Articolul 35 din Constituţia României prevede dreptul la un mediu sănătos, iar Asociaţia de Ecoturism din România (AER) consideră că acest drept constituţional nu este respectat. Odată cu sfârşitul iernii, ies la iveală mormane întregi de gunoaie la marginea oraşelor şi satelor, de-a lungul drumurilor şi al căilor ferate, în păduri şi pe malurile apelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grădina Carpaţilor îşi pierde din frumuseţe şi sănătate, fiind îngropată în pet-uri, doze şi mucuri de ţigară. AER  a lansat o petiţie adresată Guvernului prin care solicită garantarea respectării Articolului 35 din Constituţia României.

În acelaşi timp, AER atrage atenţia că problema gunoaielor este una care nu ţine doar de legislaţie şi de autorităţi, ci şi de comportamentul fiecăruia dintre noi.

„Suntem cu toţii în ţara asta parteneri în sindromul Stokholm", a declarat jurnalistul Lucian Mîndruţă. „Adică, România e o ţară care ne face să suferim, şi noi o facem să sufere pe ea, şi cu toate astea rămânem împreună. Acelaşi gen de om care îşi bate nevasta şi pretinde că o iubeşte e omul care aruncă gunoi în România şi pretinde acelaşi lucru, că îşi iubeşte ţara", a continuat acesta.

Astfel, cauzei i s-au alăturat regizorul Alex Coteţ, actorul Alex Bogdan, agenţia de publicitate v8 şi casa de producţie Bread, care au realizat o campanie prin care se încurajează un comportament civilizat în relaţia cu gunoaiele pe care le producem. Televiziunile ProTV şi Prima au preluat pro bono această campanie, ajungând astfel să vie vizualizată de milioane de români.

Mergând mai departe, fotograful şi producătorul  Mihai Moiceanu a fost cooptat pentru realizarea  mini-documentarului Grădina Carpaţilor cu deşeuri de plastic, disponibil pe Youtube, care investighează unde ajung şi ce se întâmplă cu deşeurile colectate corect, descoperind zone din ţară în care este posibilă menţinerea curată a unor comori naturale şi ecoturistice prin implicarea comunităţii, responsabilitatea turiştilor, dar şi construirea unor centre moderne de reciclare.

Se poate şi în România, important este să vrem şi să fim solidari!

Asociaţia de Ecoturism din România invită, deci, cât mai mulţi români să semneze petiţia pentru dreptul la un mediu sănătos pe www.faragunoaie.ro.

Proiect derulat de Asociaţia de Ecoturism din România în parteneriat cu Asociaţia Măgura Ecoturistică, Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor, Asociaţia de Turism Retezat şi, cu sprijin financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a generarea o mişcare civică locală în trei destinaţii de ecoturism, pentru soluţionarea poluării cu deşeuri nedegradabile.

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând în acelaşi timp relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Pentru mai multe informaţii despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesaţi www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informaţii despre Granturile SEE şi Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.”

Pentru informaţii despre campanie şi AER:

Andrei Blumer, preşedinte, andrei.blumer@eco-romania.ro, 0723 186 016

Bogdan Papuc, director executiv, bogdan.papuc@eco-romania.ro, 0728 974 801

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.