Organizaţia nonguvernamentală Autism Voice îşi propune să deschidă, în 2022, Institutul Autism Voice - primul Centru Multifuncţional de Recuperare şi Cercetare in Autism. Acesta este un proiect unic în România ce va oferi atât programe complexe de intervenţie terapeutică dedicate copiilor şi tinerilor diagnosticaţi cu autism, cât şi cercetare în domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autism Voice, care, de peste 13 ani le oferă o voce copiilor şi tinerilor cu tulburări de spectru autist, a realizat, în luna octombrie, un experiment, ce a avut loc în centrul comercial Sun Plaza, din Bucureşti. Asociaţia a invitat o serie de persoane publice şi vizitatori ai mallului într-o încăpere care le-a permis acestora să fie martori la un episod de frustrare al unui copil cu tulburări de spectru autist (TSA), ce se află în îngrijirea terapeuţilor Autism Voice.

“Credem că este timpul să nu mai ignorăm partea dificilă şi stigmatizată a autismului, ci să generăm cunoaştere, înţelegere şi soluţii. Orice părinte ştie cât de grele sunt momentele de plâns ale copilului său, cât de insuportabil este să nu-l poată ajuta când se simte rău sau când este bolnav. Părinţii copiilor cu autism trăiesc astfel de experienţe în fiecare zi. Lipsa statisticilor din România este adesea o piedică enormă în accesarea resurselor financiare necesare. Împreună, putem să construim mai mult pentru societatea noastră şi putem să avem grijă de copiii noştri, indiferent de dificultăţile pe care le au pe termen lung”, declară Anca Dumitrescu, Preşedinte Autism Voice.

Nevoia de baze ştiinţifice, instrumente de lucru, programe inovatoare şi monitorizare a datelor actuale raportate la situaţia persoanelor cu autism din ţara noastră este una stringentă, precum şi acoperirea nevoilor de terapie ale acestora. România nu are, în acest moment, armele necesare pentru a se lupta cu tulburările de spectru autist.

Conform estimărilor, 1 din 54 de copii suferă de o astfel de afecţiune. Foarte mulţi dintre aceştia nu beneficiază de ajutor, confruntându-se cu o serie întreagă de piedici, de la stigmatul social asociat, la numărul mic de terapeuţi acreditaţi si costurile ridicate ale terapiei, ce variază între 3.000 şi 7.000 Lei pe lună.

Autism Voice demarează o campanie naţională în rândul persoanelor fizice şi a companiilor, pentru a strânge suma de 270.000 de Euro, necesară înfiinţării institutului.

Institutul Autism Voice va ocupa o suprafaţă de peste 1,000 de metri pătraţi în Bucureşti, va include atât zone dedicate cercetării şi dezvoltării programelor de terapie (ABA, psihoterapie, logopedie, kinetoterapie), cât şi săli de lucru, în care vor avea loc şedinţe de terapie, de integrare şcolară, formare profesională, evaluare, consiliere, toate necesare copiilor, tinerilor sau adulţilor afectaţi.

Pentru a susţine Institutul Autism Voice, companiile pot sponsoriza cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot dona 2 Euro prin SMS, trimiţând textul VOCE, la numărul 8844. Cei interesaţi pot obţine multe detalii, accesând site-ul asociatiei la https://autismvoice.ro/institutul/.

La experimentul din cadrul centrului comercial au luat parte Feli Donose, Adrian Nartea, Şerban Copoţ, Costel Bojog, Dan Cruceru, Andrei Leonte, Andi Vasluianu, Dana Săvuică şi Nicolai Tand. 

Despre Autism Voice

Asociaţia Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociaţie specializată în recuperarea copiilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuţilor. De peste 13 ani, Autism Voice oferă programe complexe de recuperare a copiilor cu autism, în centre sau la domiciliu, iar 87% dintre copiii aflaţi în recuperare sunt incluşi în programe sociale şi şcolare. Asociaţia dispune de două centre de terapie, unde 400 de copii cu tulburări beneficiază anual de servicii de recuperare şi ajutor specializat.

viewscnt

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.