După mai multe amânări, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat, marţi, suspendarea Simonei Halep pentru patru ani ca urmare a unor încălcări în programul antidoping. Suspendarea a fost anunţată a doua zi după ce românca a ieşit din ierarhia WTA

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna în care va împlini 32 de ani (la 27 septembrie), Halep a aflat şi că este suspendată patru ani, dar a părăsit şi ierahia WTA, în fruntea căreia s-a aflat 64 de săptămâni.

Campioana de la Wimbledon şi Roland Garros a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat, un stimulator de sânge interzis, la US Open, anul trecut.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC

4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Prima (acuzaţie) se referă la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanţa interzisă roxadustat la U.S. Open în 2022, efectuat prin teste de urină regulate în timpul competiţiei", a precizat ITIA într-un comunicat.

Halep a negat cu tărie că a luat cu bună ştiinţă substanţa interzisă şi a spus că are dovezi care să arate că mici cantităţi de medicament împotriva anemiei au intrat în organismul ei dintr-un supliment licenţiat care a fost contaminat.

"Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că a luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentraţia de roxadustat găsită în proba pozitivă", spune ITIA.

"Cea de-a doua acuzaţie se referea la nereguli în paşaportul biologic (ABP) al lui Halep", a adăugat ITIA.

Aceasta a precizat că acuzaţia privind ABP a fost, de asemenea, menţinută deoarece trei experţi independenţi au fost unanimi în privinţa faptului că "dopajul probabil" a fost explicaţia pentru neregulile din profilul lui Halep.

Simona Halep poate face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Halep a devenit profesionistă în 2006, debutând pe tabloul principal WTA în 2010, la Andalucia Tennis Experience.

Ea a ajuns în prima sa finală de Grand Slam în 2014, când a pierdut la Roland Garros în faţa Mariei Şarapova.

După ce a pierdut şi finalele de la Roland Garros (2017) şi de la Australian Open (2018), Halep a câştigat în sfârşit primul său turneu major, când a învins-o pe Sloane Stephens la Roland Garros 2018 şi apoi pe Serena Williams pentru a obţine primul titlu la Wimbledon în 2019.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.