Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu a publicat până la finalul lunii mai, aşa cum promisese, listele finale ale celor care vor beneficia de finanţare pentru a-şi instala sisteme fotovoltaice, fiind doar una dintre multele amânări ale programului Casa Verde Fotovoltaice, a transmis, joi, Greenpeace România. Organizaţia afirmă că, la un an şi jumătate de la începerea programului, nici măcar un cetăţean dintre cei 26.000 care au aplicat nu a devenit prosumator.
”Deşi la mijlocul lunii mai, conform declaraţiilor noului preşedinte al AFM, Andreea Kohalmi Szabo, 94% din aplicaţii fuseseră deja analizate (24.504 din cele 26.057 de aplicaţii primite), programul Casa Verde Fotovoltaice este din nou în impas. Nu au fost publicate listele finale cu dosarele aprobate sau respinse, iar cei care au fost acceptaţi deja în program nu pot încă să semneze contractele de finanţare necesare pentru demararea lucrărilor. Mai mult, AFM nu a mai avut nicio comunicare publică oficială pe acest subiect din 30 aprilie”, a transmis, joi, Greenpeace.
Potrivit organizaţiei acest program de finanţare a intrat într-o nouă eră tacită a amânărilor.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Nu înţelegem de ce nu sunt publicate, aşa cum s-a promis, toate rezultatele analizei dosarelor şi de ce nu se semnează contractele de finanţare pentru cei care au fost deja admişi în program. Vorbim zi de zi cu zeci de potenţiali beneficiari, sunt toţi extrem de dezamăgiţi de ritmul implementării programului”, a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Potrivit organizaţiei, programul a reprezentat o lovitură şi pentru piaţa de fotovoltaice din România, care a fost blocată de promisiunea neconcretizată a fondurilor generoase ale programului.
”Dezamăgirea se regăseşte şi în rândul cetăţenilor care au aplicat pentru a
deveni prosumatori. Dintre cei peste 26.000 de aplicanţi, peste 10.000 au
fost deja aprobaţi în program, dar nu pot semna contracte de finanţare,
chiar şi în cazul în care au făcut toate demersurile conform ghidului de
finanţare. Restul de aplicanţi, fie au fost respinşi, fie nu ştiu încă dacă
sunt sau nu admişi în program”, a mai transmis organizaţia.
Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este,
teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic
de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure
energia electrică. Peste 26.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris
pentru a obţine finanţare, fondurile totale ale programului de finanţare
cumulând peste 113 milioane de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.