Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) susţine că societăţile municipale au fost înfiinţate cu bună credinţă şi în deplină legalitate, cu intenţia de a sparge "monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpuşau bugetul Capitalei". "Vom veni în faţa Consiliului General cu proiecte care să pună în acord Hotărârile de înfiinţare ale companiilor municipale cu decizia instanţei, respectiv adoptarea acestora cu două treimi", arată PMB.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Primăria Municipiului Bucureşti, societăţile municipale din Holdingul "Bucureşti, capitală europeană" au fost înfiinţate cu bună credinţă şi în deplină legalitate, conform prevederilor Legii 31/1991, din dorinţa de a oferi bucureştenilor servicii publice de bună calitate şi mai ieftine, după un model care funcţionează deja cu bune rezultate în multe capitale europene.
"Intenţia noastră a fost să spargem monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpuşau bugetul Capitalei. De altfel, rezultatele s-au văzut, în unele locuri, imediat. Este cazul managementului traficului în Capitală, unde compania municipală prestează servicii cu mult mai ieftine decât cele oferite în trecut de compania UTI. De exemplu, o licenţă de integrare a intersecţiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la acelaşi producător. Şi exemplele pot continua. În 30 de ani s-au consolidat în Bucureşti 20 de clădiri, în timp ce în doar un an, Compania Municipală de Consolidări lucrează în peste 100 de imobile, primele 4 dintre acestea urmând să fie finalizate în acest an, precum şi 14 faţade", se arată în comunicat.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Primarul general, Gabriela Firea, spune că invită toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să se alăture în încercarea de a debloca situaţia.
"Îi rog pe consilierii generali să încerce să acţioneze dincolo de calculul politic pe termen scurt şi să vină cu propuneri constructive de care vom ţine cont. Bucureştenii vor şti că interesele lor au fost puse mai presus de cele politice şi electorale", afirmă Firea.
Conform PMB, interesul primordial al companiilor municipale nu este maximizarea profitului, ci oferirea de servicii de calitate cu costuri rezonabile. De asemenea, se menţionează că profiturile realizate de companii se întorc la municipalitate, putând fi folosite pentru alte proiecte.
"Instanţa de judecată a apreciat însă că decizia politică de înfiinţare a acestor societăţi, formalizată prin Hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu a fost luată în concordanţă cu prevederile legii, respectiv cu două treimi din voturile consilierilor. Motivul pentru care aceste Hotărâri au fost validate doar cu majoritate simplă este acela că practic nu avea loc un transfer de patrimoniu către aceste societăţi. De altfel, există nenumărate exemple în toată ţara, de societăţi comerciale ale primăriilor, care au fost înfiinţate cu majoritate simplă. În urma respingerii de către Curtea de Apel Bucureşti a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotărârilor de consiliu prin care s-au înfiinţat companiile municipale, ne exprimăm în continuare determinarea de a presta servicii şi lucrări publice prin intermediul companiilor proprii şi nu prin regii autonome bugetofage sau companii private interesate exclusiv de profitul propriu, aşa că vom veni în faţa Consiliului General cu proiecte care să pună în acord Hotărârile de înfiinţare ale companiilor municipale cu decizia instanţei, respectiv adoptarea acestora cu două treimi", se mai arată în comunicatul PMB.
Consilierul general USR Roxana Wring a anunţat că instanţa a respins recursului Primăriei, fiind menţinută decizia potrivit căreia toate companiile municipale au fost înfiinţate cu încălcarea legii. Decizia instanţei este definitivă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.