Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), o instituţie financiară internaţională cu sediul în Salonic, Grecia, este interesată să sprijine dezvoltarea economică şi cooperarea regională în zona Mării Negre, inclusiv în România, care este un stat membru al Băncii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest sens, Banca organizează o serie de acţiuni de informare pentru municipalităţi şi companii medii şi mari din România, potenţial interesate să obţină împrumuturi pentru diverse proiecte de dezvoltare care le-ar putea ajuta să se recupereze mai rapid după pandemie. Finanţările vizează proiecte de modernizare, extindere şi creştere regională a companiilor medii şi mari, precum şi proiecte de dezvoltare a infrastructurii, pentru autorităţile publice.

În acest context, BSTDB organizează pe data de 29 octombrie 2020, începând cu ora 10:30, un webinar de informare în cadrul căruia participanţii vor afla care sunt instrumentele şi produsele financiare disponibile pentru afacerile româneşti, inclusiv cele care vin să susţină recuperarea lor după pandemie şi planurile de dezvoltare ulterioară. Pentru a se înregistra, cei interesaţi trebuie să completeze formularul din linkul următor:

 https://zoom.us/webinar/register/WN_jecmL60PQoiiTyzoTW2ZgA

Speakerii webinarului vor fi:

·       Dmitry Pankin, Preşedintele BSTDB;

·       Sebastian Burduja, Secretar de Stat al Ministerului Finanţelor Publice în România, Guvernatorul pentru România al BSTDB;

·       Violeta Popovici, Bancher Senior la BSTDB pentru Industrie, Transport şi Agricultură;

·       Larisa Mănăstirli, Director la BSTDB pentru Instituţii Financiare;

·       Elif Tunali Nikoglou, Bancher Principal la BSTDB pentru Industrie, Transport şi Agricultura;

·       Ştefan Bucătaru, Director al Consiliilor de Administraţie ale Agricover Holding, Agricover SA şi Agricover IFN;

Marian Năstase, Preşedinte al Consiliului de administraţie, ALRO SA | CFO - Vimetco NV.

Despre BSTDB

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) este o instituţie financiară internaţională cu sediul în Salonic, Grecia, ce sprijină dezvoltarea economică şi cooperarea regională în regiunea Mării Negre prin împrumuturi pentru proiecte şi întreprinderi, garanţii, finanţarea comerţului şi investiţii de capital pentru ţările membre. Capitalul autorizat al Băncii este de 3,45 miliarde de euro.

În cei peste 20 de ani de activitate, BSTDB a aprobat peste 400 de proiecte, în valoare de peste 6 miliarde de euro şi a distribuit cu succes fonduri de peste 5 miliarde de euro, care au contribuit la dezvoltarea regională. Banca este cea mai bine cotată instituţie cu sediul în regiunea Mării Negre, precum şi una dintre cele mai bine cotate din Europa Centrala şi de Est, devenind un partener stabil şi de încredere pentru sectoarele public şi privat. BSTDB beneficiază de un rating pe termen lung “A-” acordat de Standard and Poor's (S&P) şi “A2” acordat de Moody's.

Finanţările băncii:

·       peste 700 de milioane de euro alocaţi către serviciile municipale şi publice;

·       investiţiile băncii în sectorul energetic, inclusiv petrol şi gaze, producţia şi distribuţia energiei electrice, au depăşit 800 de milioane de euro;

·       alţi 800 de milioane de euro au fost investiţi în dezvoltarea unităţilor de producţie;

·       programul BSTDB pentru finanţarea comerţului a promovat potenţialul de export al regiunii, prin fonduri de peste 1 miliard de euro;

·       dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii este coloana vertebrală a economiilor de piaţă şi nucleul finanţărilor BSTDB. Prin investiţii care depăşesc 1,25 miliarde de euro, prin strângeri de fonduri şi cooperarea cu instituţii financiare internaţionale şi parteneri de dezvoltare, BSTDB a mobilizat resurse în valoare de peste 6 miliarde de euro.

În contextul pandemiei, Banca a redirecţionat finanţări în valoare de aproximativ 900 de milioane EUR, planificate pentru noi operaţiuni în 2020, pentru a ajuta sectoarele şi industriile cele mai afectate în criza provocată de infecţia COVID-19. Acestea s-au îndreptat cu precădere către întreprinderile mici şi mijlocii, cel mai vulnerabil segment de companii, municipalităţi, companii de producţie, de utilităţi şi companii farmaceutice. De asemenea, Banca a oferit asistenţă tehnică suplimentară clienţilor afectaţi, pentru a facilita pregătirea proiectelor, inclusiv planuri de afaceri, studii de fezabilitate, evaluări ale impactului asupra mediului etc.

În iunie 2020, Consiliul guvernatorilor al BSTDB a aprobat proiecte în valoare de peste 1 miliard de euro în cadrul planului de afaceri pentru anii 2019-2022, care vizează extinderea substanţială a activităţii şi a impactului de dezvoltare al operaţiunilor Băncii. Pe parcursul anului, Banca şi-a depăşit ţintele de afaceri şi a atins un nivel record al activităţilor operaţionale noi pe o piaţă foarte competitivă. Consiliul de administraţie al Băncii a aprobat 32 de noi proiecte, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, o creştere de aproape 87% faţă de nivelurile din 2018.

În ciuda provocărilor determinate de incertitudinea post-criză, perspectivele pentru regiunea Mării Negre sunt favorabile, iar portofoliul Băncii demonstrează că investiţiile prosperă în regiune. În următorii ani, BSTDB vizează o creştere anuală mult mai accelerată a portofoliului, cu peste 12%, şi se va concentra pe creşterea substanţială a implicării sale în operaţiunile din sectorul public, pentru a avea un impact şi mai mare asupra dezvoltării, prosperităţii şi creşterii în regiunea Mării Negre. Banca va acorda prioritare proiectelor de infrastructură, inclusiv transporturi, energie şi infrastructura municipală, îmbunătăţind viaţa de zi cu zi într-un mod practic. Dezvoltarea comerţului intraregional va beneficia, de asemenea, de un sprijin mai puternic. BSTDB este o bancă profitabilă, în ultimii 14 ani reinvestindu-şi profitul în activităţile operaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.