Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor prezintă, joi, mărturia unui medic microbiolog care susţine că aproape toate firmele de biocide dădeau bani pentru a câştiga contracte cu spitalele, dar Hexi Pharma plătea mai mult. Doctorul mai spune că managerii de spitale primesc 30% din valoarea contractelor, iar o parte din bani îi dau partidelor care îi numesc şi îi menţin în funcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicul microbiolog, care a lucrat zece ani la Cantacuzino, iar alţi zece într-un spital de urgenţă din Bucureşti, susţine că aproape toate firmele de biocide dădeau bani pentru a câştiga contracte cu spitalele, dar Hexi Pharma plătea mai mult, pentru că în spitale se ştia că produsele lor aveau o calitate mai slabă.

Doctoriţa relatează o întâlnire cu Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, care a întrebat-o cât a oferit Anios pentru a obţine contract cu spitalul, spunându-i că ea oferă dublu.

“Ştiind că aveau dezinfectanţi slabi, îi tot refuzam, îi descalificam. Infecţiile nosocomiale deveneau în toată ţara o problemă tot mai mare! Şi le căutam nod în papură că produceau biocide slabe, nu doream să-i am în spital. Dar directorul a venit la mine şi mi-a zis: «E timpul să termini cu ce ai tu cu Hexi!»”, povesteşte medical contextul în care a avut loc întalnirea cu Flori Dinu.

Ea spune că Flori Dinu i-a adus un dezinfectant pe bază de alcool, care nu mirosea a alcool, şi a refuzat-o, spunându-i că produsele Hexi Pharma au probleme. Atunci, susţine medicul, Flori Dinu ar fi întrebat-o cât oferă Anios, spunându-I că ea plăteşte dublu şi ducând mana la geantă pentru a scoate plicul cu bani. Întrebată de unde ştia că Florin Dinu avea un plic în geantă, doctoriţa răspunde: “Pentru că aşa se lucrează în licitaţiile din spitale pe dezinfectanţi, cu plicul”.

Medicul mai susţine că directorul general de spital primeşte cel mai mult din valoarea contractului, în anumite cazuri chiar 30% din contract, respectiv câteva zeci de mii de euro pentru un contract.

“Directorul general al unui spital primeşte şi 30% din contractul pe dezinfectanţi. Însă o parte din bani îi dă mai departe protectorului politic, pentru cheltuieli de partid”, spune medicul. Ea mai susţine că, alături de directorul general al spitalului, primesc bani şi directorul medical (5%-10%), preşedintele comisiei de licitaţie, şeful de la achiziţii, epidemiologul, directorul economic şi asistenta-şefă, aceasta din urmă fiind o persoană foarte importantă în secţie, cu rolul de a gestiona eventualele plângeri ale medicilor sau chiar de a-i determina să facă referate pozitive pentru firma respectivă de atiseptice.

Medicul mai povesteşte că a ieşit din sistemul sanitar de stat, iar acum lucreaza în privat, pentru că nu a vrut să primească niuciun ban: “Nu am luat niciun ban! Şi aici a venit sfârşitul. La un moment dat m-am dus la manager şi i-am zis: «Ai merţan, ai case, eu nu vreau să fiu ca tine! Ţi-ai ales acest drum, treaba ta. Dar nu o să mă cumpere nimeni. Nici pentru 10.000 – 20.000 de euro, cât mi-ar fi revenit mie, şi nici pentru mai mult». I-am zis directorului: «când o să se spargă totul, nu voi, şefii, cu banii ăştia mulţi făcuţi, cu sute de mii de euro, veţi cădea, ci tot noi, fraierii!» Apoi am plecat”.

Detalii din anchetă, pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan - https://www.tolo.ro/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.