Proiectul de lege prin care preoţii şi şefii cultelor religioase, pot fi verificaţi dacă au colaborat cu fosta Securitate şi fără acordul reprezentanţilor cultelor din care fac parte, aşa cum cere în acest moment legea, a fost adoptat, marţi, tacit de către Camera Deputaţilor.
Proiectul a fost iniţiat de trei deputaţi PNL, alături de alţi cinci parlamentari independenţi, între care şi deputatul neafiliat Remus Cernea.
Proiectul se afla în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, care nu a finalizat însă la timp raportul, astfel încât legea a fost adoptată tacit şi va ajunge la votul final al senatorilor.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Deputatul neafiliat Remus Cernea l-a acuzat pe vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, de faptul că a încercat să tergiverseze proiectul şi să îl respingă în mod netransparent.
Proiectul modifică legea privind funcţionarea CNSAS.
"Asistăm la o încălcare flagrantă a principiului egalităţii în faţa legii prin faptul că foştii colaboratori ai Securităţii, care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase, sunt protejaţi pe nedrept de privilegiul exclusiv al cultului de a solicita verificarea calităţii de colaborator. Prin actuala formă a legii se aduce atingere valorilor justiţiei sociale, a statului de drept şi a idealurilor Revoluţiei din 1989", susţin iniţiatorii acestui proiect.
Aceştia arată că, până la această dată, peste 260 de reprezentanţi ai mai multor culte din România au făcut obiectul unor verificări din partea CNSAS în legătură cu posibile colaborări cu fosta Securitate, iar în urma acestora s-au dat verdicte de poliţie politică pentru mai mulţi înalţi prelaţi ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici. Numărul este însă foarte mic, din cauza prevederii din lege care spune că ierarhii şi şefii cultelor pot fi verificaţi doar "la cererea reprezentantilor cultului religios de care aceştia aparţin".
O altă prevedere a legii este abrogarea unui articol care nu permitea reverificarea persoanelor care primiseră verdict de necolaborare, în pofida situaţiilor în care ar fi apărut noi documente în acest sens. Prevederea din legea iniţială era una tranzitorie şi se referea la perioada de dinainte de 2008, când legea a intrat în vigoare şi în care au fost verificate persoane pe baza fostelor reglementări. Potrivit iniţiatorilor, acel articol era o cale prin care mulţi colaboratori ai fostei Securităţi au scăpat de reverificări, în pofida apariţiei unor noi date.
În ceea ce priveşte prevederile iniţiale ale legii în ceea ce priveşte ierarhii, CNSAS a funcţionat, începând cu 2008, în baza unei Ordonanţe de Urgenţă a guvernului Tăriceanu, care includea şi preoţii în categoria persoanelor verificate, fără restricţii.
Când, însă, această OUG a ajuns în Parlament, Camera Deputaţilor a eliminat cu totul articolul care se referea la verificarea ierarhilor, pe motiv că aceştia "au fost persecutaţi în timpul regimului comunist, şi o eventuală colaborare cu Securitatea s-a făcut sub presiune". Eliminarea preoţilor din textul legii s-a făcut la propunerea deputatului Eugen Nicolicea (PSD).
În Senat, în urma unor dezbateri în Comisia juridică, s-a ajuns la un compromis, preoţii fiind reintroduşi în lege, însă sub rezerva prevederilor aflate şi în acest moment în vigoare, adică doar "la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin". Acel amendament a fost propus de senatorul Norica Nicolai (membru PNL în acea perioadă, actual membru ALDE)
Legea a fost promulgată în această formă în noiembrie 2008, de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, fără a fi în vreun fel contestată la CCR sau trimisă spre reexaminare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.