Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, susţine că la nivel naţional doar o treime dintre comune sunt branşate la sistemul public de apă, el afirmând că în mediul rural oamenii s-au învăţat cu gratuitatea acestui serviciu, iar când vine factura e un moment dificil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Marcel Boloş a declarat, joi, la Iaşi, întrebat despre numărul localităţilor din ţară unde nu există apă şi canalizare, că "din cele 3.900 de comune, probabil undeva la 30 la sută sunt în această situaţie".

"Sunt şi soluţii pe care oamenii la nivelul comunelor le-au identificat şi s-au descurcat în situaţii de provizorat. Însă este un moment oportun să se renunţe la soluţiile de provizorat, iar localităţile să intre în proiecte care schimbă standardele de locuire ale oamenilor", a afirmat el.

Întrebat de ce locuitorii din mediul rural refuză să se branşeze la sistemul public de apă, Marcel Boloş a precizat că oamenii s-au învăţat cu gratuitatea.

"Aici este o problemă pentru că oamenii, mai ales cei din mediul rural, au fost învăţaţi cu soluţiile de provizorat şi au fost învăţaţi cu gratuitatea acestor servicii. Apa vine de la izvor, ştiţi cum este la ţară, pentru ea nu trebuie să plătim. Şi atunci, când apare factura pentru apă, e un moment dificil pentru locuitorii de la ţară care trebuie să înţeleagă că anumite servicii au nişte costuri şi că totuşi apa trebuie să fie şi de calitate. Dacă în continuare se apelează la soluţii de forare şi de asigurare a apei în care calitatea apei nu este controlată nu cred că este prea bine pe termen lung", a declarat ministrul Marcel Boloş.

Societatea Apavital Iaşi a semnat, joi, un contract pentru extinderea şi modernizarea sistemului de apă şi canalizare în mai multe localităţi din judeţul Iaşi, valoarea totală a lucrărilor fiind de 74,97 milioane de lei, fără TVA.

Contractul a fost semnat de conducerea societăţii Apavital Iaşi şi firma câştigătoare a licitaţiei, respectiv SC Daroconstruct SRL, în prezenţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Contractul face parte dintr-un proiect mai amplu, în valoare de 427 de milioane de euro, care vizează dezvoltarea infrastructurii de apă din judeţul Iaşi. 85 la sută din sumă este asigurată din bani europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.