţii AFM intenţionează să suplimenteze bugetul, având în vedere cererile numeroase primite de la instituţiile publice din teritoriu.

3.              Garduri electrice

          Programul privind protecţia speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de garduri electrice în vederea diminuării conflictelor şi reducerii pagubelor cauzate de animale sălbatice, este unul relativ nou, al cărui ghid se află încă în consultare/dezbatere publică. În principal, acest program va putea fi accesat de persoanele fizice, prin intermediul instalatorilor acreditaţi – condiţii similare Programului Casa Verde. Acesta prevede instalarea de garduri şi fire electrice pe panouri fotovoltaice, în scopul reducerii interacţiunii om-animal în zonele populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora.

          Avântul pe care sectorul de producţie al sistemelor industriale şi comerciale de panouri solare l-a căpătat în ultimii ani se reflectă şi în numărul mare al programelor prin care statul încurajează instalarea acestora. De altfel, creşterea eficienţei energetice şi diminuarea folosirii de combustibili fosili, dar şi decuplarea, într-o proporţie cât mai ridicată, a dependenţei faţă de sistemele energetice naţionale, sunt politici susţinute şi încurajate de Uniunea Europeană, inclusiv prin alocările consistente realizate prin PNRR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.