Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) invită liderii din ONG-uri să participe la Barometrul Liderilor ONG. Aflat la a patra ediţie, acum în faza de colectare de date, acest instrument este parte dintr-o cercetare naţională pentru cunoaşterea şi recunoaşterea celui de-al treilea sector, al societăţii civile organizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) relansează un amplu efort de cercetare asupra sectorului neguvernamental din Romania. Metoda de cercetare include diverse abordări, de la colectarea informaţiilor din surse oficiale la realizarea sondajelor adresate ONG-urilor, angajaţilor din sector şi cetăţenilor. Unul dintre cele mai importante instrumente pentru această cercetare este Barometrul Liderilor ONG, aflat deja la a patra ediţie (după cele din 2010, 2011 şi 2016).

“Încă de la prima ediţie, în 2010, FDSC şi-a propus ca Barometrul Liderilor ONG să devină un instrument de auto-evaluare al sectorului neguvernamental din România. Ni-l dorim un punct de referinţă credibil, care să  înregistreze percepţiile liderilor de organizaţii neguvernamentale  cu privire la organizaţiile proprii şi la sectorul neguvernamental în general, relaţia cu autorităţile publice şi factori interesaţi, accesul la resurse. Având în vedere contextul socio-economic şi politic pe care l-am traversat în ultimii ani, ştiu că toţi colegii din ONG-uri, donatorii şi autorităţile au nevoie de aceste date. Cred că aceasta este o oportunitatea unică de a le aduna împreună.” a declarat Ionuţ Sibian, director executiv, FDSC.

Nouă experţi (sociologi, politologi şi membri ai societăţii civile) cu experienţă în domeniul activismului civic, al sectorului ONG şi societăţii civile fac parte din echipa de cercetare. Echipa propune o perspectivă nouă în acest an, mai detaliată printr-o analiză longitudinală şi comparativă, cu accent pe percepţiile şi dorinţele angajaţilor celui de-al treilea sector - societatea civilă organizată.

Participarea cât mai largă a liderilor din ONG-uri până pe 5 decembrie 2023 este importantă pentru a creşte reprezentativitatea datelor şi a duce la o radiografie cât mai acurată a sectorului ONG.

“Studiul caută să obţină informaţii de la cât mai multe ONG-uri, pentru a  avea un eşantion apropriat de structura reală a organizaţiilor din sector, şi să poată generaliza rezultatele la nivelul întregului sector, precum şi pe domenii. Apelăm la colegii din ONG-uri pentru a putea realiza o radiografie corectă a sectorului şi a impactului său în societate. Este un bun prilej de a suplini lipsa de preocupare, de a aduna date din sector şi de a le genera împreună, în beneficiul sectorului. Putem arăta totodată finanţatorilor/donatorilor, că sectorul este responsabil şi că societatea civilă foloseşte în beneficul public banii ce îi sunt încredinţaţi.” a precizat Bogdan Voicu, coordonator metodologic.

Rezultatele Barometrului Liderilor ONG împreună cu cele dintr-un sondaj dedicat membrilor ONG-urilor (programat să fie lansat în curând) şi un altul dedicat cetăţenilor precum şi cu date din surse administrative vor documenta contribuţia sectorului la funcţionarea societăţii. Acest document va arăta o radiografie cu atuurile ONG-urilor, dificultăţile cu care se confruntă, starea sectorului în ansamblul său şi pe domenii specifice. Mai mult, ele pot informa politicile din domeniu şi aduce date actualizate în conversaţia despre societatea civilă organizată.

Acest raport va fi făcut public pentru toate părţile interesate în aprilie 2024, într-un an important pentru societatea civilă. Raportul-cheie va oferi informaţii pentru:

  • Înţelegerea actuală a dimensiunii şi structurii sectorului ONG din România.
  • Consolidarea impactului sectorului cu date concrete şi actuale.
  • Stabilirea frecvenţei optime pentru comunicare şi campanii către cetăţeni.
  • Evaluarea relaţiei cu instituţiile publice.
  • Identificarea punctelor forte şi a zonelor în care se poate face mai mult.
  • Ghidarea eforturilor pentru eficienţă şi relevanţă sporite.
  • Contribuţia la construirea unui sector ONG transparent şi conectat la nevoile comunităţii.

Formularul este disponibil pentru ONG-uri aici:  https://rqsa.ro/lime/index.php/896479

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi: iulia.vizi@fdsc.ro / 0747 416 280.

Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

FDSC este o organizaţie neguvernamentală independentă, fondată în 1994 în cadrul unei iniţiative regionale a Comisiei Europene. FDSC consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă un indicator crucial pentru starea comunităţii în care trăiesc cetăţenii. Se implică activ în construirea societăţii civile, colaborând pas cu pas cu alte organizaţii neguvernamentale şi cu fiecare individ în parte.

A creat un ecosistem favorabil transformării sociale prin care contribuie cu programe de finanţare private şi publice, campanii de advocacy, stabilind parteneriate între entităţile din societatea civilă, sectorul de business, sectorul public, mediul academic şi mass media şi dezvoltând soluţii inovative pentru comunităţi. Prin studiile periodice publicate FDSC îşi propune să ofere o evaluare multidimensională a evoluţiei sectorului neguvernamental din România.

Despre Barometrul Liderilor ONG

Barometrul Liderilor ONG ediţia 2023  este un demers realizat în cadrul proiectului „Building capacity for collective impact and knowledge on CSOs ecosystem”, proiect ce beneficiază de o finanţare în valoare de 300.000 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Granturilor SEE şi Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informaţii accesaţi www.eeagrants.org.  Informaţii despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro     

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.