Forţa unei economii sustenabile stă în gradul său de capitalizare, iar atragerea şi încurajarea investiţiilor cu capital privat trebuie să fie o prioritate în viitoarea strategie naţională de dezvoltare.
România se află încă la momentul său T0 în privinţa atractivităţii pentru marile fonduri de investiţii alternative, care investesc în companii private, startup-uri şi proiecte de creştere, dar cifrele indică un imens potenţial pe termen lung. Conform Pitchbook şi Invest Europe, doar 2% din banii investiţi la nivel european anul trecut au ajuns în Europa Centrală şi de Est, şi aproximativ o treime din aceştia (0.9 miliarde de Euro) se pregătesc să intre în companiile din România.
În contrabalanţă stă o piaţă de Private Equity şi Venture Capital care a adus în Europa peste 126 de miliarde de euro în 2024, în creştere cu 24% faţă de anul precedent.
O piaţă robustă de Private Equity & Venture Capital este esenţială pentru dezvoltarea unui ecosistem de afaceri sănătos, pentru că accelerează progresul economic, profesionalizează mediul de afaceri, încurajează competiţia corectă şi inovaţia, ăi oferă companiilor acces la piaţa globală.
Drumul până la râvnitele ratinguri de investiţii este însă lung şi presupune un efort în echipă şi o viziune pe termen lung. El începe cu fiecare antreprenor care îşi asumă o idee de afaceri şi are curajul să o pună în practică, continuă cu construcţia de pieţe stabile, previzibile şi agile, guvernate de un cadru de reglementare solid, şi culminează cu alinierea tuturor factorilor de decizie la o strategie naţională unitară de investiţii.
Piaţa locală de PE este încă tânără, dar efervescentă
În cei aproape 10 de ani de existenţă, tânăra noastră industrie de Private Equity a crescut, marcând tranzacţii reprezentative şi acumulând un know-how profesional competitiv la nivel de regiune.
Deşi dinamică, piaţa este în continuare mică, în comparaţie cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est. Lipsa unor investitori instituţionali importanţi, cum sunt fondurile de pensii sau companiile de asigurări, menţine nivelul de finanţare la cote modeste. Singurii instituţionali prezenţi, cu foarte mici excepţii, sunt cei internaţionali: EIF, IFC şi EBRD.
Estimările arată că fondurile cu focus pe România au strâns anul trecut sub un miliard de euro pentru investiţii, dintre care 485 milioane, echivalentul a 0,14% din PIB vor fi alocaţi pentru tranzacţii în companii româneşti, către un număr semnificativ de investiţii, dar cu valori modeste. Cele câteva excepţii de mega-dealuri, cel mai recent fiind exitul Profi din 2024, sunt însă o dovadă clară că România are potenţial.
Tranzacţiile de buyout, prin care fondurile cumpără companii mature, cu scopul de a le eficientiza, a le creşte valoarea şi apoi a le vinde, predomină în continuare, reprezentând peste 60% din volum şi 70% din valoarea tranzacţiilor.
Se observă totodată tendinţa fondurilor locale de a adopta strategii de tip „buy & build”, respectiv de a cumpăra companii medii şi mici, cu obiectivul de a le consolida, scala şi transforma în lideri regionali.
Intrarea pe piaţa locală a fondurilor poloneze de investiţii dar şi iniţiativele de investiţii realizate de fondurile care au accesat surse din PNRR, au determinat apariţia primelor tranzacţii secundare, între fonduri (secondaries). Anul trecut, acest tip de tranzacţii a reprezentat 10% din volumul total de tranzacţii înregistrat în România (comparativ cu 22% în Europa, respectiv 18% în CEE), iar tendinţa este de creştere, un indiciu că piaţa se maturizează.
Componenta de fundraising este, de asemenea, pe o pantă ascendentă uşoară. Este de aşteptat ca fondurile de dimensiuni medii să devină tot mai active, iar surse noi de capital să apară inclusiv din Orientul Mijlociu şi Asia. Numărul antreprenorilor care vor să devină şi investitori este, de asemenea, în creştere.
În paralel, vedem progrese şi în privinţa cadrului de reglementare şi a celui legislativ, semn că factorii de decizie de la nivel guvernamental înţeleg oportunitatea şi beneficiile unei pieţe agile de Private Equity.
Operăm, astfel, într-un cadru profesional şi în creştere organică, pe o piaţă europeană şi regională în continuă evoluţie. Toate acestea sunt premise mai mult decât suficiente pentru a argumenta că România este pregătită pentru următorul nivel de dezvoltare a pieţei de Private Equity.
O strategie de dezvoltare a pieţelor de Private Equity şi Venture Capital, la nivel de ţară, poate accelera recuperarea dezechilibrelor economice de la nivel naţional
Experienţa altor ţări demonstrează că un cadru investiţional profesional şi agil, concentrat pe generarea de valoare, poate acţiona drept catalizator de creştere, construind un ecosistem sănătos şi sustenabil de companii antreprenoriale bine finanţate, care sunt capabile să ridice economiile locale şi să se extindă pe pieţele din regiune.
Fondul suveran polonez PFR Venture este cel mai de succes exemplu, fiind astăzi cel mai mare fond de investiţii din Europa Centrală şi de Est. În cei 11 ani de activitate, PFR Venture a reuşit să finanţeze mai mult de 75 de fonduri de investiţii poloneze, care, la rândul lor, au dus capital în peste 900 de companii din ţară.
O economie dezvoltată inegal cum este cea a României, în care IMM-urile şi industriile sunt preponderent subfinanţate, poate beneficia de un astfel de model, care să facă puntea între capital şi economia reală.
Conform studiului CONFIDEX, percepţia antreprenorilor români faţă de investitori s-a îmbunătăţit în mod constant în ultimii ani. Pe măsură ce mediul de business se maturizează, companiile încep să exploreze opţiuni diversificate de finanţare. Vom vedea de asemenea, o accelerare a maturizării antreprenoriale, pe măsură ce antreprenorii care apelează la finanţare din partea fondurilor de investiţii învaţă că o astfel de relaţie trebuie să livreze creştere sustenabilă accelerată, interesele fondurilor fiind acelea de a deţine temporar o investiţie care poate continua curba de creştere şi eficientizare.
Companiile româneşti care reuşesc să se consolideze şi să se extindă regional vor avea şanse reale să atragă investiţii semnificative. Pentru antreprenori şi investitori, oportunităţile există, dar trebuie doar să fie pregătiţi să le valorifice.
În plus, tot mai mulţi oameni de afaceri simt nevoia de investiţii structurale, care creează bazele pentru creştere durabilă şi schimbare profundă la nivel de ţară. România are nevoie de investiţii şi companii reziliente, dar şi de intervenţie sistemică, prin care să asigurăm stabilitate dezvoltării ulterioare.
Provocarea României din perioada următoare este să treacă de la statutul de piaţă emergentă la cel de jucător regional relevant, pornind de la potenţialul enorm, dar neexplorat din economia românească reală.
Succesul acestui demers depinde de modul în care toţi stakeholderii vor înţelege să îşi alinieze competenţele şi abilităţile, capacitatea, voinţa şi puterea de decizie, în slujba unei strategii de ţară care să dea încredere investitorilor şi să legitimeze mediul antreprenorial românesc în noul context economic european.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.