Înscrierile pentru posturile de agenţi de ordine publică la Poliţia Capitalei s-au terminat vineri după-amiază, fiind 2.192 de persoane care s-au înscris pentru cele 200 de locuri. Printre cei care vor să devină agenţi de poliţie debutanţi se numără şi câţiva trecuţi de 50 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primii patru tineri care au vrut să se înscrie în ultima zi la concursurile de agenţi la Poliţia Capitalei s-au aşezat la coadă încă de vineri, de la ora 2:00 dimineaţa, pentru a fi siguri că nu ratează. Următoarele grupuri au început să se aşeze la rând începând de la 5:00 dimineaţa.

Unii s-au întors din drum pentru că nu aveau diploma de studii în copie legalizată. Alţii au aflat, când au ajuns în faţă, că una dintre condiţiile obligatorii este să aibă permis de conducere pentru categoria „B” şi au fost nevoiţi să renunţe momentan la ideea de a deveni poliţişti.

Câţiva dintre candidaţii care aşteaptă se disting uşor din mulţimea care stă la rând. Au părul alb şi, cu siguranţă, au stat şi la cozile dinainte de 1989. Unii au trecut cu mult de 50 de ani. Cei mai vârstnici spun că stau la coadă pentru altcineva, asta în condiţiile în care primiseră bonuri de ordine şi nu era necesar să fie ţinut rândul.

„Aştept pentru o nepoată. Haina asta (n.r. – de poliţie) e frumoasă să o priveşti, nu să o îmbraci – pentru cei care cred că e aşa de uşor”, spune un bărbat cu părul alb care stă la coadă, foarte aproape de intrarea în clădire.

Un alt bărbat cărunt spune că nu e niciodată târziu să o iei de la capăt în carieră. „Am fost vânzător într-un supermarket. Sunt electrician la bază, dar n-am profesat nicio zi. Am lucrat la două firme de pază. Acum lucrez la supermarket. (…) Alerg în fiecare seară, fac sport, abdomene. Îmi menţin cât de cât condiţia fizică”, spune George Pârcălabu (FOTO), unul dintre candidaţi.

Probele fizice sunt mai uşoare pentru cei care sunt mai înaintaţi în vârstă. În timp ce un tânăr de până în 30 de ani trebuie să alerge un kilometru în trei minute şi 40 de secunde pentru o notă de 10, pentru un bărbat trecut de 51 de ani, aceeaşi distanţă trebuie parcursă în 5 minute şi 45 de secunde pentru nota 10.

Aceeaşi abordare şi la abdomene, cealaltă probă sportivă. Dacă tinerii sub 30 de ani trebuie să facă 50 de abdomene în două minute, un bărbat care a trecut de 50 de ani poate face 21 de abdomene pentru o notă de 10 la sport. Baremele sunt şi mai uşoare pentru femei.

Vineri, înscrierile s-au închis la ora 14.00. O tânără a venit cu câteva minute înainte de ora 14.00, alergând atât cât îi permiteau tocurile cui de peste 12 centimetri înălţime. A fost respinsă pentru că nu avea diploma de studii în copie legalizată. Un alt tânăr a ajuns la 14 şi trei minute traversând în fugă strada Eforie din faţa Poliţiei Capitalei fără să se mai asigure, la un pas să fie accidentat de o maşină. Pentru el s-a făcut o excepţie şi a fost lăsat să îşi depună actele.

În total, 2192 de persoane s-au înscris la concursurile pentru cele 200 de posturi de poliţişti disponibile la Poliţia Capitalei. Astfel, concurenţa ajunge la 11 candidaţi pe fiecare loc. O concurenţă chiar mai mare decât cea de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

„Poliţia Capitalei scoate la concurs 200 de locuri, 194 pentru civili şi şase pentru reîncadrări. Acestea sunt la structuri de ordine şi siguranţă publică de la secţiile de poliţie. Practic, vor fi agenţi de ordine şi siguranţă publică.. (…) Vor fi programaţi la examenul psihologic, iar proba fizică va consta în abdomene şi alergare de rezistenţă 1000 de metri, după care va avea loc proba scrisă, ce constă într-un examen grilă, pe data de 14 mai”, a declarat inspectorul Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei pentru News.ro.

Poliţia Română a scos la concurs 1.900 de posturi, dintre care 1.854 vor fi ocupate prin angajări din sursă externă, iar 46 prin reîncadrări de personal.

Condiţiile de participare pentru persoanele aspirante la un post erau; să fie absolvente de liceu, cu diplomă de bacalaureat, cu înălţimea de minimum 1,65 metri - bărbaţii - şi 1,60 metri - femeile - şi deţinerea unui permis de conducere categoria „B”.

Celelalte posturi scoase la concurs au fost repartizate la posturile de Poliţie Rurală din inspectoratele judeţene.

”Îţi doreşti o carieră plină de provocări? Cariera de poliţist este exact ceea ce cauţi. Eşti o persoană onestă, ai o atitudine pozitivă, poţi relaţiona uşor cu alte persoane, poţi să lucrezi eficient ca membru al unei echipe, dar să fii eficient şi în munca individuală, îţi doreşti să te perfecţionezi în permanenţă, poţi să cântăreşti o situaţie şi să decizi asupra celui mai potrivit mod de acţiune, eşti pregătit să lucrezi în schimburi şi să faci faţă unor situaţii care pot implica un grad de pericol fizic? Vino şi alătură-te echipei Poliţiei Române”, era invitaţia de pe site-ul instituţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.