Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a anunţat că Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă, marţi seara, prin care accesul pacienţilor la furnizorii publici sau privaţi se va face în egală măsură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Obiectivul acestui act normativ este salvarea vieţilor pentru pacienţii care, în această perioadă, trebuie să recurgă -  şi sunt în situaţie critică - la proceduri medicale şi pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală. Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale, inclusiv cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu  furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice”, a anunţat Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit acestuia, practic, prin această reglementare nouă, se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale, atât pentru serviciile medicale publice, cât şi pentru cele private.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Prin OUG pentru deschiderea sistemului de sănătate şi pentru facilitatea accesului pacienţilor la unităţile medicale private sau de stat, nu numai că se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi  unităţile publice, dar se elimină coplata şi contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii persoanle până în aprilie 2021 şi în acest moment, practic pacienţii vor beneficia de acelaşi regim, indiferent că  aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat”, a mai anunşat Dancă.

Proiectul privind accesul pacienţilor la furnizorii de servicii medicale publici şi privaţi s-a aflat deja în dezbatere publică.

”Este un act normativ curajos al guvernului pentru care în acest moment s-a luat decizia adoptării prin OUG, dar el a fost în dezbatere publică în ultima perioadă, au fost consultate asociaţiile profesionale, sectorul medical şi este un obiectiv asumat firesc de o guvernare liberală care doreşte să elimine discriminările între sectorul public şi privat pentru a mări avantajul pacienţilor care pot accesa servicii medicale de calitate, cele mai apropiate, funcţie de nevoi. Vorbim de două programe naţionale de sănătate, Infarctul miocardic şi Atacul cerebral care în acest moment, posibilitatea de intervenţie medicală în cazul pacienţilor în stare critică şi care se încadrează în aceste programe, pot accesa aceste servicii indiferent de operatorul de servicii medicale, public sau privat”, a mai declarat Dancă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.