În marginea Consiliului European Transporturi informal şi a „Zilelor pentru interconectarea Europei”, comisarul pentru transporturi Adina Vălean va semna declaraţia împreună cu Karima Delli, preşedinta Comisiei pentru transport a Parlamentului European, şi cu Georges Gilkinet, viceprim-ministrul Belgiei. Semnarea acestei declaraţii este, de asemenea, aliniată la obiectivul Preşedinţiei belgiene a Consiliului de a decarboniza sectorul transporturilor din UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia recunoaşte că mersul cu bicicleta este o modalitate de transport sustenabilă, accesibilă şi la preţuri abordabile, care are o valoare adăugată puternică pentru economia UE, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Ea include angajamente clare, precum crearea unor reţele sigure şi coerente pentru biciclete în oraşe, legături mai bune cu transportul în comun, spaţii de parcare securizate şi acces la punctele de reîncărcare pentru bicicletele electrice. Aceste angajamente trebuie asumate la nivelul UE, precum şi la nivel naţional, regional şi local. Toate acestea sunt elemente necesare pentru îmbunătăţirea calităţii şi a cantităţii infrastructurii pentru biciclete în toate statele membre şi pentru sporirea atractivităţii mersului cu bicicleta pentru public.

Pe baza unei propuneri lansate de Comisie în octombrie 2023 şi ca răspuns la solicitările Parlamentului European şi ale statelor membre, declaraţia constituie un angajament politic comun şi o busolă strategică pentru politicile şi iniţiativele existente şi viitoare legate de mersul cu bicicleta, mai spune sursa citată.

„Recunoaştem numeroasele beneficii ale mersului cu bicicleta: reduce poluarea, precum şi congestia urbană, şi promovează stiluri de viaţă mai sănătoase. Mai mult, mersul cu bicicleta este o piatră de temelie a industriei europene, stimulând inovarea şi creşterea economică şi creând în acelaşi timp locuri de muncă de înaltă calitate la nivel local. Acceptarea mersului cu bicicleta se aliniază la strategia industrială a UE şi la obiectivele acesteia”, a declarat comisarul pentru transporturi Adina Vălean, conform sursei menţionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.