Aproape 80 de focare de pestă porcină africană au fost confirmate până în prezent în 39 de localităţi din judeţul Constanţa, iar peste şase mii de porci au fost sacrificaţi. Aproape 800 de dosare de evaluare pentru despăgubirea proprietarilor au fost finalizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a informat, vineri, printr-un comunicat de presă, că până la data de 4 octombrie, în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, în judeţul Constanţa au fost declarate 79 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici.

Pesta Porcină Africană a fost confirmată în gospodării aflate în 39 de localităţi: Istria, Vadu, Dulceşti, Cheia, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârşova, Seimenii Mici, Seimeni, Tichileşti, Băltăgeşti, Lazu, Tuzla, Topalu, Traian, Sat Mircea Vodă, Ion Corvin, Viile, Sinoe, Zorile, Piatra, Palazu Mic, Agigea, Peştera, Capidava, Tudor Vladimirescu, Cernavodă, Oltina, Saraiu, Siliştea, Rasova, Mioriţa, Ostrov, Cochirleni, Vlahi, Horia, Faclia, Vulturu.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Conform procedurilor, DSVSA Constanţa a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploataţiei, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, se arată în comunicat.

În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire şi combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Constanţa, pentru controlul şi stingerea focarelor de pestă porcină africană, prin Ordin al Prefectului Judeţului Constanţa s-a dispus, începând cu data de 21 iulie, aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a tuturor efectivelor de porcine din gospodăriile individuale din localităţile afectate. Până în prezent au fost sacrificaţi 6054 de por.ci.

În urma uciderii preventive a porcinelor din localităţile afectate de Pestă Porcină Africană (PPA) din judeţul Constanţa, au fost întocmite 849 de dosare, din care sunt finalizate 799 de dosare de evaluare aferente despăgubirilor proprietarilor de porci afectaţi de pesta porcină africană.

“Până în prezent, au fost plătite 747 de dosare cu o valoare de 3099,09 mii de lei. Această plată a fost efectuată de către DSVSA Constanţa prin virament bancar în contul fiecărui proprietar, restul dosarelor urmând a fi plătite începând cu săptămâna viitoare a anului curent”, a mai precizat sursa citată.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorităţi, sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, au precizat reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa.

Autorităţile reamintesc faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

La nivel naţional, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că există 980 de focare de pestă porcină africană, în 240 de localităţi din 13 judeţe, şi 80 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 343.662 de porci afectaţi de boală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.