Ministra Familiei, Familiei, Tneretului şi Egalităţii de Şanse Natalia Intotero a povestit, luni la Conferinţa Naţională „Family-Centered Care – Rolul familiei în îngrijirea pacientului pediatric” de la Palatul Parlamentului, despre experienţa pe a avut-o împreună cu Asociaţia Blondie care transportă copii şi bebeluşi în străinătate pentru intervenţii chirurgicale care nu pot fi realizate în România. Intotero, care a participat la un astfel zbor la Milano, pe 5 septembrie, a explicat că o problemă ar fi faptul că mulţi părinţi nu ştiu ce îngrijire să ofere copiilor, după astfel de intervenţii, de aceea consideră că este necesară mai multă educaţie în acest sens. „Eu cred, personal, că dacă am identifica o posibilitate, clar că de la bugetul de stat e mai dificil, dar prin fonduri europene, să avem acele centre de tratament şi recuperare cumva în vecinătatea acestor spitale, atunci ar fi extraordinar”, a completat ministra Familiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am avut posibilitatea, la invitaţia doamnei Adelina Toncean (fondatoarea Asociaţiei Blondie – n.r.) să ajung şi eu cu un zbor la Milano, unde au fost transportaţi câţiva bebeluşi care nu puteau fi operaţi în ţară. Alături de distinsul domn doctor Cătălin Cârstoveanu (şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul “Marie Sklodovska Curie” din Bucureşti – n.r.), îl consider un înger al copiilor, am avut posibilitatea să schimbăm câteva opinii la întoarcere, pentru că la dus a fost tot acel moment de emoţie să ajunge cu copiii bine în Milano. Dacă vi se oferă această posibilitate, pentru cei care nu aţi fost într-un astfel de zbor, chiar vă îndemn. Am simţit emoţiile părinţilor, dar şi a celorlaţi, au fost şi copilaşi care nu aveau părinţi, pentru că erau abandonaţi. Acolo am simţit şi mai puternic acea emoţie”, a afirmat Natalia Intotero, luni la Parlament.

Ministra Familiei a mai spus că statul român face multe eforturi să achite aceste intervenţii chirurgicale care nu pot fi realizate în România, ci în străinătate, şi a punctat că este importat să existe mai multă educare a părinţilor cu privire la îngrijirea pe care o oferă acestor copii acasă, după realizarea intervenţiilor chirurgicale.

„Aici avem o altă problemă. Se fac eforturi foarte mari din partea statului român să se achite aceste intervenţii chirurgicale care nu pot fi realizate în ţară şi, odată întorşi cu aceşti copilaşi, cu viaţa salvată cumva, e nevoie de mai multă educaţie pentru părinţi deoarece, ajunşi cu ei acasă, nu prea ştiu cum să le ofere îngrijiri şi un procent foarte ridicat dintre ei ajung să piardă lupta cu viaţa. Pe intervenţiile chirurgicale care se fac în străinătate, repet reuşite, dar neştiind părinţii acasă cum să îi îngrijească. Eu cred, personal, că dacă am identifica o posibilitate, clar că de la bugetul de stat e mai dificil, dar prin fonduri europene, să avem acele centre de tratament şi recuperare cumva în vecinătatea acestor spitale, atunci ar fi extraordinar”, a explicat Intotero.

Pe 5 septembrie, Ministerul Familiei anunţa într-un comunicat de presă că Natalia Intotero a însoţit, în noaptea de 4 spre 5 septembrie, echipa medicului Cătălin Cîrstoveanu şi a Asociaţiei Blondie la Milano.

„O experienţă ce este greu să o spui în cuvinte. Drumul celor trei bebeluşi, Anais, Ionuţ şi Mark, a fost posibil datorită Asociaţiei Blondie, care a marcat astfel zborul cu numărul 156 de la înfiinţare şi până în prezent. Îi mulţumesc Adelinei Toncean, îngerul din spatele Asociaţiei Blondie, pentru fiecare zbor pe care l-a organizat şi l-a făcut posibil, uneori cu eforturi supraomeneşti, medicului Cătălin Cîrstovean, echipei sale inimoase şi echipei Tarom. Am ajuns cu bine spre miezul nopţii la Milano, unde am fost aşteptaţi de domnul Florin Pascu, Gerant interimar al Consulatului General de la Milano, domnul Tamman Youssef, medic şi echipa sa de specialişti. Ne-am întors cu bine acasă, în jurul orei cinci dimineaţa, însoţiţi de alţi doi copilaşi proaspăt operaţi la inima”, a declarat Intotero, conform sursei citate.

De asemenea, pe 28 septembrie, patru bebeluşi cu grave probleme de sănătate cauzate de diferite malformaţii au fost transportaţi cu două aeronave, unul dintre ei către Helsinki, ceilalţi la Milano, cu ajutorul Asociaţiei Blondie care a organizat cele două zboruri către aceste destinaţii unde cei mici vor putea primi îngrijiri de specialitate şi tratamente medicale care nu sunt efectuate în România. Astfel, Gabriela în vârstă de 4 luni a zburat către Helsinki, iar Carla (5 saptamani), Maria şi Sofia (11 zile) au fost în cursa spre Milano. Ambele curse au costat aproximativ 60.000 euro, iar datorită donaţiilor Asociaţia Blondie a putut organiza 160 de zboruri şi a ajutat peste 400 de copii, până acum.

Asociaţia Blondie a fost înfiinţată de Adelina Toncean la începutul pandemie, pentru a oferi acces copiilor grav bolnavi la serviciile de sănătate din Europa, atunci când în România nu mai era nimic de făcut.

Pentru a asigura transportul în condiţii optime, Asociaţia Blondie închiriază pentru fiecare zbor un avion de linie din flota Tarom, la bordul căruia călătoresc copiii alături de părinţii lor. Copiii sunt îngrijiţi constant de medicii de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti.

„Până să apară asociaţia unii mureau, alţii forţau zboruri de linie, încercau să plece cu orice”, a explicat Adelina Toncean.

Activitatea Asociaţiei Blondie poate fi susţinută AICI

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.