Sportul a fost compromis, iar sportivii au fost dezamăgiţi de un sistem antidoping "eşuat", a declarat luni fostul campion olimpic Mack Horton, după dezvăluirile potrivit cărora 23 de înotători chinezi au fost exoneraţi după ce au picat testele antidoping înainte de Jocurile de la Tokyo, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a confirmat sâmbătă că înotătorii au fost depistaţi pozitiv la un medicament interzis, dar au fost exoneraţi în urma unei anchete chineze care a constatat că sportivii au fost expuşi la contaminare.

WADA a declarat că a acceptat concluzia Chinei şi a refuzat să facă apel, ceea ce a provocat indignarea unor înotători de marcă şi critici din partea Agenţiei americane antidoping.

Australianul Horton, care a refuzat să împartă podiumul campionatului mondial cu rivalul chinez Sun Yang în cadrul unui protest antidoping, a declarat că vestea eşecului testelor antidoping a fost "exasperantă" pentru întreaga comunitate sportivă.

"Îmi pare rău pentru sportivii merituoşi care au ratat şanse de medalii care le-au schimbat viaţa din cauza unui sistem eşuat", a declarat Horton, care a câştigat aurul la la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

Duminică seara, WADA a emis o declaraţie în care a afirmat că îşi menţine decizia după ce a vizionat un documentar al postului de televiziune german ARD despre testele antidoping din China.

"Suntem la fel de încrezători că departamentul independent de informaţii şi investigaţii al WADA a urmărit toate acuzaţiile primite, care nu au fost coroborate cu nicio dovadă; şi, prin urmare, nu au atins (pragul) pentru a deschide o investigaţie", a precizat WADA în declaraţie.

Înotătorii de elită, inclusiv triplul campion olimpic britanic Adam Peaty, au criticat autorităţile antidoping în weekend şi au întrebat de ce nu au fost făcute publice testele eşuate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.