Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, marţi, timp de patru ore, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dan Condrea s-a prezentat la sediul Parchetului instanţei supreme la ora 15.00 şi a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, înainte de a se întâlni cu procurorii. La plecarea de la parchet, în jurul orei 19.00, Condrea a spus: "Nu avem voie să facem declaraţii".
 
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Europa FM, că are încredere în procurorii de la Parchetul instanţei supreme care instrumentează dosarul dezinfectanţilor din spitale produşi şi vânduţi de Hexi Pharma, ea precizând că a discutat cu procurorul general şi că, până în prezent, nu au apărut indicii privind eventuale fapte de corupţie sau de abuz în serviciu astfel încât dosarul să fie declinat către DNA.

"Este o anchetă în curs la Parchetul General. Am încredere în colegii de acolo. Nu este normal să se deschidă zeci sau sute de anchete pentru aceeaşi faptă. Nu am fost sesizaţi până la acest moment de către ei. Dacă vor apărea informaţii noi şi va fi declinat, cauza se va instrumenta de DNA”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi, precizând că a vorbit şi cu procurorul general despre acest dosar.

Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, ar fi intrat în atenţia procurorilor în 2012, după un  denunţ făcut la Direcţia Naţională Anticorupţie legat de patru licitaţii trucate, din 2011, privind achiziţia de dezinfectanţi la spitalele Elias, “Sfântul Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, dintre care trei erau câştigate de firma lui Dan Condrea, au scris jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor.

Ulterior, DNA a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, care, în 2014, a deschis urmărirea penală, dar apoi a clasat dosarul fără cercetări şi fără să îl audieze pe Condrea. În denunţul de la DNA, un document de 40 de pagini, reclamantul arăta, în ianuarie 2012, că patru licitaţii au fost aranjate, la Spitalul Elias, Spitalul "Sfântul Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu” şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. După o lună şi câteva zile, pe 16 februarie 2012, acesta a primit un răspuns de la DNA în care era anunţat că plângerea lui a fost  transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, “pentru a fi soluţionată conform competenţei”.

După doi ani şi jumătate, pe 29 septembrie 2014, a primit ordonanţa prin care procurorul Adrian Petrescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, dispunea clasarea cauzei privind comiterea a patru infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât faptele nu sunt prevăzute în legea penală. În aceeaşi ordonanţă, procurorul Adrian Petrescu arăta că este de acord cu „organul de cercetare penală”, comisar şef de poliţie Traian Cincu, care a propus "clasarea cauzei".

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestui scandal, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi-a anunţat, luni, demisia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.