Primăria Capitalei a fost atenţionată să îşi revizuiască planul de combatere inclusiv a ţânţarilor vectori care transmit virusul Zika, existenţa acestora "fiind demonstrată şi documentată şi în municipiul Bucureşti" de către specialiştii Institutului Cantacuzino, relevă un document semnat de conducerea Ministerului Sănătăţii în urmă cu 10 zile, scrie Profit.ro

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invocând acest pericol, Primăria va atribui un contract de dezinsecţie fără licitaţie, motivând că ultimul contract, încheiat încă din 1996 cu o firmă, al cărui tarif ridicat a fost criticat public, a expirat în decembrie, iar delegarea gestiunii acestui serviciu impune 8 etape, dintre care în 6 ani a fost parcursă una singură.

"A fost atenţionată Primăria Generală a Capitalei să-şi revizuiască planul anual de combatere a ţânţarilor în municipiul Bucureşti, astfel încât să fie asigurată folosirea substanţelor active (larvicide şi insecticide) şi pentru combaterea ţânţarilor din specia Aedes albopictus (vectori pentru transmiterea virusului Zika) a căror existenţă a fost demonstrată şi documentată şi în Municipiul Bucureşti de către specialiştii din Institutul Cantacuzino. S-a recomandat intensificarea măsurilor de desţânţărizare în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a ţânţarilor (parcuri, lacuri etc, inclusiv depozitele de anvelope), cât şi în jurul celor două mari spitale de boli infecţioase din Bucureşti (Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş şi Spitalul Clinic Dr. Victor Babeş) în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecţie Zika de import, pentru a preveni răspândirea virusului în populaţia de ţânţari autohtoni", se arată în documentul oficial redactat în urmă cu 10 zile şi prezentat de Profit.ro.

În document nu sunt prezentate alte detalii legate de "existenţa demonstrată şi în Bucureşti" a ţânţarilor din specia care transmite virusul Zika, precum momentul exact în care a fost descoperit acest fapt sau eventuale alte oraşe cu o astfel de problemă, alături de Capitală.

Invocând faptul că în Bucureşti este necesar un program unitar de igienizare pentru tratarea vectorilor care ameninţă grav sănătatea populaţiei, riscând astfel izbucnirea unor epidemii, inclusiv pericolul de infestare cu virusul Zika, Primăria va atribui în regim de urgenţă, deci fără o licitaţie care presupune proceduri mai lungi, un contract de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie. Acordul pentru atribuirea acestui contract a fost semnat la începutul acestei săptămâni de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, mai scrie Profit.ro.

Argumentul primăriei este că precedentul contract, încheiat în 1996 cu firma 3D Romania, a expirat în decembrie, iar pentru delegarea gestiunii acestui serviciu trebuie parcurse 8 etape (precum adoptarea unei strategii şi a unui program de dezinsecţie, elaborarea unui studiu de oportunitate pentru fundamentarea deciziei, aprobarea prin hotărâre a modalităţii de gestiune, redactarea caietului de sarcini), dintre care până în prezent a fost îndeplinită doar prima, şi anume aprobarea strategiei în februarie 2015. Procedura s-a blocat la etapa a doua, cea de elaborare a studiului de oportunitate, municipalitatea constatând în 2014 că firma de consultanţă pe care o angajase în urmă cu 3 ani, în 2011, nu a reuşit să colecteze informaţii de la primăriile de sector. Contractul cu acest consultant a fost reziliat, iar un nou consultant a fost angajat abia în mai 2015, astfel că termenul estimat acum pentru îndeplinirea tuturor procedurilor este de cel puţin un an şi jumătate.

Presa a relatat în mai multe rânduri, citând şi un raport al Curţii de Conturi, că Primăria Bucureşti plăteşte 2,5 milioane de euro anual pentru deratizare, în condiţiile în care Budapesta, cu o suprafaţă de două ori mai mare, plăteşte de aproape patru ori mai puţin.

Virusul Zika, transmis de ţânţari, se răspândeşte cu rapiditate în cele două Americi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care, luna trecută, a declarat epidemia de Zika o urgenţă medicală mondială. Decizia a fost luată, în mare parte, în urma dovezilor că virusul poate provoca microcefalie - o boală severă ce face ca nou-născuţii să aibă craniul prea mic şi creierul slab dezvoltat. Deocamdată, legătura dintre Zika şi microcefalie nu a fost dovedită fără urmă de îndoială, dar experţii spun că dovezile sunt din ce în ce mai clare.

Săptămâna trecută, OMS a avertizat că epidemia s-ar putea extinde în următoarea perioadă.

Oamenii de ştiinţă francezi susţin că au dovedit că virusul Zika poate provoca o formă rară de paralizie, ce poate fi mortală, numită Sindromul Guillain-Barre şi au avertizat că ţările unde există epidemii de Zika s-ar putea confrunta cu o creştere a numărului de pacienţi care suferă de această boală neurologică gravă, relatează Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.