Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti (CMTEB), Adrian Teodorescu, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în contextul discuţiilor despre eficienţă energetică se impune urgentarea creării unor sisteme inteligente de termoficare, decarbonizate, cu multiple surse de căldură, excluzând combustibilii fosili.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

            ” Este vital ca în perioada cea mai scurtă companiile de termoficare şi actorii administraţiei să se angajeze într-un proces de planificare colaborativă,  în care să dezvolte strategii de investiţii care să asigure o tranziţie energetică eficientă a centralelor existente în sisteme inteligente şi decarbonizate cu multiple surse de căldură fără combustibili fosili. Tranziţia energetică şi decarbonizarea sistemelor de termoficare este o provocare complexă, dar necesară. În primul rând optăm pentru o securitate energetică sporită şi pentru reducerea semnificativă a emisiilor de CO2. Într-un cuvânt, pentru un mediu mai curat şi mai sănătos pentru toţi. Este o responsabilitate comună pe care o avem cu toţii - autorităţi publice, companii de termoficare şi cetăţeni.”.

            ” Programul de finanţare 2021-2027 al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene are în vedere sprijinirea măsurilor de integrare a energiilor verzi, nepoluante, care să permită atât atingerea ţintelor climatice anunţate de Uniunea Europeană, cât şi interconectivitatea sistemelor care utilizează energii verzi, aşa cum sunt stipulate şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbarilor Climatice 2021 – 2030. Suntem alături de dumneavoastră în acest proiect, fiind deschişi colaborărilor şi anunţăm că  deja acţionăm acum pentru simplificarea procesului de accesare a finanţărilor. Vă urez succes în implementarea proiectului!”  a precizat Răzvan Popescu, secretat de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

“Energia regenerabilă este viitorul. Procesul de trecere la energie verde este un proces ireversibil pentru care trebuie să facem tot efortul pentru a aduce ultima tehnologie în tot ce înseamnă sistemul termoenergetic.

Resursele regenerabile sunt nelimitate, iar acest tip de proiect în care noi trebuie să indentificăm soluţii, soluţii de finanţare şi soluţii tehnice o va identifica pe cea mai bună pentru sistemul termoenergetic şi nu doar pentru Bucureşti, pentru că nu mai există alternativă.

Termoenergetica, Energetica Servicii, companiile de profil prezente aici vor putea găsi împreună o soluţie pentru sistemul centralizat, deoarece Bucureştiul, ca orice mare capitală, nu poate exista fără S.A.C.E.T. Soluţiile vor putea fi implementate în Bucureşti sau pot fi extinse şi altor sisteme, din alte oraşe” a spus Sorin Chiriţă, consultant extern al proiectului Set Heat.

“Văd producţia de energie în viitor astfel: producţia în bandă făcută din sursă geotermală şi din biomasă, urmând ca vârfurile de consum să fie acoperite de turbine şi motoare în cogenerare, pe mix de gaz şi hidrogen. Energia verde trebuie să poată fi stocată şi folosită. Într-adevăr, astfel, Bucureştiul poate deveni o Copenhaga a Estului” a declarat Claudiu Creţu, director general Electrocentrale Bucureşti.

            “Proiectul urmăreşte mobilizarea companiilor de termoficare din statele membre UE pentru activităţi de planificare axate pe dezvoltarea strategică şi modernizare, reconfigurarea şi decarbonizarea sistemelor de termoficare, luând în considerare sursele de căldură regenerabile şi reziduale şi, nu în ultimul rând, crearea unor ecosisteme locale durabile.

            Conferinţa - “Sprijinirea tranziţiei energetice şi a decarbonizării în sectorul termoficării” – LIFE22-SET_HEAT - este organizată în cadrul proiectul european finanţat prin Programul pentru Mediu şi Acţiune Climatică - Subprogramul LIFE tranziţie la energie curată. Proiectul LIFE22-SET_HEAT este coordonat de Silesian University of Technology din Gliwice şi reuneşte un consorţiu format din 12 parteneri din 5 ţări: Croaţia, Lituania, Danemarca, Polonia şi România. Durata proiectului este de 36 de luni (octombrie 2023 – septembrie 2026) a spus Jacek Kalina, coordonatorul proiectului Set Heat.

            Despre LIFE:

            Programul LIFE este instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru finanţarea proiectelor de mediu şi acţiune climatică. Acesta sprijină proiecte inovatoare care demonstrează soluţii concrete pentru problemele de mediu şi climă.

La conferinţă au mai participat reprezentanţi ai Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti prin domnul Cătălin Aflat, director de investiţii, directorul general al Companiei Municipale Energetica Servicii domnul Anton Cristian, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov, consilieri din partea Ministerului Energiei, reprezentant al Ambasadei Danemarcei în România precum şi alţi reprezentanţi ai diverselor organisme de profil interesate: Asociaţia Auditorilor Energetici, Universitatea Politehnica Bucureşti, Coaliţia pentru Economie Circulară etc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.