Câteva mii de oameni au ieşit în stradă, pentru a opta zi consecutiv, în mai multe oraşe din ţară, cei mai mulţi fiind la Cluj-Napoca, Iaşi şi Sibiu. Manifestanţii au pancarte pe care scrie: ”România e a noastră, nu-i lăsăm să o jefuiască”, ”Hoţul cu mustaţă ne-a furat pe faţă” sau ”Aş sta acasă, dar conştiinţa nu mă lasă”. Numărul protestatarilor este mult mai scăzut decât în serile precende, când au manifestat zeci de mii de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ALBA IULIA

Aproximativ 50 de oameni s-au adunat, marţi, după ora 18.00, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, ei având steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum: ”Drag-ne-ar fi să te vedem în celula ta!” sau ”Suntem slugi în ţări străine/ Vrem acasă la mai bine!”

Oamenii discută despre ultimele decizii politice şi, din când în când, fluieră sau scandează ”Demisia!”, ”Rezistăm!” şi ”Uniţi salvăm toată România!”.

Unii dintre protestatari au afişe pe care este desenat un pistol şi este scris mesajul ”Năstase a ratat/ Dragnea fii bărbat!”, cu referire la tentativa de sinucidere a fostului lider PSD Adrian Năstase.

La ora transmiterii acestei ştiri, la Alba Iulia plouă şi temperatura este de doar 1 grad Celsius.

Unul dintre protestatari a declarat pentru News.ro că oamenii protestează faţă de un ”guvern de mincinoşi” şi nu vor renunţa până când România nu va intra în normalitate.

”Protestăm faţă de un guvern de mincinoşi pe care îl vrem plecat. Protestăm faţă de un şef de partid care e condamnat cu suspendare şi probabil urmează şi cu executare. Protestăm faţă de corupţie în general. Nu mai vrem legi date noaptea, nu mai vrem hoţie legală”, a spus bărbatul, care este unul dintre iniţiatorii protestelor din Alba Iulia.

Întrebat dacă protestatarii militează şi pentru organizarea de alegeri anticipate, bărbatul a răspuns că nu aceasta este dorinţa lor şi respectă votul democratic de anul trecut.

”Nu avem intenţia de a denigra sau a nu lua în considerare votul cetăţenilor din decembrie, respectăm acel vot, e democratic (…)Vrem ca PSD să guverneze în continuare, printr-un alt guvern, vrem să se îndeplinească ce au promis în campania electorală, pentru că au promis foarte multe”, a mai spus bărbatul.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a declarat pentru News.ro că protestul de la Alba Iulia este autorizat să se desfăşoare până la ora 22.00. 

ARAD

Aproximativ 50 de arădeni s-au adunat în Piaţa Revoluţiei, unde cer demisia Guvernului. Ei au pancarte pe care scrie ”Guvernul schimbul III demisia”, ”Suntem cu ochii pe voi” sau ”Jos corupţia”. Participanţii nici nu scandează şi nici nu fluieră.

În Arad, numărul protestatarilor a scăzut semnificativ încă de luni seară, când cel mult 500 de oameni au fost prezenţi în Piaţa Revoluţiei.

BRAŞOV 

Peste 400 de persoane protestează şi la Braşov, oamenii adunându-se în faţa Prefecturii începând cu ora 18.00.

Dacă la început au fost câteva zeci de persoane, numărul protestatarilor ajuns după o oră şi jumătate la peste 400. 

Oamenii au steaguri, vuvuzele şi pancarte pe care scrie ”DNA să vină să vă ia“, ”PSD, Ciuma Roşie“, ”Nu vrem ordonanţe, vrem demisia“ sau ”Guvern fără corupţie“ şi scandează ”Zi de zi, aici vom fi“. 

Braşovenii au protestat în faţa Prefecturii o oră şi jumătate, după care au pornit în marş pe strada Republicii, spre Piaţa Sfatului.

CLUJ

Peste o mie de persoane, majoritatea tineri, au ieşit în stradă şi la Cluj.

Oamenii s-au adunat, începând cu ora 18.30, în Piaţa Unirii din oraş şi au steaguri şi pancarte cu mesaje împotriva Guvernului: ”Mai am o întrebare. Pe când Dragnea la răcoare?”, ”România e a noastră, nu-i lăsăm să o jefuiască”, ”#Piei satană cu mustaţă”. De asemenea, ei strigă ”Demisia”, ”Hoţii” şi ”DNA să vină să vă ia”.

Mesaje precum ”#Rezist”, ”#Exist” şi Continuăm” sunt proiectate pe o clădire din zona pieţei.

Iniţial, în Piaţa Unirii s-au adunat câteva sute de persoane, însă în prezent numărul acestora a depăşit o mie.

La ora transmiterii acestei ştiri, la Cluj plouă şi este frig.

CONSTANŢA 

Peste o sută de persoane protestează şi la Constanţa, acestea adunându-se, începând cu ora 18.00, în faţa sediului Prefecturii.

Manifestanţii au venit cu pancarte pe care scrie: ”Ne-am săturat cât ne-aţi furat”, ”Să vă fie frică poporul se ridică”, ”Două fire, două paie, Drac-nea dute la pârnaie” şi ”Aţi obosit deja? Ghinion!” şi strigă ”Hoţii”, ”PSD, ciuma roşie” şi ”Parlament penal, marş la tribunal”.

Un participant la protest a venit cu un câine de gâtul căruia a atârnat un carton pe care scrie ”Nici eu nu latru cât voi”.

La acţiune, participă şi o studentă venită de la Cluj, care îi îndeamnă pe oameni să iasă în stradă chiar dacă e frig.

În jurul orei 20.00, manifestanţii au plecat într-un marş prin oraş, urmând să revină în faţa Prefecturii.

CRAIOVA

Şi aproximativ 80 de craioveni protestează în Piaţa "Mihai Viteazul" din oraş.

Oamenii au ajuns pe platoul din faţa Palatului Administrativ după ora 20.00.

Unii dintre aceştia protestează faţă de Guvernul Grindeanu, iar alţii faţă de tăierile ilegale de arbori.

GALAŢI

Aproximativ 80 de persoane s-au strâns, marţi seară, în zona centrală a municipiului Galaţi şi cer demisia Guvernului, manifestanţii scandând "Hoţii", "Demisia" sau "În democraţie, hoţii stau la puşcărie".

Manifestanţi au venit, ca şi în serile precedente, începând cu ora 18.00, pe platoul din faţa sediului Prefecturii, unde au început să scandeze "Hoţii", "Demisia" sau "În democraţie, hoţii stau la puşcărie".  

Protestatarii spun că deşi a fost abrogată ordonanţa privind modificarea Codului penal, ei nu mai au încredere în actualul Guvern.

"Trebuie să fie găsit cineva vinovat pentru tot ceea ce s-a întâmplat; nu este de ajuns că a fost retrasă ordonanţa. Aştept demisia premierului şi a ministrului Justiţiei", a spus un protestatar.

La rândul său, un alt manifestant a afirmat că a ieşit în stradă, considerând că parlamentarii PSD au dat dovadă de "lipsă de respect" în timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis.

"Nu am putut să stau în casă după evenimentele de azi din Parlament. Este lipsă de respect faţă de preşedintele care a fost votat de foarte mulţi români", a spus protestatarul. 

Deşi numărul manifestanţilor este mult mai mic faţă de serile precedente, oamenii spun că vor în continuare ca vocile să le fie auzite.

IAŞI

Aproximativ 700 de oameni protestează în Piaţa Unirii din Iaşi, unde ninge puternic, ei cerând demisia Guvernului.

Oamenii au steaguri ale României, Statelor Unite şi Uniunii Europene şi scandează ”Hoţii Hoţii”, ”Demisia”, ”Cine nu sare, nu vrea schimbare” şi ”Jos Guvernul”.

Pe pancarte se poate citi printre altele mesaje precum ”PSD dute-n URSS” şi ”Fără penali”.

Ieşenii prezenţi piaţă susţin că vor continua să iasă în stradă până la căderea actualului executiv, unii dintre ei arătându-se iritaţi de atitudinea parlamentarilor PSD şi ALDE de a pleca din sala de plen în timpul discursului preşedintelui Klaus Iohannis din Parlament.

ORADEA

Aproximativ 150 de persoane participă, marţi seară, la un protest în Piaţa Unirii din Oradea, oamenii venind cu umbrele întrucât plouă şi scandând ”Şi pe ploaie şi pe vânt/ Dăm cu Dragnea de pământ!” sau ”Plouă, ninge, Dragnea nu ne-nvinge!”

Protestatarii s-au adunat, marţi seara, după ora 19.00 în Piaţa Unirii din centrul municipiului Oradea şi, în pofida faptului că plouă, numărul lor a crescut de la câteva zeci iniţial la aproape 150 de persoane. Protestatarii au venit cu pancarte şi steaguri tricolore şi scandează: „Rezistăm, nu cedăm!”,  „Şi pe ploaie şi pe vânt/ Dăm cu Dragnea de pământ!”, „Demisia!” sau „Plouă, ninge, Dragnea nu ne-nvinge!”.

Protestatarii orădeni programaseră pentru marţi seara un marş pe străzile oraşului, însă din cauza ploii au renunţat la această idee şi vor protesta, până în jurul orei 22.00, doar în Piaţa Unirii în faţa statuii lui Mihai Viteazul.

Protestul de la Oradea este autorizat, iar oamenii au anunţat că îşi propun să obţină miercuri o nouă autorizaţie pentru a ieşi în stradă pe parcursul întregii săptămâni. 

PLOIEŞTI

În jur de 200 de ploieşteni s-au adunat din nou, marţi seară, în parcul din centrul Ploieştiului, pentru a cere demisia guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu. Oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale şi au fluturat tricolorul.

În acelaşi timp, în faţa sediilor PSD Prahova şi PSD Ploieşti, de la la parterul unui bloc, la câteva sute de metri de locul în care s-au adunat în fiecare seară manifestanţii, au venit, marţi seară, câteva sute de oameni care susţin coaliţia aflată la guvernare. Aceştia le-au spus jandarmilor că nu fac miting, ci au venit la o şedinţă de partid.

În aceste condiţii, forţele de le-au cerut manifestanţilor anti-PSD să nu mai meargă să protesteze la sediul acestei formaţiuni, aşa cum au făcut în serile trecute, pentru a fi evitate orice incidente.

La ora transmiterii acestei ştiri, peste o sută de persoane continuă protestul împotriva guvernului în centrul Ploieştiului, în timp ce susţinătorii PSD au plecat.

SIBIU

Peste 500 de persoane s-au strâns, marţi seară, în Piaţa Mare din Sibiu şi continuă protestele. Oamenii au umbrele şi au pus folii din plastic peste pancarte, având în vedere că plouă mărunt, dar spun că nu renunţă la protest.

”Hoţii”, ”Jos Guvernul”, ”Hoţul cu mustaţă ne-a furat pe faţă” sunt doar câteva dintre lozincile pe care oamenii le scandează, iar pe o pancartă scrie: ”Aş sta acasă, dar conştiinţa nu mă lasă”.

În jurul orei 20.00, manifestanţii au pornit în marş pe bulevardul pietonal din oraş.

TIMIŞOARA

La Timişoara, organizatorii protestelor din serile precendente, la care au participat zeci de mii de oameni, au anunţat luni seară că marţi nu va mai avea loc un protest faţă de Guvern, manifestaţii urmând să fie organizate vineri, sâmbătă şi duminică. Cu toate acestea, în Piaţa Victoriei din Timişoara, unde plouă, s-au adunat aproximativ 20 de oameni.

Ei nu strigă lozinci, având doar pancarte cu mesaje împotriva Guvernului.

Oamenii adunaţi în centrul oraşului stau grupaţi într-un cerc şi discută despre acţiunile Guvernului Grindeanu, despre ordonanţe, dar şi despre discursul preşedintelui Klaus Iohannis din Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.