Portughezul Rui Pinto, aflat la originea dezvăluirilor "Football Leaks", a fost condamnat luni de instanţele din ţara sa pentru opt infracţiuni informatice şi tentativă de şantaj împotriva fondului de investiţii Doyen Sports, primind o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2015, Pinto a pătruns în mai multe sisteme informatice protejate şi a obţinut milioane de documente. El le-a transmis unui consorţiu de media şi a publicat pe internet, printre altele, salariile lui Lionel Messi şi Neymar, o acuzaţie de viol la adresa lui Cristiano Ronaldo - care a fost între timp respinsă -, precum şi strategiile Manchester City pentru a eluda fair-play-ul financiar.

Atât inculpat, cât şi martor protejat de justiţia din ţara sa, bărbatul de 34 de ani susţine că este un avertizor, dar a recunoscut în faţa judecătorilor că a intrat ilegal în calculatoare pentru a obţine aceste informaţii. Revelaţiile sale au dus la reevaluări fiscale şi la anchete judiciare în mai multe ţări.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"În cea mai mare parte, faptele descrise (în rechizitoriu) au fost considerate dovedite", a declarat judecătoarea Margarida Alves la începutul rezumatului hotărârii pe care l-a citit în faţa tribunalului din Lisabona. Deşi a fost acuzat de un total de 89 de infracţiuni informatice, Rui Pinto a fost condamnat pentru cinci capete de acuzare de "acces nelegitim" la sisteme informatice şi trei capete de acuzare de "încălcare agravată a corespondenţei", a adăugat ea. "Libertatea de a informa nu poate justifica violarea vieţii private", a declarat judecătoarea care a prezidat şedinţa.

Rui Pinto s-a prezentat în sala de judecată cu o mască chirurgicală pe faţă şi cu look-ul său obişnuit: cămaşă albastru închis, blugi şi pantofi sport. În ceea ce priveşte acuzaţia de tentativă de şantaj, "instanţa nu a avut nicio îndoială. [...] S-a stabilit în mod clar că el (Rui Pinto) dorea să primească bani", a declarat judecătoarea Margarida Alves.

Potrivit acuzării, portughezul a vrut să îl şantajeze pe şeful Doyen, compatriotul său Nélio Lucas, cerându-i între 500.000 şi 1 milion de euro pentru a nu mai publica documente compromiţătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.