Cele mai multe metode contraceptive şi de planificare familială sunt cunoscute în mediul rural, dar informaţiile sunt incomplete şi de multe ori incorecte, iar avortul este considerat principala opţiune în cazul unei sarcini nedorite, potrivit unui raport dat publicităţii, luni, de Fundaţia World Vision România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mediul rural, partenerii de cuplu nu au cunşotinţe corecte şi complete despre utilizarea metodelor de contracepţie, nu cunosc criteriile de alegere a acestor metode, siguranţa, eficienţa şi efectele lor secundare, arată raportul "Bariere şi factori favorizanţi în utilizarea serviciilor de planificare familială şi asistenţă prenatală” elaborat de World Vision România. 

Avortul este considerat principala opţiune în cazul unei sarcini nedorite, cu toate că se cunosc posibilele complicaţii.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

"Toţi respondenţii au subliniat că, în comunităţile lor, majoritatea femeilor şi cuplurilor nu folosesc metode de planificare a familiei şi nici serviciile de asistenţă prenatală”, se precizează în raport.

De asemenea, contraceptivele nu au mai fost folosite frecvent după ce acestea nu au mai fost distribuite gratuit de către medicii de familie din comunităţile din mediul rural.

"Utilizarea contraceptivelor pare să fi scăzut din momentul în care medicii de familie din comunităţi nu au mai distribuit contraceptive gratuite şi singura opţiune pentru continuarea utilizării lor a rămas achiziţia contra cost din farmacii. Prezervativul, deşi cunoscut de respondente, nu este o metodă agreată, mai ales de parteneri, în mediul rural. Avortul rămâne o soluţie frecvent utilizată pentru sarcinile neplanificate şi nedorite. În rândul tinerelor fără copii, a fost menţionat abandonul copiilor rezultaţi din sarcini nedorite ca metodă alternativă la întreruperea sarcinii prin avort, care este respins din cauza convingerilor religioase”, se mai arată în raport.

Din studiu mai reiese că printre problemele legate de metodele de contracepţie şi planificare familială din mediul rural se numără şi managementul defectuos al fondurilor asigurărilor de sănătate.

În ceea ce priveşte asistenţa prenatală, din raport reiese că prima consultaţie prenatală este solicitată frecvent cu întârziere.

"De multe ori, prima consultaţie survine nu ca urmare a dorinţei de iniţiere a urmării sarcinii, ci ca efect al apariţiei unor semne de boală; sunt gravide care au solicitat asistenţă medicală doar în momentul declanşării naşterii”, mai arată studiul.

Recomandările iniţiatorilor raportului sunt, printre altele, accesul gratuit la contracepţie pentru categoriile de populaţie vulnerabile, sprijin financiar pentru gravidele cu vulnerabilitate economică şi crearea unor programe de asistenţă socială.

Cât despre personalul medical, autorii cercetării recomandă programe de formare a personalului medical din cadrul serviciilor de planificare familială şi asistenţă prenatală.

Alte recomandări sunt: introducerea de programe de educaţie pentru sănătate în şcoli, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, dezvoltarea unor parteneriate între şcoli şi cabinete medicale şi ONG-uri pentru informarea şi educarea tinerilor privind comportamentele sexuale care implică riscuri, susţinerea unor campanii de combatere a stigmatizării şi discriminării mamelor adolescente şi dezvoltarea unor programe de educaţie parentală în mediul rural pentru îmbunătăţirea abilităţilor părinţilor de a discuta cu copiii lor.

Studiul "Bariere şi factori favorizanţi în utilizarea serviciilor de planificare familială şi asistenţă prenatală”, parte a proiectului "Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, a urmărit nivelul de cunoştinţe al femeilor din mediul rural aflate la vârsta fertilităţii privind sarcina, avortul şi metodele de contracepţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.