Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, este de părere că presedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, "fabulează" când vorbeşte despre decizia edilului de a forţa carantina oraşului şi subliniază că, atunci când îşi va da votul în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, o va face cu maximă responsabilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"De când am primit vestea că Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat carantinarea Timişoarei, încerc să găsesc răspunsuri, împreună cu alţi oameni în poziţii de răspundere, la dilema uriaşă cu care ne confruntă situaţia actuală: cum salvăm mai multe vieţi, cum să respectăm nevoile copiilor care abia au început şcoala după o perioadă mult prea lungă acasă, cum împăcăm nevoile celor din HORECA care sunt deja la pământ, ale tuturor care nu mai suportă pandemia asta - fără să negăm realitatea critică din spitale? Există o cale să oprim creşterea masivă a cazurilor Covid fără să luăm măsuri mai restrictive aşa cum ne recomandă, urgent, experţii? Care este impactul mai mic pentru economia locală? O carantinare scurtă când lucrurile încă sunt controlabile, sau o carantinare lungă, când lucrurile deja au scăpat de sub control?”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook.
 
Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Edilul a arătat că în decursul unei săptămâni, în Timiş, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza COVID-19 şi că a avut discuţii cu ministrul Sănătăţii şi cu şeful DSU pe acest subiect.
 
"De luni până azi au murit 32 de persoane de Covid în judeţul Timiş. Am vorbit cu doctorii din spitale, care îmi spun că situaţia este mai dramatică decât oricând, speriaţi de ferocitatea cu care acţionează noua tulpină a virusului. Am discutat de mai multe ori cu secretarul de stat Raed Arafat, cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu vicepremierul Barna, cu noul prefect al Timişului, Nemeth Zoltan, dar şi cu Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean, care este şi vicepreşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), forul care va decide asupra carantinării. Toate discuţiile au fost purtate cu maximă seriozitate şi responsabilitate. Cu atât mai mult mă întristează că iar a început jocul politic, ca şi cum acum asta ar conta, ce politician sau ce partid iese mai bine din această situaţie imposibilă”, a scris Fritz.
 
Dominic Fritz a afirmat că Alin Nica "fabulează" când se referă la o decizie a edilului de a forţa carantinarea şi a arătat că, atunci când se va pune problema, va vota responsabil. 
 
"Alin Nica fabulează despre o posibilă «decizie a primarului Timişoarei de a forţa carantina». El ştie foarte bine că votul meu în CJSU cântăreşte la fel de mult ca şi al lui. Nu pot şi nu voi forţa nimic. Dimpotrivă, cred că o astfel de decizie trebuie bazată pe un consens larg şi pe asumarea responsabilităţii pentru urmări, indiferent de decizie. Nu voi cădea în capcana oportunismului de moment care a ţinut şi ţine România pe loc, şi o slăbeşte în momente grele. Cred că există argumente extrem de pertinente şi pentru, şi împotriva unei carantinări. Este o responsabilitate uriaşă pe umerii celor peste 40 de membri CJSU. Votul meu îl voi da, cu responsabilitate şi asumare, după ce voi vedea toate datele şi voi asculta toate opiniile”, a susţjnut Fritz.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat, vineri seara, că nu este de acord cu carantinarea municipiului Timişoara şi a zonei periurbane, el solicitând "cifrele, datele şi previziunile pe baza cărora se încearcă instituirea carantinei”. Nica a solicitat ca, în cazul în care primarul Dominic Fritz forţează carantina, să se ia o serie de măsuri printre care libertate de deplasare pentru persoanele vaccinate sau care au făcut deja boala şi alocarea unui număr suplimentar de vaccinuri de către Ministerul Sănătăţii.
 
"Dacă totuşi decizia primarului Timişoarei este de a forţa carantina, atunci atrag atenţia asupra necesităţii adoptării în paralel a următoarelor măsuri: libertate de deplasare pentru persoanele vaccinate şi pentru cele care au făcut deja boala; sprijin financiar compensatoriu de urgenţă pentru operatorii economici  afectaţi; alocarea de către Ministerul Sănătăţii a unui număr suplimentar de vaccinuri. În toamna anului trecut, la o rată de infectare comparabilă sau chiar mai mică dacă luam în considere faptul că au fost introduse în calcul şi focarele, a fost solicitată carantina pentru Timişoara şi a fost respinsă. Închei cu o întrebare retorică: ce s-a schimbat de atunci?”, a scris Nica pe Facebook.
 
Vineri, rata de infectare cu COVID-19, la Timişoara, a fost 7,56 cazuri la o mie de locuitori.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.