Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă lansarea unei platforme unde românii care vor vota la alegerile parlamentare din 11 decembrie se pot informa cu privire la interesul partidelor faţă de drepturile copilului şi se pot implica pentru a-i determina pe candidaţi să ia în considerare, ca priorităţi, accesul copiilor la educaţie şi sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, copiii români sunt cel mai puţin protejaţi din Europa, peste jumătate fiind în risc de sărăcie şi excluziune socială (51%), în timp ce un număr mult prea mare de nou-născuţi, 8%, mor înainte de a împlini un an, din cauze prevenibile sau tratabile.

Salvaţi Copiii anunţă lansarea platformei www.voteazapentrucopii.ro, unde românii care vor vota în 11 decembrie se pot informa cu privire la interesul partidelor faţă de drepturile copilului la educaţie de calitate şi sănătate, astfel încât decizia de a susţine un candidat să ţină cont de intenţiile acestuia privind drepturile fundamentale ale copilului.

”Oamenii politici nu ar trebui să uite, în niciun minut al activităţii lor, că au obligaţia morală şi constituţională de a respecta un principiu fundamental al unui stat modern – interesul superior al copilului. Aceasta trebuie să fie de fapt busola omului politic responsabil! Celelalte obiective mari, securitatea, politica externă, bunăstarea economică sau promovarea culturală, depind în mod esenţial de felul în care o societate înţelege să se raporteze la drepturile copilului", spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Platforma www.voteazapentrucopii.ro va monitoriza ponderea pe care politicile publice privind protejarea copilului în educaţie şi sănătate o au în ofertele electorale ale candidaţilor. 

Campania de informare şi implicare a cetăţenilor, iniţiată prin intermediul acestei platforme, propune două modalităţi de implicare pentru românii care vor să voteze candidaţii în interesul copiilor: semnarea a două scrisori adresate candidaţilor la scrutinul din decembrie, prin care se cere partidelor să prioritizeze educaţia şi sănătatea, cu măsuri pentru obţinerea de schimbări concrete, şi acordarea pe site a unui vot de susţinere a propunerilor campanie.

Organizaţia a analizat, din perspectiva drepturilor copilului, programele politice a cinci partide: Partidul Naţional Liberal, Uniunea Salvaţi România, Partidul Social Democrat, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor şi Partidul Mişcarea Populară, iar una dintre concluziil este "diferenţa vizibilă dintre partide cu privire la atenţia acordată copiilor în programele lor politice, comună fiind doar preocuparea pentru aspectele economice".

În România, aproape 400.000 de copii cu vârsta între 3 şi 17 ani nu urmează nicio formă de educaţie, iar în fiecare an aproape 25.000 de copii abandonează ciclul primar ori gimnazial. Infrastructura şi dotările unităţilor şcolare înregistrează diferenţe nepermise între mediul urban şi cel rural, cu costuri suplimentare pentru părinţi, iar salarizarea necorespunzătoare a cadrelor didactice reprezintă un obstacol.

"Din aceste considerente, pentru politicieni devin urgente: creşterea progresivă şi predictibilă a bugetului pentru educaţie, astfel încât, în anul 2020, să atingă 6% din produsul intern brut al anului respectiv; asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară, mai ales în cazul copiilor ce provin din comunităţi dezavantajate;  îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional printr-un curriculum modern şi o mai bună formare şi selecţie a cadrelor didactice; instituirea normativă a consultării periodice şi a participării copiilor în procesul educaţional", arată reprezentanţii organizaţii.

Potrivit acestora, este necesară, de asemenea, creşterea în următorii patru ani a bugetului cheltuit pentru sănătate (minimum 7%), asigurarea personalului medical în fiecare comunitate şi extinderea reţelei de unităţi medicale (maternităţi, spitale de pediatrie) şi cabinete medicale şcolare. Aceasta, în condiţiile în care România ocupă în continuare, în Uniunea Europeană, cel mai prost loc la indicatorul de mortalitate infantilă - 8 copii dintr-o mie de nou-născuţi mor în ţara noastră înainte de a împlini un an, prin comparaţie cu media europeană, de două ori mai mică (3,7%). De asemenea, analiza indicatorilor referitori la serviciile de sănătate asigurate copiilor, prin reţeaua publică de sănătate, şi elevilor, prin intermediul cabinetelor stomatologice şi medicale şcolare, arată că aceste servicii sunt cronic sub-dezvoltate în raport cu numărul copiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.