Pacienta căreia i-a fost făcută o transfuzie greşită de sânge a fost mutată, vineri, de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar, la cererea familiei, pe timpul transferului ea fiind în comă indusă, sedată şi ventilată mecanică. În acest caz, toate indiciile duc către ideea unei erori umane, iar reprezentanţii spitalului voiau să raporteze cazul abia luni, la şase zile de la transfuzie, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În acest moment, starea pacientei este de comă indusă, a fost conştientă şi a fost din nou sedată, în principal pentru transport, foarte important. Este ventilată mecanic, în prezent, urmează ca doctorii de la Spitalul Unviversitar să preia pacienta şi să depună toate eforturile necesare pentru ca ea să fie într-o stare bună”, a spus Laurenţiu Colintineanu.

El a precizat că femeia este într-o stare "confuzională” cauzată de o eroare, după ce o grupă de sânge a fost verificată pentru o pacientă, iar pe baza acelor analize, i-a fost ei administrat sânge din acea grupă.

Colintineanu a precizat că documentele cerute de Inspecţia Sanitară au fost predate cu o oarecare întârziere de către reprezentanţii Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului CF 2, dar această situaţie s-a rezolvat, iar în prezent se analizează toate registrele, împreună cu un reprezentant al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

"La fel ca în cazul Spitalului de Arşi, din nefericire, Unitatea de transfuzii a acestui spital funcţionează fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Asta nu înseamnă că lipsa acestei autorizaţii a dus în mod obligatori la această eroare. Deocamdată, toate indiciile duc către ideea unei erori umane. Urmează ca Inspecţia Sanitară să verifice, la fel ca  în cazul Spitalului de Arşi, dacă există tot necesarul, toată aparatura, toate condiţiile pentru ca transfuziile şi stocarea produselor de sânge şi a sângelui să fie conforme cu normele în vigoare. La momentul la care vom avea un raport, vineri seara, sâmbătă dimineaţă, vor putea fi date şi alte informaţii”, a mai spus Laurenţiu Colintineanu.

Întrebat cum a aflat Ministerul Sănătăţii despre acest caz, Colintineanu a spus că sesizarea a venit de la colegi de serviciu ai pacientei, atunci când şi aceştia au aflat de la familie, care spune că a fost informată abia joi seară, după două zile de la transfuzie.

"Operaţiune de transfuzie – nu se ştie cu ce cantitate din grupă greşită - a fost efectuată în ziua de marţi, iar rudele acesteia au aflat, conform acestora, joi seară”, a precizat Colintineanu.

Întrebat ce măsuri s-au putea lua în cazul Spitalului CF 2, Laurenţiu Colintineanu a spus că deciziile depind de ce se găseşte în urma inspecţiei.

"Sunt două variante, fie lipsa autorizaţiei, ceea ce înseamnă că există toată aparatura şi condiţiile, dar cineva, undeva nu a găsit de bunăvoinţă să depună documentaţia la Direcţia de Sănătate Publică, fie, cealaltă variantă, pe care o ştiţi deja de la Spitalul de Arşi, nu se îndeplinesc toate criterii, iar dacă se constată acest lucru, se suspendă Unitatea de transfuzii. Asta are ca şi consecinţă faptul că nu se vor mai putea face operaţii care necesită transfuzii decât în momentul în care Unitatea de transfuzii este autorizată şi respectă toate normele”, a explicat Colintineanu.

Legat de sancţiunile care ar putea fi dispuse în cazul Spitalului CF 2, Colintineanu  a spus că, pentru lipsa autorizaţiei, se poate da o amendă de 20.000 de lei, "dar depinde ce se constată după control”.

"Deocamdată există nişte dubii privitoare la de ce a existat o întârziere aşa mare de la momentul în care s-a constatat reacţia severă post-transfuzională şi raportarea ei, care nu s-a produs nici măcar vineri, ar fi fost programată să se întâmple în ziua de luni, adică peste trei zile de acum”, a mai spus Colintineanu, întrebat dacă cei de la Spitalul CF 2 au încercat să ascundă această transfuzie greşită de sânge.

Soţul femeii a declarat, vineri, că nu este interesat să obţină despăgubiri din partea unităţii sanitare, ci vrea ca persoanele din spital care au greşit să nu mai pună mâna niciodată pe vreun pacient.

Bărbatul a declarat că le cere medicilor să explice de ce i-au pus soţiei lui o altă grupă de sânge şi a precizat că poate înţelege că aceştia au greşit, dar vrea să-i explice de ce au minţit, deşi ştiau din prima zi ce le-a spus soţia lui, trezită din anestezie, şi anume că are grupa 0 pozitiv, nu AB IV, cum i-au pus ei în transfuzie.

Femeia a fost operată marţi, la Spitalul CF2, de cancer în fază incipientă, iar informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi abia joi seară, când pacienta a avut o hemoragie puternică.

Acesta este al doilea caz de transfuzie greşită, după cel de la Spitalul de Arşi. O femeie în vârstă de peste 60 de ani a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iuniea fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A , şi a murit la o săptămână după internare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.