Numeroase familii din aproximativ 400 de apartamente din municipiul Galaţi care fac parte din 44 de asociaţii cu datorii mari sau foarte vechi cifrate la peste 10 milioane de lei la societatea Apă Canal primesc pe caniculă apă cu o cisternă care ajunge la două zile, societatea având de recuperat, în total, de la populaţie peste 18 milioane de lei.
Sute de familii de gălăţeni care locuiesc în blocurile aparţinând asociaţiilor cu datorii la societatea Apă-Canal sunt nevoiţi, pe timp de caniculă, să aştepte cisternele cu apă pe care societatea le pune la dispoziţia acestora de câţiva ani.
Cele mai multe blocuri unde nu mai este livrată apă rece în sistem centralizat sunt în cartierele considerate cele mai sărace ale municipiului cum ar fi Micro 39 sau Micro 40 unde oamenii sunt depenedenţi de apă adusă cu cisternele, mai ales când temperaturile sunt în creştere.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Asociaţia are datorii mari şi ne-au sistat apa rece de un an şi jumătate. Eu sunt bolnav, am o pensie mică şi nu îmi permit să achit toate facturile. De asta am ajuns în această situaţie şi acum luăm apă de la cisternă de două ori pe săptămână că altă soluţie nu avem. Consumăm la baie, pentru gătit, în jur de 100 de litri la două zile", a spus Ion Mână Scurtă, unul dintre locatarii care aştepta luni să vină cisterna cu apă.
Reprezentanţii societăţii Apă-Canal spun că cisternele îşi respectă programul obişnuit, chiar şi zilele acestea, când temperaturile sunt în creştere, iar oamenii din cartiere ştiu când să vină şi să îşi procure apă necesară.
"Cisterna ajunge o dată la două zile în fiecare zonă unde sunt asociaţii cu datorii care au fost sistate pentru neplata datoriilor. Avem 4-5 cisterne care asigură fiecare circa 7 metri cubi de apă, iar oamenii din cartiere ştiu deja programul obişnuit al acestora", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al societăţii Apă-Canal Galaţi, Cornelia Arnăutu.
În total, 44 asociaţii din municipiul Galaţi nu primesc apă potabilă din cauza datoriilor pe care la înregistrează la societatea Apă Canal. Potrivit datelor transmise luni de către reprezentanţii societăţii, cele 44 de asociaţii de proprietari care au fost sistate însumează circa 8.000 apartamente, dintre care, fără alimentare cu apă sunt doar aproximativ 400 apartamente deoarece mulţi gălăţeni şi-au făcut între timp branşamente individuale.
Ca valoare, debitul restant al asociaţiilor sistate este de 10.575.996 lei, respectiv 76% din totalul soldului asociaţiilor de proprietari existent la sfârşitul lunii aprilie. În total, societatea are de recuperat de la clienţii din municipiul Galaţi 28.551.000 lei, iar din această sumă populaţia datorează circa 18.234.000 lei, aproximativ 14.062.000 lei reprezentând numai datoriile asociaţiilor de proprietari. Cea mai mare datorie la Apă-Canal a unei asociaţii de proprietari este de circa 1,4 milioane de lei.
Majoritatea asociaţiilor sistate au datorii mai vechi de 270 de zile de la emiterea facturilor şi, ca să nu mai rămână fără apă rece, mulţi locatari au preferat să îşi facă branşamente individuale contra-cost, numai avizele necesare de la Apă-Canal costând 185 de lei. La acestea se adaugă însă documentaţia tehnică de circa 150 de lei, plus materialele necesare şi manoperă.
"Măsură sistării alimentării cu apă este dispusă de Societatea Apă Canal S.A. Galaţi la asociaţiile care înregistrează şolduri restante cu o vechime mare şi un nivel redus al plăţilor, ceea ce poate conduce la afectarea derulării lucrărilor de investiţii şi de mentenanţă la reţelele de apă şi canalizare din aria de operare. Majoritatea locatarilor buni platnici din cadrul asociaţiilor cu datorii restante s-au branşat individual şi beneficiază de serviciul de alimentare cu apă, urmare campaniei duse în acest sens de Apă Canal în ultimii ani", a declarat, luni, Cornelia Arnăutu.
În municipiul Galaţi sunt 727 de asociaţii de proprietari, iar cele 44 asociaţii sistate reprezintă circa 6% dintre acestea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.