Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) reclamă că un proiect de ordin al Ministerului Mediului supus dezbaterii publice ar putea să permită împuşcarea a 1691 de animale sălbatice protejate. De cealaltă parte, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) arată că, în fiecare an s-au dat astfel de derogări pentru protejarea cetăţenilor şi gospodăriilor de carnivorele mari, singura noutate fiind că, în acest an, proiectul este supus dezbaterii publice înainte de adoptare.
Reprezentanţii organizaţiei WWF, care derulează proiecte pentru conservarea naturii atrag atenţia că vânătoarea a fost singura alternativă de control a conflictului dintre om şi animalele sălbatice, găsită de oficialii MMAP dacă ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, va fi adoptat.
„Autorităţile nu propun nicio alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc. Nici măcar sistemul de compensaţii, existent în acest moment, nu funcţionează eficient”, susţine organizaţia ecologistă.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Este vorba despre proiect de ordin al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor publicat pe site-ul instituţiei şi supus dezbaterii publice. Acest ordin va permite o derogare pentru vânătoarea a 552 exemplare de urs, 657 exemplare de lup şi 482 exemplare de pisică sălbatică.
Proiectul de act normativ este supus procedurii dezbaterii publice până vineri, 30 septembrie.
De cealaltă parte, MMAP arată că aceste derogări sunt în conformitate cu directivele europene şi vin să echilibreze ecosistemele prin controlul carnivorelor mari care crează vulnerabilităţi pentru siguranţa cetăţenilor.
„Ceea ce este cu totul nou în acest an, este faptul că pentru prima dată Ministerul Mediului a pus în consultare publică un astfel de ordin, în spiritul transparenţei ca formă de a guverna”, susţin reprezentanţii MMAP.
Anul trecut s-a aprobat derogarea pentru 540 de exemplarele de urs, pentru 598 de exemplare de lup şi 496 de exemplare de pisică sălbatică. În anul 2014 s-au aprobat derogări pentru 550 de urşi, 520 de lupi şi 440 de pisici sălbatice, mai arată MMAP.
„Această dezbatere este şi un prilej de identificare a posibilelor alternative acceptabile precum dezvoltarea de programe prin AFM pentru susţinerea comunităţilor vulnerabile la carnivore mari (finanţarea gardurilor electrice), dezvoltarea unor baze genetice care să furnizeze informaţii mult mai precise”, le transmit reprezentanţii MMAP organizaţiilor ecologiste.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.