Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare, spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 2, precizând că administratorii localului au depus dosar pentru emiterea acestei autorizaţii, dar acesta era incomplet şi a fost retras. Clubul nu avea nici autorizaţie pentru securitate la incendiu, ci doar un aviz emis în 2009, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care sune că localul a fost amendat de ISU de mai multe ori, ultima dată în noiembrie 2016, dar neregulile constatate "nu se încadrau în categoria celor care ar fi putut determina închiderea şi suspendarea activităţii clubului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 17:27 Primăria Sectorului 2: Activitatea clubului Bamboo, verificată de mai multe ori; societatea a fost amendată în iunie 2016

Primăria Sectorului 2 precizează, într-un comunicat de presă, că, prin intermediul Poliţiei Locale Sector 2, a verificat de mai multe ori activitatea desfăşurată de S.C. MORGANA INVEST S.R.L., care deţine clubul Bamboo, pentru a stabili dacă sunt respectate prevederile legale, în luna iunie a anului trecut societatea comercială fiind sancţionată contravenţional pentru desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică fără să deţină autorizaţia necesară în acest sens.

„La data de 16.06.2016  societatea comercială a fost sancţionată contravenţional de către poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Sector 2 - Serviciului Control Comercial. Amenda a fost aplicată conform Legii nr. 12/1990 *republicată*, pentru desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică, fără să aibă Autorizaţia de desfăşurare a activităţilor prevăzute în grupele cod CAEN 561 (restaurant), 563 (Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor) de la Primăria Sectorului 2”, se arată în comunicatul semnat de şeful Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă.

PDATE 11.01: ISU: Clubul Bamboo avea aviz de securitate la incendiu, dar nu şi autorizaţie. A fost amendat de mai multe ori

Clubul Bamboo avea, din 2009, un aviz pentru securitate la incendiu, însă nu deţinea şi autorizaţie în acest sens, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, care a precizat că localul nu a solicitat o astfel de autorizaţie. Vasile a mai spus că clubul a fost amendat de ISU de mai multe ori, ultima dată în noiembrie 2016, dar neregulile constatate "nu se încadrau în categoria celor care ar fi putut determina închiderea şi suspendarea activităţii clubului.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, a spus că avizul de securitate la incendiu pentru Clubul Bamboo a fost solicitat în anul 2009 şi, întrucât se respectau normele de apărare împotriva incendiilor prevăzute în plan, a fost emis acest aviz de securitate la incendiu, însă nu există şi autorizaţie.

"Din momentul în care se acordă avizul de securitate la incendiu, investitorul poate începe lucrările de construire a imobilului. Ulterior, la finalizarea acesto lucrări, investitorul este obligat să solicite autorizaţia de securitate la incendiu care să confirme faptul că ceea ce a prezentat şi plan a şi pus în practică ulterior şi se face în baza unei recepţii. La această recepţie, participă un reprezentat al ISU care certifică faptul că ceea ce este prezentat iniţial în aviz s-a materializat în practică şi implicit sunt respoectate normele de apărare împotriva incendiilor. La momentul respectiv, se eliberează autorizaţia de securitate la incendiu. Ulterior, era obligţia investitorului să solicite o autorizaţie de securitate la incendiu, până la punerea în exploatare a acestui imobil, lucru care nu s-a întâmplat", a spus reprezentantul ISU.

El a precizat că pe parcursul ultimilor ani au fost făcute mai multe verificări şi aplicate amenzi administratorilor clubului.

Astfel, în 25 mai 2015 au fost aplicate două amenzi în cuantum de 5.500 de lei pentru exploatarea necorespunzătoare a instalaţiei electrice şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, iar în 13-20 noiembrie 2015 au fost date două amenzi în cuantum de 15.000 de lei pentru exploatarea necorespunzătoare a instalaţiei electrice şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

De asemenea, în noiembrie 2016 clubului i-a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 de lei pentru blocarea căilor de evacuare.

Întrebat dacă ISU avea posibilitatea să închisă clubul pentru nerespectarea normelor, Daniel Vasile a spus că neregulile constatate nu se încadrau în categoria celor care ar fi putut determina închiderea şi suspendarea activităţii Clubului Bamboo.

"Controalele pe care le-am desfăşurat începând din noiembrie 2015, de când a intrat în vigoare HG 915 (din 2015) care permite pompierilor să închidă sau să suspende cu caracter temporar activitatea unor operatori economici, de la momentul respectiv, pe durata controalelor pe care le-am efectuat deficienţele pe care le-am constatat nu se încadrau în categoria celor care ar fi putut determina închiderea şi suspendarea activităţii. Cele pe care vi le-am prezentat nu pot constitui, potrivit hotărârii 915, temei pentru închiderea activităţii", a spus Daniel Vasile.

UPDATE 10.43: Primarul Sectorului 2: Nu există nicio autorizaţie emisă de către primărie pentru Clubul Bamboo, dosarul era incomplet şi a fost retras

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, spune că nu există nicio autorizaţie emisă de către primărie pentru Clubul Bamboo, precizând că administratorii localului au depus dosar pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare, dar acesta era incomplet şi a fost retras pentru completare.

El a precizat că clubul avea aviz pentru securitate la incendiu, iar pentru emiterea autorizaţiei termenul a fost prorogat până în iunie 2017.

Edilul a mai spus că Primăria Sectorului 2 nu a emis niciun fel de autorizaţie pentru club.

Întrebat despre autorizaţia de funcţionare pe care trebuie să o emită administraţia locală, Toader a spus că Clubul Bamboo a depus un dosar pentru obţinerea acestei autorizaţii, ţnsă documentaşia era incompletă, iar dosarul " a fost retras pentru completare".

"Nu, noi nu am emis încă autorizaţia de funcţionare", a adăugat primarul Sectorului 2.

UPDATE 10.15: Avocatul administratorului Bamboo: Nu pot spune că nu avea autorizaţie. Multe documente erau în club, am cerut duplicate

Dumitru Bădrăgan, avocatul administratorului clubului Bamboo, spune că nu poate afirma că localul nu avea autorizaţie, că cea mai mare parte a documentelor probabil au fost distruse în incendiu, dar că a cerut duplicatele. El a precizat că administratorul se afla la spital pentru nişte investigaţii medicale şi că urmează să meargă la audieri.

”Noi am solicitat clienţilor toate documentele pe care le aveau. Foarte multe din documentele erau în incinta clubului şi bănuim că s-au pierdut, dar există duplicate şi i-am rugat pe cei care reprezintă societatea sp le prezinte organelor abilitate”, a declarat Dumitru Bădrăgan.

El a precizat că, în lipsa documentelor,  nu poate afirma că nu exista autorizaţia de funcţionare.

În privinţa audierilor, avocatul a spus: ”Din câte ştim, există invitaţie către Poliţia Capitalei şi aşteptăm să fim anunţati. Ştim că administratorul era la spital pentru nişte investigaţii medicale şi aşteptăm să fim contactaţi când se va deplasa la Poliţie”.

Avocatul a precizat că, deocamdată, organele abilitate nu au solicitat documente.

El a spus că nu are cunoştinţă depre amenzi aplicate în cazul clubului.

Avocatul a mai menţionat că se pare că incendiul a izbucnit într-o zonă în care nu era clienţi.

UPDATE 10.03: Carmen Dan spune că exista un termen până la 30 iunie 2017 în care clubul Bamboo trebuia să obţină autorizaţia de funcţionare

Ministrul de Interne, Camern Dan, a precizat că exista un termen până la 30 iunie 2017 în care clubul Bamboo trebuia să obţină autorizaţia de funcţionare şi că au fost făcute mai multe controale la acest local, ultimul având loc recent.

”Am făcut primele verificări privind autorizaţia clubului şi vom emite un punct de vedere”, a precizat Carmen Dan, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Ea a spus că s-au făcut mai multe controale la clubul Bamboo începând din anul 2009, când a fost eliberat avizul de securitate la incendiu.

Ministrul a precizat că au fost intensificate controalele după incendiul din clubul Colectiv din octombrie 2015.

Carmen Dan a adăugat că a fost făcut chiar recent un control.

”Răspunderea pentru funcţionare este exclusiv a beneficiarului şi, potrivit legii, exista un termen de obţinere a autorizaţiei (de funcţionare - n.r.) pentru 30 iunie 2017”, a mai declarat ministrul de Interne.

UPDATE 08: 46: Viceprimar Sectorul 2: Clubul Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare

”Clubul nu avea autorizaţie de funcţionare şi autorizaţie de construcţie receptionată. Acesta este şi motivul pentru care nu avea autorizaţie de funcţionare”, a spus viceprimarul, într-o intervenţie la Digi 24.

El a spus că nu ştia aceste lucruri, dar că s-a interesat sâmbătă dimineaţă. Popescu a precizat că acest club a fost amendat din acest motiv anul trecut, urma să fie din nou amendat în această lună şi urma să îi fie suspendată şi activitatea.

Viceprimarul a subliniat însă că ISU a avizat planul de acţiune în caz de incendiu al clubului Bamboo.

El a spus că clubul avea documentaţia pentru funcţionare, dar era incompletă. ”Avea documentaţia depusă la noi, dar nu era completă. În luna ianuarie ar fi fost amendaţi, nu au ajuns la ei cei de la control”, a explicat Dan Cristian Popescu.

În opinia sa, ”clubul a funcţionat cumva şi cu bunăvoinţa autorităţilor din trecut”. ”Nu cred că au avut vreodată toate actele în regulă”, a mai spus el.

Avocaţii administratorilor clubului Bamboo susţin că acesta avea toate documentele necesare funcţionării, conform normelor legale, că au fost respectate toate reglementările privind căile de acces şi de evacuare şi că toate dotările în caz de incendiu au fost funcţionale, după cum demonstrează şi numărul mic de persoane care au necesitat îngrijiri medicale şi faptul că acestea nu au suferit răni grave.

”Vrem să mulţumim echipelor de intervenţie. (...) Au fost limitate la maximum pagubele materiale”, au spus avocaţii, care au venit la clubul Bamboo, care a fost mistuit de incendiu.

”Acest club a respectat toate obligaţiile legale în ce priveşte căile de acces şi de evacuare. Toate dotările privind evacuarea au fost funcţionale”, au susţinut aceştia.

Avocaţii susţin că există toate documentele necesare funcţionării clubului conform normelor legale în vigoare şi că toate lucrările făcute în club sunt realizate potrivit reglementărilor legale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.