Preşedintele Federaţiei Române de Gimastică, Adrian Stoica, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sportivele Cătălina Ponor şi Larisa Iordache vor concura pentru a demonstra care are mai mari şanse să reprezinte mai bine România la Jocurile Olimpice de la Rio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O decizie nu se poate lua acum. Am avut o discuţie şi cu Cătălina Ponor şi cu Larisa Iordache şi ele vor participa, va fi un concurs între ele, pentru a demonstra cine are mai mari şanse de a reprezenta România mai bine la Jocurile Olimpice. Fetele vor participa la nişte concursuri, pentru a fi evaluate şi de arbitri neutri, nu e un proces simplu. Fiecare dintre cele două are bastonul de mareşal. Fiecare dintre cele două îşi doreşte să fie cea mai bună şi acesta e un avantaj pentru rezultatul nostru la Rio", a declarat Stoica.

Despre posibilitatea ca România să fie reprezentată de două gimnaste la Jocurile Olimpice de la Rio, Stoica a spus că nu este foarte încrezător: "Este un vis mai mult decât o posibilitate. Regulamentele de calificare ale Federaţiei Internaţionale de Gimnastică sunt extrem de riguroase, inclusiv în cee ce priveşte acordarea wild-cardurilor. Noi am făcut un demers la Federaţia Internaţională de Gimnastică, dintr-un simplu motiv de etică sportivă, pentru că singurele medalii care nu se califică în Campionatul Mondial anterior Jocurilor Olimpice sunt cele de la individual compus, mai mult, singura situaţie care există acum în califciări este cea a Larisei Iordache. Am mari îndoieli, o să vedem ce răspunde Federaţia Internaţională de Gimnastică şi în situaţia în care vom primi un răspuns îl vom face public. Este un regulament de acordare a wild-cadurilor. Gimanastica românească nu este în niciuna dintre aceste criterii de acordare a wild-cardurilor. Aşteptăm să vedem. A mai fost un campion mondial la bară, care a apelat la acest wild-card din poziţia de campion mondial, nu a reuşit să înduplece legile federaţiei internaţionale".

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Oficialul Federaţiei Române de Gimnastică a precizat că ratarea calificării la Jocurile Olimpice a fost cauzată şi de accidentările sportivilor. "Simţim o mare apăsare, responsabilitate, datorită ratării recalificărilor la Rio. Sunt şi lucruri obiective şi aş începe cu situaţia nefastă a accidentărilor. Întreruperile din activitatea de antrenament este cel mai păgubos factor în sportul nostru. Şi nu am păţit-o numai la fete, am păţit-o şi la băieţi. Nu eram necalificaţi dacă cele două fete, Larisa Iordache şi Laura Jurca nu erau accidentate la Rio. Acest lucru însă nu schimba situaţia de fond. Mai amânam situaţia actuală probabil cu încă un ciclu olimpic, dar declinul este real şi se datorează unui cumul de factori. Aici mă refer la lipsa antrenorilor, la bază, care au preferat să plece în străinătate, şi dacă nu mai sunt în România fiţi siguri că îşi fac meseria în altă parte. În ultimii 8-10 ani am avut antrenori inclusiv în staful tehnic al Statelor Unite. Lipsa de resurse, la bază, şi mă refer la cluburi, lipsa de motivare a sportivilor şi antrenorilor rămaşi în ţară au fost alţi factori", a declarat Stoica.

O altă cauză a decăderii gimnasticii este lipsa antrenorilor şi a bazei de selecţie a sportivilor: "În anii ’90-2000, lumea sportului, inclusiv fotbalul, întreba «Voi cum faceţi de încă rezistaţi?». Am fost apreciaţi şi de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimastică şi de presa internaţională ca fiind singura federaţie care am rezistat şocului schimbării de regim politic din Europa de Est. Majoritatea au ajuns în situaţia noastră de astăzi încă din anii 2000. Şi parte din ei au avut şi timp să reconstruiască. Nu ne vom putea compara niciodată cu numărul de sportivi din Statele Unite sau din alte ţări premiante. Ştiu că nu vom avea prea curând nici condiţiile lor de pregătire şi dotare. E greu de crezut că vom putea aduce înapoi antrenorii care au ales drumul străinătăţii, dar noi, cei care am rămas aici ne încăpăţânăm să nu ne dăm bătuţi. Am ascultat în această formulă de prea multe ori imnul României, să nu încercăm să privim înainte. Încercăm să vedem cum depăşim toate problemele cu care ne confruntăm şi să ne uităm al ceea ce avem de făcut în continuare. Nu totul ţine de noi, dar atât timp cât rămânem aici vom lupta cu aceeaşi dedicare şi credinţă în mai bine".

Adrian Stoica a ţinut să-i răspundă preşedintelui COSR Alin Petrache, care l-ar fi acuzat de lipsă de capacitate managerială. "Înainte de a pleca la acest turneu am spus foarte clar că va fi extrem de greu să ne califcăm cu echipa de fete. Şi am spus că vom participa la un concurs cu handicap. Dacă parte din Comitetul Olimpic Român nu îşi aduce aminte de această declaraţie o să-i aduc eu aminte domnului preşedinte că pe 8 aprilie i-am amintit acest lucru. Era şi doamna Lecuşanu în preajmă. A spune că cineva a fost luat prin surprindere nu mi se pare cel mai corect lucru. Aş vrea să răspund şi unor acuzaţii aduse în absenţă. Dincolo de lipsa de eleganţă şi respect, o simt că e de natură personală şi nu principială, simt că nu e cel mai benefic mod de procedură într-un moment de genul ăsta. Preşedintele COSR mă acuză public, direct şi personal, de lipsă de capacitate managerială. Sigur, dânsul are posibilitatea să facă acest lucru, dar ar fi mult mai util, mai convingător după ce şi domnia sa va demonstra un mare succes. Până atunci însă împreună cu echipa din Federaţia Română de Gimnastică, noi am mai demonstrat ceva în ultimii 40 de ani. Ca orice om de bun simţ, am întotdeauna de învăţat, dar am o senzaţie că primesc sfaturi despre slăbit de la un antrenor de fitnes care cântăreşte 150 de kilograme. Eu nu am niciun conflict cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Nu sunt în conflict cu domniile lor", a mai spus preşedintele FRG, care a precizat că s-a vorbit despre demiterea sa, nu despre posibilitatea de a renunţa la funcţie.

Pentru ca gimastica să îşi revină, Stoica afirmă că are nevoie şi de suportul politicului şi admistraţiei: "Eu pot vorbi despre ceea ce putem face noi, dar este o zonă în care federaţia nu are acces. Pentru că suportul trebuie să fie în primul rând financiar, material, în a-i convinge pe antrenori să rămână, să adune copii. Federaţia nu are săli unde să se poată desfăşura activitatea primară. Există un lanţ. Federaţia fără cluburi e foarte greu să reziste, Comitetul Olimpic fără federaţii este foarte greu să reziste pe zona rezultatelor. Lanţul acesta este rupt la bază, la nivelul de începători, să poţi pregăti sportivi care să fie promovaţi la loturile naţionale. Sunt probleme care nu ţin de noi, ţin de legislaţie, de suportul financiar, de o strategie a sportului care trebuie aplicată de toată lumea".

În ceea ce priveşte situaţia antrenorilor de la lotul feminin, Stoica a precizat că posturile sunt acoperite şi că înainte de turneul de calificare de la Rio nu putea refuza ajutorul oferit de cuplul Bellu - Bitang. "A activa ca voluntar într-o activitate, ar fi fost greu să nu accepţi un ajutor indiferent de forma lui. Că au lucrat în calitate de voluntari este clar, însă nu ştiu cine a încercat vreodată să facă un contract cu cineva care nu a vrut. Şi dacă nu a vrut, nu a vrut. Nu mai avem posturi vacante, continuarea pregătirii până la Jocurile Olimpice va aparţine antrenorului coordonator Lucian Sandu, care va fi asistat de Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan şi Adela Popa. Federaţia Internaţională de Gimanstică nu are un grup de antrenori pe care să-i poată oferi federaţiilor naţionale să-i angajeze în cazul în care ar dori. Pe de altă parte, nu cred că este cea mai bună soluţie, nu că nu ar fi nevoie de expertiza unui antrenor străin, dar este extrem de complicat săa duci un antrenor străin pe care să-l plăteşti cu 3-4000 de euro pe lună şi să ţii antrenorii care lucrează la loturi cu 4-500 de euro pe lună. Şi deontologic", a mai spus preşedintele federaţiei. 

Fosta campioană Anca Grigoraş, acum antrenor federal, a deplâns de asemenea lipsa tehnicienilor, care aleg să activeze în străinătate: "Noi funcţionăm la fete cu 23 de cluburi, care nu sunt toate într-o competiţie, dintre care cinci sunt departamentale iar restul sunt cluburi care aparţinde Ministerul Învăţământului. În codniţiile date până acum s-au făcut minuni. Avem o treaptă foarte grea, între 8 şi 12 ani, când noi luăm copii în centrele olimpice. Aici pierdem mult, pentru că aici avem şi lipsa antrenorilor. Aici învaţă copiii elementele mai grele. E ca în societate, stăm bine la elită, dar nu la pătura de mijloc. Au apărut câteva femei antrenori, dar ne-au plecat bărbaţi foarte mulţi. Femeile sunt bune, dau indicaţii senzaţionale, dar când copii cresc nu mai pot să asiste, pentru că nu au putere, copiii trbeuie ajutaţi. Copilul este dus în mişcare cu mâna, nu se poate altfel. Nu poţi să-i dai indicaţii stând pe scaun".

Salariul unui antrenor debutant în gimnastică este de 850 de lei, conform declaraţiilor preşedintelui Adrian Stoica. "Un antrenor debutant se învârte undeva la 850 de lei în mână. Am avut la lot naţional antrenor care avea salriu 850 de lei. Cei care au anumite vechime se pot duce undeva între 1700 şi 2300 de lei. La categoria I e 1700 de lei. Dacă ne gândim la marile campioane, unele lucrează în gimastică, dar nu aici, şi e simplu de bănuit de ce", a mai spus Stoica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.