Centrul pentru Studiul Democraţiei din Universitatea Babeş-Bolyai, în parteneriat cu eDemocracy Centre (Universitatea din Zurich), a lansat proiectul ”Votul meu”, o aplicaţie online pe tema alegerilor parlamentare prin intermediul căreia utilizatorii pot afla cât de compatibili sunt cu o anumită formaţiune politică, astfel de instrumente realizate pentru alegeri anterioare fiind folosite de peste 10.000 de utilizatori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Platforma votulmeu.com este disponibilă atât în limba română, cât şi în maghiară şi, potrivit cercetătorilor, ”este un instrument care nu recomandă utilizatorilor cu cine să voteze, ci să îşi compare propriile poziţii cu cele ale candidaţilor”.

”Pentru a decide nivelul de compatibilitate, se calculează pentru fiecare întrebare, atunci când utilizatorul îşi exprimă poziţia faţă de afirmaţia respectivă, distanţa dintre răspunsul lui şi răspunsul fiecărui partid. Cu cât este mai mică această distanţă la final, cu atât este mai mare gradul de compatibilitate. Nu e un algoritm foarte complicat”, a explicat politologul George Jiglău.

Procesul de ”codare” a partidelor este unul complex şi presupune strângerea de date din diverse surse, astfel încât să se creeze o imagine generală asupra viziunii fiecărui partid în parte.

”Codarea partidului se face în funcţie de specificul fiecărei întrebări. Întrebările din agenda actuală se regăsesc fie în discursurile de campanie, fie în programele electorale. Cele care sunt cu specific general ridică probleme pentru că fie sunt teme pe care le putem urmări pe o perioadă mai lungă de timp şi să apară contradicţii, fie sunt teme la nivel de principiu, cum este rolul bisericii, care apare într-un program permanent, dar apoi vedem şi cum a votat un partid pe acelaşi subiect. Noi luăm totul în calcul şi depinde de decizia cercetătorilor. Facem un mix de surse şi ne uităm la programul politic, la programul electoral, la iniţiativele legislative care au apărut de-a lungul timpului, cum s-au comportat partidele la guvernare şi încercăm să dăm o poziţie care să ia în calcul toate aceste elemente. Sunt dificultăţi la partidele mici sau mai noi, care au program mai subţire şi care nu au avut când să acumuleze poziţii pe foarte multe teme”, explică cercetătorul CSD.

Dificultăţile apar însă în momentul în care există contradicţii între ideologia partidului şi o anumită poziţie pe care formaţiunea o are pe un subiect.

”Asta este o problemă care nu este prezentă doar în România. Lucrăm cu oameni din toată Europa, care fac busole de acest gen în foarte multe ţări, iar problema aceasta este prezentă în multe ţări. Să nu ne gândim că partidele noastre sunt mai rele decât altele sau mai puţin coerente. Important e ce se ia în calcul la codare. În primul rând sunt importanţi itemii, aceştia fiind decişi de cercetători. Apoi, codarea partidelor după ce am ales temele, ridică unele dificultăţi. Sunt teme care nu sunt neapărat desprinse din agenda românească, ci mai degrabă teme generale care ajută la plasarea oamenilor pe două axe. De exemplu, pedeapsa cu moartea. Nu se discută la noi despre această temă, dar este utilă din perspectiva poziţionării utilizatorului. Alte teme sunt desprinse din agenda publică şi mai sunt teme relevante pentru campania electorală actuală”, spune politologul.

Aceeaşi echipă de cercetători a realizat aplicaţia ”Votul meu” cu ocazia alegerilor generale din 2012 şi alegerilor prezidenţiale din 2014 şi a făcut parte din consorţiul european care a realizat aplicaţia EUvox cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014. Fiecare dintre aceste instrumente a adunat peste 10.000 de respondenţi.

”Se adresează celor interesaţi. Busolele sunt instrumente de informare. Nu sunt instrumente care dau sfaturi. Ele evaluează partidele, poziţiile noastre personale şi ne ajută să aflăm ceva despre noi. Toate busolele serioase pun la dispoziţie posibilitatea de a vedea codarea fiecărui partid, astfel încât după ce răspunzi, poţi vedea cum a fost codat fiecare partid. Dar este în esenţă un instrument pentru oricine are interes, are o opinie formată şi face testul pentru a confirma sau infirma ceva. Nu cred că utilizatorul îşi pot schimba opinia politică după ce face acest test, ci pur şi simplu poate vedea pe unde este. Busola este un instrument util şi pentru cercetători, care culeg date, dincolo de utilitatea civică a busolei”, mai spune George Jiglău.

Cercetătorii Centrului pentru Studiul Democraţiei spun că astfel de instrumente cum este platforma ”Votul meu” îi ajută pe oameni să voteze cu persoanele care au valori apropiate de ale lor.

”Este important ca oamenii să voteze informaţi, să cunoască ce platforme electorale sunt mai apropiate de valorile personale. Astfel de instrumente s-au dovedit utile cetăţenilor în alte ţări în perioada electorală în a-i ajuta să-şi formuleze sau să-şi clarifice opţiunile de vot”, explică Gabriel Bădescu, cercetător în cadrul Centrului pentru Studiul Democraţiei.

Busola electorală este realizată în vederea alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 de către cercetători de la Centrul pentru Studiul Democraţiei şi ZDA Zentrum fur Demokratie din Aarau, Elveţia şi a fost dezvoltată în parteneriat cu eDemocracy Centre (Universitatea din Zurich).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.