OUG privind salariile din sectorul public, care va fi discutată peste o săptămână de Guvern, va aduce majorări de până la 20%, în medie, creşterea fiind de 5% a fondului de salarii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suciu a precizat, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, că OUG privind salariile din sectorul bugetar va fi prezentată săptămâna viitoare de către ministrul Muncii, Ana Costea.

El a spus că, probabil, la începutul săptămânii viitoare, proiectul de ordonanţă va fi public.

Până atunci, ministrul Muncii va avea întâlniri cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale.

Dan Suciu a spus că, prin  adoptarea acestei OUG, vor apărea modificări în principal în jumătatea inferioară a grilei de salarizare, adică vor creşte în special salariile mici.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că majorările vor fi de până la 20%, cum va fi cazul asistenţilor sociali. În medie, creşterea este de 5% a Fondului de salarii, a menţionat Suciu.

"Vom veni cu majorări semnificative. Majorările sunt pană la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali. În alte categorii sunt mult mai reduse, mai degrabă modice, intrăm pe 1%. (...) Pe medie, vorbim de o creştere salarială pe fondul de salarii pe undeva de 5%", a spus acesta.

El a subliniat că, în plus, în această OUG baza de calcul este salariul minim pe economie majorat de la 1 mai, care va ajunge la 1.250 de lei.

Dan Suciu a spus că impactul bugetar pentru acest an, urmare a acestor majorări, va fi de 500 milioane de lei. Pentru anul următor, Guvernul estimează un impact bugetar de 1,5 miliarde de lei.

Suciu a explicat că aceste majorări vor afecta jumătatea inferioară a grilei de salarizare, adică mai bine de jumătate din sectorul public.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat şi o serie de principii care au stat la baza acestei OUG, printre care rezolvarea inechităţilor provocate de angajarea unor salariaţi în momente diferite, în baze diferite de calcul. Mai mult, proiectul Guvernului va asigura că munca egală va fi remunerată egal, însă Suciu a precizat că aceste egalizări nu se vor face "la orizontală" - între toate instituţiile de stat - ci doar în interiorul fiecărei instituţii.

"Am avut la un moment dat 24 de clase de salarizare din 100 care s-au suprapus în plată după modificările numeroase legate de salariul minim. Încercând prin OUG pe care vrem să o iniţiem să depăşim acest handicap şi această problemă, a claselor şi a raportărilor diferite pe clase care sunt diferite", a mai explicat Suciu.

Un alt element care stă la baza OUG este eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime diferită în muncă, a mai spus Suciu.

Majorările vor intra în vigoare la 1 august, astfel că primele salarii majorate vor fi încasate din septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.