Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 14/2023 pentru modificarea Legii nr.372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor şi a ordonanţei de urgenţă a Guvernului 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic. Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea OUG 108/2022 în sensul introducerii în conservare sau al scoaterii din exploatare 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2022, în sensul introducerii în conservare sau al scoaterii din exploatare 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit.

Acestea sunt trecute în conservare pe o perioadă de 3 ani sau chiar se scot 3 din exploatare, începând cu luna iunie 2023. Trecerea în conservare se realizează în baza unui plan de conservare, elaborat de către operatorul economic şi avizat de ministerul de resort.

De asemenea, proiectul vizează şi modificarea Legii nr. 372/2005. Astfel, clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi sau care vor fi supuse unor lucrări de renovare majoră, dacă au peste 10 locuri de parcare vor trebui să aibă infrastructură pentru instalarea staţiilor de încărcare a vehiculelor electrice.

„În cazul clădirilor rezidenţiale noi, precum şi în cazul renovării majore a clădirilor rezidenţiale existente, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii, respectiv proprietarii acestora, după caz, sunt obligaţi să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, precum şi instalarea unui punct de reîncărcare vehicule electrice pentru fiecare 5 locuri de parcare, în următoarele cazuri:

a) parcarea se situează în interiorul clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;

b) parcarea este adiacentă clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcării”, potrivit ordonanţei de urgenţă 14/2023.

Totodată, „prin excepţie, este amânată scoaterea din exploatare/serviciu a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani sau se scot din exploatare, începând cu luna iunie 2023. Trecerea în conservare se realizează în baza unui plan de conservare, elaborat de către operatorul economic şi avizat de ministerul de resort”, mai indică proiectul de act normativ.

Acestea pot fi iniţial scoase din conservare şi activate prin ordin al ministrului energiei, la solicitarea operatorului de transport şi de sistem, mai indică sursa citată.

Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.