Legiştii şi anatomopatologii cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea slarizării şi să o returneze Parlamentului, motivând că, fără sporuri care să diferenţieze specialităţile, medicii, şi aşa puţini, vor pleca, iar tinerii nu vor fi interesaţi să mai vină în aceste domenii extrem de dificile şi de riscante, dar de importanţă majoră pentru sistemul judiciar, a declarat, joi, Gabriela Lică, medic primar anatomie patologică.
"Vreau să vorbesc despre calitatea profesională a actului medical şi de justiţie conferită de anatomia patologică şi de medicina legală din perspectiva sumbră a distrugerii acestor două discipline prin noua lege a salarizării. Anatomia patologică şi medicina legală, două domenii de activitate profesională, indispensabile pe de o parte stabilirii diagnosticului de certitudine şi, pe de altă parte, a unei probaţiuni judiciare axate pe elemente obiectiv-stiintifice, vor redeveni, în baza noilor prevederi salariale, neatractive pentru personalul medical de specialitate din cauza condiţiilor grele de muncă la care trebuie să facă faţă, determinate de un cumul de noxe deosebit de periculoase. Este vorba despre noxe biologice, cu risc major de contaminare: HIV – SIDA, TBC, hepatită cu potenţial cancerigen, noxe chimice, prin folosirea numai a agenţilor chimici cancerigeni absolut necesari prelucrării pieselor operatorii şi îmbălsămării cadavrelor, dintre care formolul declarat de OMS ca agent cancerigen grad I, interzis a lucra omul cu el, dar care este singura substanţă ce fixează ţesuturile umane", a explicat medicul Gabriela Lică, joi, într-o conferinţă de presă organizată de Federaţiei Sindicatelor Medicilor Anatomo-Patologi din România, membră a CNS "Cartel ALFA".
Ea a susţinut că personalul care lucrează în acest domeniu este supus "unei suferinţe psihice majore pe care o generează desfăşurarea activităţii zilnice asupra cadavrului uman", stresului generat de formularea unui diagnostic exact într-un timp scurt (în timpul intervenţiei chirurgicale), de care "depinde integritatea corporală şi chiar viaţa persoanei supuse actului chirurgical radical oncologic şi de perspectivă judiciară a concluziilor unui raport de expertiza medico-legală".
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Dacă, în prezent, riscul desfăşurării unei astfel de activităţi, în condiţiile noxelor menţionate, era într-o oarecare măsură atenuat de unele facilităţi salariale, respectiv salariul de bază cu sută la sută mai mare, comparativ cu salariul personalului echivalent din unităţile clinice, şi spor de 100%, instituite şi menţinute prin legislaţia din ultimii 20 ani, prin noua legislaţie preconizată să intre în vigoare, acestea vor fi eliminate, ceea ce va fi de natură să îi îndeparteze de aceste domenii de activitate pe tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină, dar si ai scolilor postliceale sanitare, cu concluzia firească că disciplinele de anatomie patologică şi medicină legală se vor depopula, activitatea de specialitate nemaiputând fi asigurată. Deşi oarecum generos actualul sistem de salarizare, introdus de legiuitor în anii 90 nu a reuşit să aducă în sistem decât aproximativ 1.200 de persoane în anatomie patologică, dintre care doar 300 medici (necesarul minim fiind 600) şi circa 1.000 de persoane în medicină legală, dintre care doar 200 medici, personal absolut insuficient asigurării în condiţii optime a activităţii specifice în cele două domenii. Noul sistem de salarizare, propus de proiectul de lege, care îl modifică semnificativ pe cel existent în prezent, va genera un gol de personal în cele două discipline atât prin plecarea personalului de specialitate, ce se va orienta către secţiile clinice, cât şi prin nealegerea acestor specialităţi de către absolvenţi, consecinţele fiind scăderea per ansamblu a calităţii actului medical prin eliberarea târzie a diagnosticelor de certitudine (peste 6 luni) la bolnavii oncologici şi totodată a calităţii actului de justiţie", a adăugat Lică.
Medicii cer menţinerea sistemului actual de salarizare pentru cele două specialităţi pentru asigurarea unui "sistem calitativ de sănătate şi de justiţie".
"Legea de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, în forma în care a fost adoptată va crea distorsiuni mari în tot sectorul sănătăţii, prin efectul pe termen scurt şi mediu de a nu avea personal calificat şi înalt calificat într-un domeniu cu risc mare şi o importanţă deosebită, prin uniformizarea drepturilor salariale între specialităţi. În concluzie, solicităm preşedintelui României să nu promulge legea şi să o returneze Parlamentului pentru a fi modificată", a anunţat medicul Gabriela Lică.
Ea a precizat că a făcut toate demersurile pentru ca solicitările medicilor din aceste două domenii să fie luate în seamă de autorităţi, dar fără rezultat. În plus, medicul a spus că în statele membre UE venitul unui legist sau al anatomopatolog este şi de 20.000 euro pe lună, fiind recunoscută importanţa acestor specialităţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.