Salvaţi Copiii România constată o „accentuare” a fenomenului legat de distribuirea online a unor materiale care conţin elemente de abuz sexual asupra minorilor, organizaţia anunţând că din totalul de 3.439 de rapoarte trimise către organizaţie, în perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2024, 3.356 erau materiale care se încadrează la Child Sexual Abuse Material (CSAM). Cele mai multe dintre victimele care apar în aceste materiale sunt fete, iar în 169 de cazuri victimele au mai puţin de 10 ani. În majoritatea situaţiilor, Salvaţi Copiii a sesizat Poliţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Majoritatea covârşitoare a sesizărilor procesate de experţii Salvaţi Copiii România la linia esc_ABUZ, care vizează conţinutul ilegal sau dăunător pentru copii, din mediul online, au vizat materiale care conţin elemente de abuz sexual: astfel, din totalul de 3.439 de rapoarte, în perioada 01 ianuarie-30 aprilie 2024, 3.356 erau materiale care se încadrează la Child Sexual Abuse Material (CSAM). 3.359 dintre notificările procesate au fost transmise către ofiţerii specializaţi ai IGPR. Organizaţia Salvaţi Copiii România avertizează asupra faptului că proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfăţişează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conţinut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al anului 2024 şi anunţă constituirea unui grup de lucru, care să elaboreze un plan adecvat de măsuri şi acţiuni”, transmite, miercuri, printr-un comunicat, organizaţia Salvaţi Copiii România. 
Conform sursei citate, cele mai multe dintre materialele care fac obiectul sesizărilor, respectiv, 3.161, sunt materiale „autogenerate chiar de către minori”. 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
De asemenea, în majoritatea cazurilor, mai exact în 3.158 dintre situaţiile raportate, victimele sunt fete, în vreme ce 169 de rapoarte arătau victime cu vârste de sub 10 ani. 
„Aceste cifre arată o nevoie crescută  de a conştientiza riscurile online la care sunt expuşi copiii şi subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecţia acestora în mediul digital. Timp de trei zile, experţii Organizaţiei Salvaţi Copiii România au lucrat împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor publice ANCOM şi IGPR, precum şi cu partenerii internaţionali INHOPE, Salvaţi Copiii Europa, Suedia, Spania, Albania şi Danemarca, pentru a elabora un plan de măsuri şi acţiuni ce trebuie luate pentru protecţia copiilor în mediul online, în special împotriva abuzului sexual pe Internet” precizează organizaţia.
 
“Vrem să atragem atenţia asupra modalităţilor în care fiecare utilizator de internet poate contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii. Încurajăm raportarea conţinutului ilegal sau dăunător, lucrând în strânsă colaborare cu autorităţile competente.”, a declarat preşedintele Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
Pentru a-i ajuta pe părinţi să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online şi pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor şi adolescenţilor în navigarea lor sigură pe internet, organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat  campania ,,Povestea unui Abuz”. 
Campania prezintă o serie de şase clipuri audio-video care redau conversaţii între abuzatori şi victime, inspirate din cazuri reale. Sunt prezentate situaţii în care abuzatorii „recrutează” aşa-numite „modele” cărora le promite să vor fi celebre cerându-le, pentru început „poze sexy”, altele în care adulţi şantajează copii care le trimiseseră deja imagini cu ei în ipostaze sexuale, cerându-se lă te trimită alte imagini, sub ameninţarea că le spun părinţilor.
Conform datelor publicate de Salvaţi Copiii, 3 din 10 copii au primit conţinut cu nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet, 1 din 10 copii nu au ştiut cum să reacţioneze şi nu au făcut nimic în acest sens şi doar un copil din 10 a cerut ajutorul unui adult după ce a fost pus în această situaţie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.