Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei a declarat marţi, în emisiunea Proiect de Ţară - România, de la Prima News, despre legile educaţiei, că au fost discutate în coaliţie, o parte din propunerile PSD au fost agreate dar mai sunt şi alte propuneri care cu siguranţă vor fi introduse ca amendamente de către colegii săi, în Parlament. PSD are câteva principii de la care nu va abdica, a mai spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat a precizat că după data de 8 martie, pachetul de legi va fi citit în Guvern şi va intra în avizare interministerială. ”Ne dorim ca până în primăvară, vară, să fie aprobate legile, în Parlament. Vorbim de nişte proiecte care cu siguranţă vor suferi modificări pe traseul parlamentar”, a spus Lixandru, arătând că ”rolul Parlamentului este să depună amendamente”.

”Au fost proiecte care au fost discutate în coaliţie, au fost agreate o parte din propunerile pe care PSD le-a propus, mai sunt şi alte propuneri care cu siguranţă vor fi introduse ca amendamente de către colegii noştri în Parlament, vom vedea forma finală a proiectelor”, a spus secretarul de stat. 

”Acest proiect porneşte de la realitatea cu care se confruntă sistemul educaţional românesc, fie că vorbim de rata abandonului şcolar, de părăsirea timpurie a şcolii de contextul în care ne desfăşoră şcoala. Admiterea, la acest moment, se face în sistem computerizat, s-a renunţat la media din clasele V -VIII, tocmai pentru a evita această goană după note, se face admiterea efectiv potrivit notelor de la evaluarea naţională” a menţionat Lixandru. 

Secretarul de stat a precizat că ”examenul la liceu este o probemă semnalată de cei de la alianţa colegiilor centenare, şi anume că anumiţi elevi se centrează pe anumite materii, matematică de exemplu şi în urma repartiţiei computerizate riscă să ajungă la un liceu foarte bun dar la o clasă de uman, sau invers. (..) Au fost şi copii care au venit cu medii de 10 şi nu au făcut faţă în astfel de licee”.

”De aceea colegiile centenare au cerut această admitere”, a spus Florin Lixandru, precizând că PSD are câteva principii de la care nu va abdica, şi anume ”principiul echităţii în învăţământ, asigurarea accesului neîngrădit la educaţie”. „Niciun moment nu vom accepta măsuri care vor greva bugetul familiilor, vor impune famililor anumite costuri pentru a participa copiii la meditaţii”, a mai spus el.

Despre piaţa meditaţiilor şi a colegerilor, Lixandru a spus că este o vină a părinţilor. ”Ne uităm în învăţământul primar, sunt părinţi disperaţi să îşi ducă copii la pregătire, pentru ce faci pregătire cu un copil la clasa a doua, a treia, când el poate să meargă foarte bine la şcoală să se pregătească. Pentru a fi tot timpul în top, să spunem aşa, aceşti părinţi cer foarte mult de la copiii lor. (..) Cred că avem nevoie şi de educaţia părinţilor”, a mai spus Lixandru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.